Karapınar, Türkiye'nin Güneş Enerjisi Üretim Üssü Oluyor - Son Dakika
Güncel

Karapınar, Türkiye'nin Güneş Enerjisi Üretim Üssü Oluyor

Konya'nın Karapınar İlçesi, kurulacak olan 600 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak, yıllık 1.7 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi beklenen güneş enerji santraliyle, Türkiye'nin enerji üssü oluyor.

24.03.2017 16:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'nın Karapınar İlçesi, kurulacak olan 600 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak, yıllık 1.7 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi beklenen güneş enerji santraliyle, Türkiye'nin enerji üssü oluyor. 6 bin hektarlık hazineye ait arazi üzerine yapılacak olan santralin yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlayacak olması da, bölge halkını yeni iş kapısı olması nedeniyle sevindirdi.

Karapınar ilçesi Konya'nın doğusunda yer alıp, kente yaklaşık 95 kilometre uzaklıktadır. Yaklaşık 50 bin nüfusa sahip olan Karapınar, Türkiye'nin tek çöl toprağı sayılabilen ve en fazla rüzgar erozyonuna maruz kalan bir sahada yer alıyor. Türkiye'nin yine en az yağış alan bölgelerinden biri olan Karapınar'ın, yıllık ortalama 279.5 milimetre yağış alan ve yıllık ortalama sıcaklığı 10 derecedir. Yağış yetersizliği ve yeraltı su seviyenin düşük olması nedeniyle bölgede ağırlıklı olarak kuru tarım yapılıyor. Tarım alanları içinde nadasa ayrılan sahalar oldukça önemli bir oran tutması da dikkat çekiyor. Karapınar aynı zamanda dünyanın nazar boncuğu olarak adlandırılan Meke Gölü ve irili ufaklı 100'ün üzerinde obruklarıyla da tanınıyor. Güneş enerji santralinin kurulması için Karapınar'ın tercih edilmesini nedeni de düz bir arazi ve güneşlenmenin fazla olmasından kaynaklanıyor.

6 BİN HEKTARLIK ALANA KURULACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, geçen pazartesi günü Türkiye'nin en büyük güneş enerji santralinin kurulacağı Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesini yaptı. İhaleyi ise kilovatsaat başına en düşük teklifi 6.99 dolar/cent ile Kalyon ve Güney Koreli ortağı Hanwha Grubu aldı.

Güneş enerji santrali Karapınar İlçesi kent merkezine yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Yaka bölgesindeki 6 bin hektarlık alana kurulacak. Firmanın sözleşmeyi imzalamasının ardından 21 ayda kurulması planlanan fabrikada, fotovoltaik modüller üretilecek ve bunlar sahada kullanılacak. Yıllık 500 megavat kapasiteli fotovoltaik güneş modülü üretim fabrikası ve AR-GE merkezi kurulacak ve 1000 megavat elektrik gücüne sahip bir güneş santrali inşa edilecek. Ayrıca Ar-ge merkezi de kurulacak ve 10 yıl süre ile ar-ge faaliyetleri yürütülecek.

1.3 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Güneş enerjisi santralinden 600 bin konutun ihtiyacını karşılayabilecek yaklaşık 1.7 milyar kilovatsaat elektrik üretilmesi bekleniyor. Yaklaşık 1.3 milyar dolarlık bir yatırım olan santralin 36 ayda elektrik üretimine başlanması planlanıyor. Bölgede ayrıca 2015 yılında bir şirket tarafından 80 dekarlık alanda her biri lisans şartı gerekmediği için 1'er megavat olmak üzere toplam 4 megavatlık olan ve günlük 800 konutun ihtiyacını karşılayabilecek enerji üreten, güneş enerji santrali bulunuyor.

"3 MİLYON NÜFUSLU BİR ŞEHRİN ELEKTRİĞİNİ KARŞILAYACAK"

İlçeye kurulacak olan güneş enerji santralinin ilçede sevince neden olduğunu belirten Karapınar Belediye Başkanı Ak Partili Mehmet Yaka, şunları söyledi:

"Bu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımızın da dediği gibi çılgın bir projedir. Bin megavatlık bir enerji, yıllık 1.7 milyar kilovatsaat enerji üretimi anlamına geliyor. Bu da 600 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar bir elektrik üretimine tekamül ediyor. 3 milyon nüfuslu bir ilin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar enerji üretilecek."

"2 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK"

Belediye Başkanı Mehmet Yaka, kurulacak olan güneş enerji santralinin yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlayacağını kaydetti. Bu nedenle bölge halkına yeni bir iş kapısı açılacağını ifade eden Yaka, "Bu proje, özellikle Karapınar ve Türkiye için çok önemli. Hem Türkiye kazanacak, hem bölge kazanacak, hem de Karapınar kazanacak."dedi.

"İLÇEMİZE GÖÇ BEKLİYORUZ"

Güneş enerji santraliyle ilçeye göç olmasını beklediklerini ifade eden Kaya, "Proje hem istihdam yaratacak, hem de bölgeyi tanıtacak. Önümüzdeki günlerde ilçemize ciddi miktarda göç bekliyoruz. Belediye olarak bunların hazırlıklarını yapıyoruz. Bu proje 1 milyar doların üzerinde bir yatırımı öngörüyor. Fabrikası ile birlikte 1.3 milyar doları buluyor. Bu yatırımdan Karapınar ekonomisi de nasibini alacak."dedi.

"ARAZİ TARIMA UYGUN DEĞİL"

Kurulacak santralin düz bir alan ve eğimin sıfır olduğunu belirten Yaka, "Arazinin paneller için çok uygun. Düz bir alan ve eğimi sıfırdır. Tarım arazisi olarak da uygun değil. Karapınar'ın güneş eğimini ve tek parça arazilerini düşünecek olursak güneşten enerji üretmek için ilçemiz çok uygun."diye konuştu.

"KARAPINAR'IN MARKA ŞEHİR OLMASINDA ETKİLİ OLACAK"

Karapınar halkı da ilçeye güneş enerji santrallerinin kurulmasından memnun olduklarını dile getirdi. İlçede lokanta işleten Fikret Bozaklı, "Kanapınar'da yapılacak olan bu enerji yatırımı bir marka şehir olmasında etkili olacak. Ayrıca diğer iş kollarında yatarım planlayan iş adamlarının da gelmesinde etkili olacak. Karapınar bundan sonraki dönemde kazançlı çıkacak. İlçemizdeki esnaflarımızın iş hayatını da canlandıracak." dedi.

Türkiye'nin elektrik enerjisi üretimine ihtiyacı olduğunu belirten arzuhalci Mehmet Ali Karaefe de şunları söyledi:

"Elektrik enerjisinin ilçemizde üretilmesi memleketimize büyük katma değer sağlayacaktır. Ayrıca projenin hayata geçmesiyle ilçemize dışarıdan göç olacağını da düşünüyorum. Ayrıca güneş panellerinin üretileceği fabrikanın da ilçemizde kurulacağı için istihdam noktasında da etkili olacağı kanaatindeyim."dedi.

"ÇARŞIMIZ CANLANACAK"

Güneş enerjisi santrallerinin ilçenin gelişmesinde etkili olacağını kaydeden market işletmecisi Mustafa Taşpınar da, "Proje çevresinde ilçemize bir fabrika kurulacağı ve 2 bin civarında işçi alamı olacağı söyleniyor. Bunun çarşımızı da canlandıracağını düşünüyorum. Ayrıca ilçemize yatırımların da artacağı kanaatindeyim. Kısacası her yönüyle hem esnaf olarak biz hem de ilçemiz kazanacak."dedi.

Karapınar, Türkiye\'nin Güneş Enerjisi Üretim Üssü Oluyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Karapınar, Türkiye'nin Güneş Enerjisi Üretim Üssü Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti İlkadım Belediye Başkan Adayı İhsan Kurnaz, Basın Mensuplarıyla Sahur Programında Buluştu
    11:53 AK Parti İlkadım Belediye Başkan Adayı İhsan Kurnaz, Basın Mensuplarıyla Sahur Programında Buluştu

    İhsan Kurnaz, basın mensuplarıyla bir araya gelerek İlkadım ilçesindeki eksikleri ve projelerini anlattı. Kurnaz, İlkadım'ın merkez ilçe olmasından dolayı Samsun Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışacaklarını belirtti ve kentsel dönüşüme önem verdiklerini vurguladı.

  • Tokat'ta İthal Sığırlar İçin Danışmanlık Hizmeti Veriliyor
    11:53 Tokat'ta İthal Sığırlar İçin Danışmanlık Hizmeti Veriliyor

    Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde bir besiciye ithal ettiği sığırlar için İlçe Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından danışmanlık hizmeti veriliyor. Besici, Polonya'dan getirdiği 'limuzin' cinsi 35 dişi sığırların etçi bir ırk olduğunu ve bu nedenle tercih ettiklerini belirtti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü ise veteriner hekimlerin çiftçiye bu ırk hakkında bilgilendirme ve sağlık hizmetleri sunduğunu ifade etti.

  • Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Seçim Güvenliği toplantısına katıldı
    11:52 Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Seçim Güvenliği toplantısına katıldı

    Bilecik Valisi Şefik Aygöl, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya başkanlığında gerçekleşen Seçim Güvenliği toplantısına katıldı. Toplantıda, 31 Mart'ta gerçekleşecek seçimler sonrası yaşanacak olumsuzlukları önlemek adına gerekli tedbirlerin alındığı vurgulandı.

  • Bilecik'te düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şahıs yakalandı
    11:51 Bilecik'te düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şahıs yakalandı

    Bilecik Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şahsın üzerinde yapılan aramada 3,68 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Şahıslar hakkında 'Kullanmak için uyuşturucu madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak' suçu kapsamında yasal işlem başlatıldı.

  • Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, Filistin ve Gazze'ye 18 Tır Yardım Malzemesi Ulaştırdı
    11:50 Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, Filistin ve Gazze'ye 18 Tır Yardım Malzemesi Ulaştırdı

    Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, İsrail'in zulmü altındaki Filistin ve Gazze halkına gıda, giyim, ısınma, hijyen ve temel ihtiyaç malzemeleri içeren 18 tır yardım malzemesi ulaştırdı. Yardım tırları Mısır üzerinden Filistin ve Gazze'ye ulaştırıldı. Dernek Başkanı Mustafa Bulut, Gazze'ye olan desteğin devam edeceğini belirtti ve halka Ramazan günlerinde yardımlarını arttırmaları çağrısında bulundu.

  • Altay'ın sağ beki Salih Sarıkaya, takımının en istikrarlı oyuncusu oldu
    11:49 Altay'ın sağ beki Salih Sarıkaya, takımının en istikrarlı oyuncusu oldu

    Altay'ın 26 yaşındaki sağ beki Salih Sarıkaya, bu sezon ligde oynanan 27 maçın 26'sında forma giyerek aldığı 2 bin 247 dakika ile takımının en istikrarlı oyuncusu oldu. Mali ve sportif açıdan zor günler geçiren Altay, oyuncularının parasını ödeyemediği için devre arasında birçok oyuncusu ile yollarını ayırmak zorunda kaldı. Ancak Salih Sarıkaya, elinde kalan oyunculardan en iyi verimi almayı başardı ve takımın en istikrarlı oyuncusu oldu.

  • Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Finike ve Kumluca'da esnaf ve vatandaşlarla buluştu
    11:49 Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Finike ve Kumluca'da esnaf ve vatandaşlarla buluştu

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Finike ve Kumluca'da esnaf ve vatandaşlarla buluşarak projelerini anlattı. Başkan Böcek, Finike Nehir Kenarı Rekreasyon Projesi ile turizme katkı sağlayacaklarını belirtti.

  • Gölpazarı ilçesinde 5 yeni proje hizmete açıldı
    11:49 Gölpazarı ilçesinde 5 yeni proje hizmete açıldı

    Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde Belediye Başkanı Hayri Suer yapımı tamamlanan 5 yeni projeyi halkın hizmetine açtı. Projeler arasında kültür merkezi, yüzme havuzu, gençlik merkezi ve pazar yeri bulunuyor.

  • 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde seçmenlerin oy kullanma süreci
    11:49 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde seçmenlerin oy kullanma süreci

    Türkiye, yeni yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gidecek. 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği seçimleri de yapılacak. Seçmenler, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oylarını 5 adımda kullanabilecek.


Advertisement