Karadan "Umuda Yolculuk"Ta Dalgalı Seyir - Son Dakika
Güncel

Karadan "Umuda Yolculuk"Ta Dalgalı Seyir

"Avrupa'da iyi bir hayat" düşüyle yola çıkan göçmenlerin, Yunanistan ve Bulgaristan sınırındaki karadan illegal geçiş denemeleri geçen yıla göre dalgalı seyrediyor.

22.05.2016 12:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SALİH BARAN - "Avrupa'da iyi bir hayat" düşüyle yola çıkan göçmenlerin, Yunanistan ve Bulgaristan sınırındaki karadan illegal geçiş denemeleri geçen yıla göre dalgalı seyrediyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ülkelerindeki iç savaş, ekonomik buhran, siyasi krizler nedeniyle Avrupa'ya gitmek isteyen göçmenler, yıllardır yasal olmayan pek çok yolu deniyor.

Deniz yolunun tehlikeli olduğu özellikle kış mevsimlerinde kara yolunu tercih eden göçmenlerin güzergahının başında Avrupa Birliği üyesi iki ülkeye sınır Edirne geliyor.

Edirne'de geçen yıl yakalanan kaçak ve sığınmacı sayıları incelendiğinde dalgalı bir istatistik öne çıkıyor.

Türkiye ile AB arasında düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele amacıyla varılan mutabakat ve 20 Mart'ta yürürlüğe giren Geri Kabul Anlaşması'na kadar sınır kenti Edirne'de bu yıl aylık bin 500 ile bin 700 arasında göçmen yakalandı. Bu tarihten sonra ise illegal geçiş denemelerinde düşüş gözlendi.

Edirne'de askeri birliklerin yakaladığı kaçak göçmen sayısı 2015-2016 yılı karşılaştırılması şöyle oluştu:

Ocak Şubat Mart Nisan 2015 920 917 1948 1464 2016 15211704 762 907
Geçen yıl mayıs ayında bin 497, bu yıl 20 Mayıs'a kadar ise 700'e yakın göçmen yakalandı.

Tutuklanan organizatör sayısı arttı

Umut yolcularının, kendilerini sınıra kadar götürmeyi veya adrese kadar ulaştırmayı vadeden göçmen kaçakçılarıyla bağlantıları, Yunanistan'a geçmek için kullanılan Meriç ve Enez ilçeleriyle merkeze bağlı köylerde yapılan denetim ve takiplerle ortaya çıkarıldı.

Edirne Jandarma Komutanlığında oluşturulan "özel ekibin" çalışmaları, geçen yıl göçmen kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla yakalanan şüphelilerin sayısındaki artışa da yansıdı.

Geçen yılın 4 ayında söz konusu suçtan gözaltına alınan 36 şüpheliden 10'u tutuklandı. Bu yılın aynı döneminde ise sayı artış gösterdi. Gözaltına alınan 75 zanlıdan 46'sı cezaevine gönderildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Karadan 'Umuda Yolculuk'Ta Dalgalı Seyir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı
    23:24 Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız isteme esnasında çıkan silahlı kavgada bir kişi yaralandı. Kız istemeye giden bir kişi ile aile arasında çıkan tartışmanın büyümesi üzerine saldırgan, yanında getirdiği pompalı tüfekle kızın abisine ateş etti. Yaralanan kişi hastaneye kaldırılırken, saldırgan ise polis tarafından gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Advertisement