Karamürsel Gemisi İstanbul'un Fethinde Kullanıldı - Son Dakika
Yerel

Karamürsel Gemisi İstanbul'un Fethinde Kullanıldı

Karamürsel Gemisi İstanbul\'un Fethinde Kullanıldı

Kara Mürsel Alp Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nun Piri Reis Salonu’ndaki ilk konferansında az bilinen tarihsel gerçekler gün yüzüne çıkartıldı.

04.04.2015 16:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kara Mürsel Alp Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nun Piri Reis Salonu'ndaki ilk konferansında az bilinen tarihsel gerçekler gün yüzüne çıkartıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin bu sene Kara Mürsel Alp ana teması ile hayata geçirdiği Kocaeli Tarihi Sempozyumu-2'de Osmanlı'nın ilk dönemlerinde kullanılan Karamürsel Gemisi hakkında bilinmeyenler anlatıldı. Osmanlı'nın ilk Kaptan-ı Deryası Kara Mürsel Alp'in kendi adıyla günümüze kadar ulaşan gemiyi, kendi kurduğu tersanede geliştirdiğini ifade eden Kocaeli Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Yasemin Nemlioğlu Koca, Karamürsel gemisinin İstanbul'un fethinde kullanıldığını aktardı.

Başkanlığını Prof. Dr. Yücel Öztürk'ün yaptığı Piri Reis Salon'unda gerçekleştirilen oturumda Osmanlı Donanması'nın en önemli gemilerinden olan Karamürsel Gemisi hakkında az bilinen önemli bilgiler katılımcılara sunuldu. Karamürsel Gemisi'nin birçok önemli savaşta kullanıldığını dile getiren Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Yasemin Nemlioğlu Koca, İstanbul'un fethi başta olmak üzere Malta Kalesi Kuşatması, Mercidabık Savaşı, Kıbrıs Seferi, Avusturya Savaşı gibi birçok savaş ve kuşatmada Karamürsel gemisinin Osmanlı'ya hizmet verdiğini aktardı.

Yrd. Doç. Dr. Yasemin Nemlioğlu Koca tarafından yapılan sunumda milletlerin, tarih boyunca denizlere hakim olma durumlarına göre dünya siyaset ve kamuoyunda etkinliklerini arttırdığını ifade edildi. Koca Karamürsel gemisinin uzun yıllar Türk denizciliğinde kıyı koruma ve yük taşımacılığında kullanıldığını belirtti. Karamürsel gemisinin 700 seneye yakın Osmanlı Devleti'nde kullanıldığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Koca, "Deniz ve karaların birleştiği Anadolu'da söz sahibi olmak isteyen bir ülkenin öncelikle güçlü gemileri ve filosu olması gerekliliği Osmanlı Devleti'nin kuruluş aşamasında denize yönelmesinin başlıca nedenini oluşturur" dedi.

Kocaeli ve çevresinin alınmasıyla başlayan Osmanlı denizcilik faaliyetlerinin Karamürsel Bey'in ilk Kaptan-ı Derya olmasıyla hız ve nitelik kazandığına dikkat çeken Koca, "Gemi teknolojisini kurduğu tersanede geliştiren ve kendi adıyla anılan Karamürsel gemisini inşa eden Karamürsel Bey, Osmanlı Donanması'nın kuruluşunda ve bölgenin denizcilik üssü haline gelmesinde etkili olmuştur. Çektiri sınıfı kürekli ve yelkenli bir gemi olan Karamürsel gemisi, Osmanlı ince donanmasının en önemli gemisidir. Çeşitli kaynaklarda da aktarıldığı üzere Karamürsel gemisi uzun yıllar Türk denizciliğinde kıyı koruma ve yük taşımacılığında kullanılmıştır" ifadelerini kullandı. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Karamürsel Gemisi İstanbul'un Fethinde Kullanıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement