Karamanlı Müftüsü Avcı Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Karamanlı Müftüsü Avcı Açıklaması

Karamanlı Müftüsü Avcı Açıklaması

"Göz ve burun damlası orucu bozmaz"

02.07.2014 10:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karamanlı Müftüsü Ramazan Avcı, göz ve burun damlasının orucu bozmadığını bildirdi.

Avcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, orucun ibadetin yanı sıra köklü bir irade terbiyesi ile insanı kötü alışkanlıklardan temizleyen ve iyi huylar kazandıran bir ahlak eğitimi olduğunu belirtti.

Oruç tutmanın merhamet duygularını geliştirdiğini, sağlığı koruduğunu ve nimetlerin kıymetini öğrettiğini anlatan Avcı, bu ibadetle ilgili kendisine bir çok soru yöneltildiğini ifade etti.

En çok sorulan soruların, orucu bozan ve bozmayan tedavi yöntemleriyle ilgili olduğunu vurgulayan Avcı, şunları kaydetti:

"Özellikle akciğer hastalarının kullandıkları spreyler, bir kullanımda çok az bir miktar ağza sıkılmaktadır. Bunun da önemli bir kısmı ağız ve nefes boruları civarında emilerek yok olmaktadır. Bu itibarla astımlı hastaların, sağlığı oruç tutmalarına uygun olup başka bir hastalıkları da yoksa rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç orucu bozmaz. Bir de göz damlaları ile ilgili çok soru geliyor. Göze damlatılan ilaç miktar olarak çok az, yani 50 mikrolitre olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu bilgiler, yukarıdaki bilgilerle birlikte değerlendirildiğinde, göz ve burun damlası orucu bozmaz."

"Gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar"

Avcı, iğne yaptırmanın orucu bozup bozmayacağının kullanılış amacına göre değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ağrıyı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapıldığını anlatan Avcı, "Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de aynı hükme tabidir" diye konuştu. - Burdur

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Karamanlı Müftüsü Avcı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement