Karadağ'ın Sırlarına İlk Kazma Vuruldu - Son Dakika
Yerel

Karadağ'ın Sırlarına İlk Kazma Vuruldu

Karadağ\'ın Sırlarına İlk Kazma Vuruldu

Karaman Karadağ'daki ören yerlerinde dini ve askeri yapıların ortaya çıkarılması için ilk kazı başlatıldı Kazı sorumlusu Yılmaz: "Bu çalışma, Cumhuriyet tarihinde bölgede yapılan ilk çalışma. Bunun gururunu yaşıyoruz.

22.04.2014 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET ÇETİN - Karaman Ovası'nda yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan, ören yerlerindeki dini ve askeri yapılarıyla dikkati çeken Karadağ'ın gizli kalan sırlarının ortaya çıkarılması için ilk kazma vuruldu.

Sönmüş volkanik dağ olan Karadağ, tarihin her döneminde önemli bir yerleşim yeri olmuş. Özellikle erken Hristiyanlık döneminde bir dini merkez olan Karadağ; Madenşehri, Üçkuyu ve Değle ören yerleri, 4 ve 9. yüzyıllar arasında yapılmış onlarca kilise, manastır ve mezarlar ile inanç turizmi açısından oldukça zengin bir kültürel mirası barındırıyor.

Tarihte bir piskoposluk merkezi olan ve Aziz Pavlos'un ziyaret ettiği yerler arasında gösterilen Değle'deki 6 adet Bizans kilisesi günümüzde yıkıntı halinde. 2012 yılının mayıs ayında Fener Rum Patriği Bartholomeos'un bazı ziyaretler için Karaman'a gelişinde, Karadağ'daki kilise kalıntılarını gezmesi, bölgenin inanç turizmi açısından önemini ortaya koyuyor.

Karadağ'ın turizme kazandırılması için ilk kazı, Karaman Müzesi tarafından başlatıldı.

Kazı sorumlusu arkeolog Ertan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalara Karaman'a 55 kilometre mesafedeki Üçkuyu köyünün yamacında başladıklarını söyledi.

Kazı alanının 4 ve 9. yüzyıllarda piskoposluk merkezi olarak kullanıldığını ifade eden Yılmaz,  "Bu bölge çok eski tarihlerden beri, özellikle de Bizans döneminde yoğun olarak kullanılmış. Tarihi ve kültürel kimlik anlamında zengin. Karaman'a gelen ziyaretçiler bu bölgenin resimlerini, kenti tanıtan kitap ve broşürlerde mutlaka görmüşlerdir. Bu yapı, piskoposluk merkezi. Bu bölgenin turizme kazandırılması, kültürel varlıkların ortaya çıkarılması ve korunması amacıyla Karaman Müzesi olarak bir kazı ve temizlik çalışmasına karar verildi" diye konuştu.

"Turizme kazandırılacak birçok mekan var"

Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün finansman desteği ile çalışmaların başladığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Öncelikli amacımız; içinde bulunduğumuz mekanın tahrip olmuş veya bir şekilde yer altında kalmış kısımlarını açığa çıkararak, bir takım basit desteklerle doğaya karşı olan direncini arttırmak. Bizden sonraki kuşaklara aktarımını sağlamak. Yaklaşık 2 metre toprak dolgu var. Dolgu temizlendikten sonra bu mekanı, Karaman'ı ziyaret edenlerin ve bu konuda çalışma yapan akademisyenlerin beğenisine sunmak istiyoruz. Bölgede bir takım çalışmalarla turizme kazandırılacak birçok mekan var. Bu yapılar eşsiz bir doğanın kucağında bulunuyor. Tarih, kültür ve doğayı bir arada görmek mümkün. Binbir Kilise ve Değle'deki dini, askeri kalıntılar, krater çukuru, yılkı atları ve yaban koyunları, Karadağ'ı gezip görmek için yeterli sebeplerdir. Çalışmalarımızın sonucunda bu bölge dünyada hak ettiği yeri kazanacaktır."

"İnanç turizmine katkısı olacağını düşünüyoruz"

Kazıların henüz başlangıç aşamasında olduğunu vurgulayan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çalışma, Cumhuriyet tarihinde bölgede yapılan ilk çalışma. Bunun gururunu yaşıyoruz. Bu yapıların ayağa kaldırılması inanç turizmi açısından önemli. Mevlana, Karaman'a gelirken de Konya'ya giderken de bu bölgeyi kullanmış, konaklamış. Hristiyanlık dönemlerinde azizlerin ve piskoposların Karaman üzerinden bu yolu izleyerek, kendi inançlarını bir şekilde tebliğ etmek, yaymak için bölgeye uğradıklarını, buralarda yaşadıklarını net şekilde bilmekteyiz. Bu bağlamda çalışmalarımızın inanç turizmine katkısı olacağını düşünüyoruz." - Karaman

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Karadağ'ın Sırlarına İlk Kazma Vuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement