Karadeniz'de Dut Pekmezi Zamanı - Son Dakika
Güncel

Karadeniz'de Dut Pekmezi Zamanı

Karadeniz'de dutların olgunlaşmasıyla, vatandaşların vazgeçilmez besin kaynaklarından pekmezin yapımına başlandı.

22.06.2016 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HAYATİ AKÇAY - Karadeniz'de dutların olgunlaşmasıyla, vatandaşların vazgeçilmez besin kaynaklarından pekmezin yapımına başlandı.

Hamileler ile gelişim çağındaki çocukların beslenmesinde de önerilen dut pekmezi, bölgede kahvaltı sofralarının başköşesinde yer alıyor. Özellikle soğuk kış günlerinde tüketilen dut pekmezi, Türkiye'nin dört bir yanında farklı yöntemlerle üretiliyor.

Karadeniz'de de meyvenin olgunlaşmasıyla, vatandaşların vazgeçilmez besin kaynaklarından dut pekmezinin yapımına başlandı.

Ordu'nun Perşembe ilçesi Bekirli Mahallesi sakinlerinden Naciye Çaylak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dut mevsiminin geldiğini söyledi.

Geleneksel yöntemlerle dut pekmezi yaparak aile bütçelerine katkı sağladıklarını anlatan Çaylak, kışın da pekmez tüketip şifa bulduklarını ifade etti.

Önce olgunlaşan dutları ağacından döktüklerini dile getiren Çaylak, "Ardından bir gün bunların güneşte beklemesini sağlıyoruz. İkinci günde ise kurulan ocaklardaki kazanlara su ilave ederek, yaklaşık 10 saat kaynatıyoruz. Daha sonra preslenerek posası alınan dutun bal kıvamına gelmesiyle pekmez hazır oluyor." diye konuştu.

Dut pekmezi yapmanın çok zahmetli olduğunu belirten Çaylak, "Ancak birçok hastalığa şifa olduğuna inandığımız dut pekmezini severek yapıyoruz." dedi.

"Dut pekmezi, oldukça ilgi görüyor"

Pekmez hazırlayan Sakine Gürsoy da "Pekmez diyerek geçmemek lazım. Uzmanlarımız çok faydalı olduğunu söylüyor. Bu nedenle herkese pekmez tüketmesini tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Hazırladıkları ürünün bir kısmını kendilerinin tükettiğini, bir kısmını gurbetteki akrabalarına gönderdiklerini kaydeden Gürsoy, "Gerektiğinde de satarak aile bütçemize destek sağlıyoruz. Dut pekmezinin kilogramı 50 liradan alıcı buluyor. Oldukça da ilgi görüyor." diye konuştu.

Gürsoy, dutun ardından üzüm, erik, hurma ve elma gibi meyvelerin pekmezini yapacaklarını bildirdi.

Altınordu ilçesi Nizamettin Mahallesi sakinlerinden İhsan Eker ise 65 yaşında olduğunu ve pekmez sayesinde ayakta durabildiğini söyledi.

Her gün en az 2 kaşık pekmez tükettiğini belirten Eker, "Doktorların tavsiyesi üzerine sürekli pekmez yiyorum. Şükürler olsun ki pekmez sayesinde daha dinç ve sağlıklıyım." dedi.

"Şifa kaynağı"

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İslam ise pekmezin birçok hastalık için şifa kaynağı olduğunu vurguladı.

Her yaştaki insana pekmez tüketmesini tavsiye eden İslam, "Pekmez, hızla kana karışabilen, acil enerji ihtiyacı için gerekli bir gıda maddesidir. Bütün vatandaşlarımızın her gün en az 2 kaşık pekmez tüketmesinde çok büyük fayda var." şeklinde konuştu.

Pekmezin büyüme çağındaki çocuklar, işçiler, sporcular, hamileler ve emziren anneler için eşsiz bir gıda maddesi olduğunu anlatan İslam, pekmezin kan yaptığını, ağız yaralarına da iyi geldiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Karadeniz'de Dut Pekmezi Zamanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement