Karara Uyulursa En Kârlı İl Urfa Olacak - Son Dakika
Yerel

Karara Uyulursa En Kârlı İl Urfa Olacak

Karara Uyulursa En Kârlı İl Urfa Olacak

Güneydoğu'da 7 ilin ticaret ve sanayi odasının oluşturduğu platform kararlarını açıkladı. Kararlar arasında ilk sırada turizmde kalkınma yer alıyor.

26.03.2014 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'te düzenlenen ve ŞUTSO yönetiminin de katılım gösterdiği TSO Platformu yaptığı toplantının ardından kararını açıkladı. Bunu göre Adıyaman, Antakya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odaları bölgesel kalkınma için güç birliği oluşturma kararı aldı. Yapılan açıklamada bundan sonra bu Odalar bölgenin kalkınması için birlikte hareket edeceği ve ortak projelere imza atacağı belirtildi.

Sekretaryası Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından yürütülecek olan 'Güç birliği Platformu' ilk etapta gerek avantaj gerek dezavantajlar bakımından birçok paydada birleşen bu illerin ortak swot analizini çıkaracak.

Konu ile ilgili ŞUTSO tarafından yapılan yazılı açıklamada toplantıda alınan kararların şu maddelerden oluştuğu belirtildi;

TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİLERİN DURUMU
Yapılan toplantıda, katılımcı illerin en büyük ortak probleminin yüzde 87,8'i bu 7 ilde yaşayan Suriyeli misafirler olduğu ve bu sorun için bölge olarak ortak hareket etmek gerektiği noktasında görüş birliğine varıldı.

Platform üyesi Odalar, Gaziantep Ticaret Odası önderliğinde 12 sivil toplum kuruluşu ve 3 üniversitenin katılımıyla hazırlanan ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sunulan "Suriyeli Misafirler Gaziantep Ortak Akıl Raporu"na da destek verdi. Konu ile ilgili ayrıca yerel seçimler sonrasında tekrar bir değerlendirme yapılarak ihtiyaç halinde olağanüstü bir toplantı yapılması kararı alındı.

ERBİL İLE BÖLGESEL ORTAKLIK
Adıyaman, Antakya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa'nın birlikte Türkiye ekonomisinin güçlü bir aktörü olduğuna vurgu yapılan toplantıda bu gücün daha da artırılması için GTO'nun 9 Nisan'da hizmete açacağı Erbil Ticaret Ofisi hizmetlerinden platform üyesi Oda üyelerinin de yararlanması yönünde görüş birliğine varıldı.

2013 yılında 9 milyar 765 milyon 464 bin dolar ihracat ile Türkiye toplam ihracatının yüzde 6,43'ünü gerçekleştiren platform üyesi iller, dünyadaki 1 milyar 997 milyon 588 bin 604 insana 5 saatlik uçuş mesafesindeki coğrafi konumları da küresel ekonomi için bir cazibe merkezi oluşturuyor. Makine Halısı, PP İplik, Terlik-Ayakkabı, Makarna, Bulgur, Buğday, Antepfıstığı, Çimento, Demir çelik, Mobilya, Yerfıstığı, Mercimek, Un, Zeytin, Triko gibi bir çok ürünün Türkiye'deki toplam üretimini de büyük oranda bu iller yapılıyor. Var olan ekonomik gücün artması ve sürdürülebilir kılınması için sadece GTO üyelerine hizmet vermek için kurulan Erbil Ticaret Ofisi'nin diğer Oda üyelerine de hizmet verecek bir yapıya kavuşturulması için çalışmaların yapılması kararı alındı.

İLK PROJE TURİZM ALANINDA OLACAK
Platform üyesi Odalar illerin tarihin en eski yerleşim merkezi olma, dünyaca ünlü mozaik eserler, zengin doğa, inanç ve kültür turizmi varlıkları, köklü ve zengin mutfak kültürü özellikleri ile önemli bir turizm havzası oluşturması sebebiyle ilk ortak projenin turizm alanında olması kararını aldı.

Açıklamada son olarak platformun Haziran ayında Kahramanmaraş TSO ev sahipliğinde yapılacak ikinci toplantısında projenin detaylarını belirleyeceği bildirildi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Karara Uyulursa En Kârlı İl Urfa Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement