Karadeniz Kadınının Güçlü İmajı Yıkılmalı" - Son Dakika
Yerel

Karadeniz Kadınının Güçlü İmajı Yıkılmalı"

Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan kadınlarla ilgili, "Karadeniz kadınları güçlüdür, her işi yapar" düşüncesinin, erkeklerin alması gereken sorumlulukları kadınlara yüklemesine neden olduğu bildirildi GÜKAM Müdürü Karaahmet: "Karadeniz kadını güçlüdür, evine de bakar, tarlasına da bakar denilir genelde, bu kadını motive edici görünse de kadının üzerine çok fazla sorumluluk yüklüyor.

04.04.2014 12:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan kadınlarla ilgili, "Karadeniz kadınları güçlüdür, her işi yapar" düşüncesinin, erkeklerin alması gereken sorumlulukları kadınlara yüklemesine neden olduğu bildirildi.

Giresun Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜKAM) Müdürü Aysun Karaahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz kadınlarının üzerine aldığı sorumlulukların çok fazla olduğunu söyledi.

Karadeniz'deki kadınların çocuk bakmak, bahçe ve tarla işlerini yapmak gibi birçok sorumluluğu bulunduğuna dikkati çeken Karaahmet, "Erkek ne yapar, sabah kalkar kahvehanesine gider ve akşama kadar orada oturur, akşam eve döner, evde bir isteği yerine getirilmezse ya da bir şeyi beğenmezse eşiyle tartışır. Bu durum şiddet göstermeye kadar gidebilir" dedi.

Karaahmet, Karadeniz kadınlarının "çok fazla sorumluluk almamak ve tüm yükü taşımalarına gerek olmadığı" yönünde bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Karadeniz kadını deyince gözümüzde, sırtında odunu, karnında bebeği, elinde küçük çocuğu, diğer elinde eşek, eşeğin üzerinde de eşinin oturduğu resim hep canlanır. O resmi yıkmak gerekiyor. Kadına, eşine de sorumluluk vermesi gerektiğini söylemek gerekir. Ev işini kadın yapıyorsa tarla işini erkek yapmalı ama ne yazık ki yüzyıllardır bu süreç böyle işlemiş Karadeniz'de. Karadeniz kadını güçlüdür, evine de bakar, tarlasına da bakar denilir genelde, bu kadını motive edici görünse de kadının üzerine çok fazla sorumluluk yüklüyor. Kadınların çok fazla sorumluluk alması demek, erkeklerin sorumluluk almaması anlamını taşıyor."

"Kadınlar erkeklere görev yüklemeli"

Toplumda bu düşünceye yönelik geleneksel bir yapı olduğunu ifade eden Karaahmet, "Bunu kırmak gerekiyor. Kadınlar eşlerine sorumluluk verecek, görevler yükleyecek, kendileri her işi yapmayacak ancak bu şekilde bu işin altından çıkılabilir. Bu da eğitimle gerçekleşebilir, kadına maddi özgürlüğünün verilmesiyle gerçekleştirilebilir" diye konuştu.

Karaahmet, sorunların önüne geçebilmenin bir yolunun da kadınların rol model oluşturulması olduğunu anlatarak, " Türkiye'de Güler Sabancı çok güzel bir rol modeldir. Güçlü, her davranışıyla örnek olabilen kadınlar ön plana çıktıkça, diğer kadınlar da bu kadınları örnek alarak kendi yaşamlarını daha düzgün hale getirebilir" ifadelerini kullandı. - Giresun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Karadeniz Kadınının Güçlü İmajı Yıkılmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement