Karayalçın: Seçmen Başkanlık Rejimine Açık Bir Biçimde 'Hayır' Demiştir - Son Dakika
Güncel

Karayalçın: Seçmen Başkanlık Rejimine Açık Bir Biçimde 'Hayır' Demiştir

Karayalçın: Seçmen Başkanlık Rejimine Açık Bir Biçimde \'Hayır\' Demiştir

Chp İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, seçim sonuçlarının ardından il binasında bulunan gazetecilere açıklamalarda bulundu.

08.06.2015 00:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Chp İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, seçim sonuçlarının ardından il binasında bulunan gazetecilere açıklamalarda bulundu.

AK Parti'nin Türkiye'de oy kaybı yaşadığını belirten Karayalçın, "Ben önce partimizin bu kampanyada çok başarılı çalışmalar yapmış olduğunu ifade etmek istiyorum. İstanbul'da da örgütlerimiz ve partililerimiz çok büyük bir özveriyle çalışma yapmışlardır. Sıra dışı bir seçim yaşadık. Kutuplaştırılan Türkiye seçmeni bu seçimde ana tema olarak AKP'nin düşürülmesini ve demokratik rejimin sürdürülmesini görmüşlerdir. Bu çerçevede oy kullanmışlardır. AKP Türkiye genelinde 8 puan, İstanbul özelinde 9 puan oy kaybetmiştir. Seçmenlerimiz AKP'ye hükümet kurma görevini vermemiştir. Seçimin bir sonucu budur. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanı'nın kampanya boyunca seçim meydanlarına indiğini, seçim meydanlarında yaptığı konuşmaları dikkate aldığımızda, taleplerini dikkate aldığımızda; seçmen başkanlık rejimine açık bir biçimde 'hayır' demiştir. ve başkanlık istemi, Türk tipi başkanlık rejimi ya da genel olarak başkanlık rejimi talebi artık son bulmuştur" dedi.

"CHP'NİN YENİ HÜKÜMETİ KURMA OLASILIĞI ÇOK YÜKSEKTİR"

Karayalçın sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul'da yaklaşık 1 puan oy kaybettiğimizi görüyorum. İstanbul'dan HDP'nin oyları yaklaşık 8 puan artmış bulunmaktadır. İstanbul'dan seçmen sayısındaki artış dikkate alındığında, Cumhuriyet Halk Partisi'nin gücünü koruduğu bu sonuçlar itibariyle söylenebilir. Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye'nin ikinci partisidir. ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin yeni hükümeti kurma olasılığı çok yüksektir. Eğer muhalefet partilerinin, seçimden önce AKP ile koalisyon kurmayacaklarına ilişkin sözleri, vaatleri seçimden sonra da geçerli olacaksa, yani muhalefet partilerinden herhangi birisi AKP ile hükümet kurma konusunda mutabakata varmayacaksa, Anayasa'nın işleyişi ve Türkiye'nin siyasi teamülleri gereği Cumhuriyet Halk Partisi hükümeti kurabilecektir. 50 Hükümet'ten Başbakan Yardımcısı olarak görev yapmış bir siyasetçi kimliğimle, ben önümüzdeki gelişmeleri böyle yorumluyorum. Partimizin hükümeti kurma olasılığını yüksek görüyorum. CHP'nin hükümeti kurması durumunda da, bu seçimin simge projesi olan emeklilerimiz iki maaş ikramiyelerinden birincisini Temmuz ayında alabileceklerini de buradan tüm emekli yurttaşlarımız müjde olarak iletmek istiyorum."

Seçim güvenliğine ilişkin ciddi bir olumsuzluk yaşamadıklarını belirten Murat Karayalçın, "AKP'nin son yıllardaki performansını dikkate aldığımızda, hiçbir hükümetin bu hükümetten daha kötü bir hükümet olacağını düşünemeyeceğimiz kanısındayım. Koalisyon hükümetlerinin başarılı olduğu dönemler olmuştur, tek parti hükümetlerinin başarısız olduğu dönemler olmuştur. Bir tek parti hükümetinin çok başarısız olduğu dönemi yaşamaktayız" ifadelerini kullandı.

"EMANET OYLAR HDP'YE GİTMİŞTİR"+

Bir basın mensubunun, "Türkiye genelinde CHP'nin aldığı oyu nasıl değerlendiriyorsunuz? HDP de barajı aştı, emanet oylar konusunda bir açıklamanız olur mu?" şeklindeki sorusuna Karayalçın, "Emanet oylar konusunda Sayın Sırrı Süreyya Önder'in bir açıklaması olduğunu ifade etmek isterim. Sayın Sırrı Süreyya Önder kendilerinin 'emanet oy' aldıklarını söylemişlerdir. O bu seçimin özelliğinden kaynaklanıyor. Eğer AKP düşürülecekse, AKP'nin tek başına hükümet kurmasının önüne geçilecekse, bu ancak HDP'nin barajı aşması yoluyla olabilecektir şeklindeki algının, burada çok belirleyici ve etkili olduğunu görmekteyiz. O nedenle Sayın Sırrı Süreyya Önderi'in de dediği gibi emanet oylar HDP'ye gitmiştir. Aslında bu seçimden sonra hükümetin kurulması söz konusu olmayacaksa, Anayasamız gereği, Türkiye'nin teamülleri gereği 45 gün içinde yeni bir seçime gitmek söz konusu olacaktır. Yeni bir seçime gidildiğinde AK Parti'nin oyları geometrik dizi hızıyla inecektir ve emanet oyların geri gelmesi, AK Parti'nin oylarının aşağı inmesi birleştirildiğinde, Türkiye'de yepyeni bir siyasi gelişme, CHP'yi öne çıkaran yepyeni bir siyasi gelişme yaşanacaktır" diye yanıt verdi.

AZINLIK HÜKÜMETİ İHTİMALİ…

"Azınlık hükümeti kurulma ihtimali öngörüyor musunuz?" sorusu üzerine Karayalçın, Anayasa ve Türkiye'nin teamülleri gereğince bunun söz konusu bile olamayacağını gördüğünü dile getirdi. Karayalçın, şöyle konuştu:

"45 gün içinde bir hükümet kurulamazsa, kurulan hükümet güvenoyu almazsa, Türkiye seçime gitmek zorundadır. Sayın Cumhurbaşkanı'nın seçime götürmesi gerekmektedir. Seçime götürmemesi gibi bir kararı olabilir mi? Gücünü yitirmiş, başkanlık rejimini tüketmiş, başkanlık rejimini gerçekleştiremeyeceği ortaya çıkmış birinin ya da AKP'nin, Türkiye'nin Anayasası'na aykırı olarak bunu sürdürmesi olanaklı olabilir mi? Olamaz."

"ÇAY İKRAM EDİLİR MUTLAKA"

Bir basın mensubunun, "Hükümeti kurmak için belli ki Cumhurbaşkanı AK Parti'ye görev verecek. Belki de teamüller gereği ikinci parti olduğu için gelip CHP'nin kapısını çalacak. Sizce o kapının açılma ihtimali var mı?" şeklindeki sorusuna Murat Karayalçın, "Yani tabii çay ikram edilir mutlaka. Ama o kadar. Onun ötesinde bir olasılık görmüyorum. Ben parti yönetiminde değilim. Parti tüzüğüne göre bu konuda karar verme yetkisi Parti Meclisimizindir. Ama İl Başkanı'yım, benim bireysel düşüncem bu şekildedir" cevabını verdi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Karayalçın: Seçmen Başkanlık Rejimine Açık Bir Biçimde 'Hayır' Demiştir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement