Kardeşlik Buluşmaları Mardin Konferansı - Son Dakika
Politika

Kardeşlik Buluşmaları Mardin Konferansı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Terörle Mücadele Eylem Planı ve rehabilitasyon çalışmalarına ilişkin, "Bakanlar Kurulu olarak tam bir sosyal seferberlik ilan ediyoruz.

05.02.2016 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Terörle Mücadele Eylem Planı ve rehabilitasyon çalışmalarına ilişkin, "Bakanlar Kurulu olarak tam bir sosyal seferberlik ilan ediyoruz. Bütün yaralar sarılacak. Biz ki Somali'nin, Gazze'nin, Myanmar'ın yaralarını sarmışız, 2,5 milyon Suriyelinin yarasını sarmışız. Allah'ın izniyle bu milletin ola ki yerinden göç etmek durumunda kalmış her bir ferdinin yarasını sarar, gözyaşlarını dindirir, bağrımıza basar, geleceğe onları en iyi şekilde hazırlarız" dedi.

Davutoğlu, Artuklu Üniversitesinde düzenlenen "Kardeşlik Buluşmaları Mardin Konferansı"nda yaptığı konuşmada, hazırlanan planının, 300 eylemli bir çalışma olduğunu, onun daha da rafine hale getirildiğini ifade etti.

Eylem planının ana unsurlarının 10 temel esasa dayandığını, bunların ilkinin "psikolojik unsur" başlığı olacağını belirten Davutoğlu, "Bu dönemde, geçmişte olduğu gibi millet vicdanı ve hikmetiyle devlet aklını birleştireceğiz. Millet ve devlet arasındaki farklar tümüyle ortadan kalkacak, parçalayıcı ulusçuluk anlayışı yerine birleştirici, bütünleştirici millet anlayışı ve insan odaklı devlet anlayışını yerleştireceğiz" diye konuştu.

Devlet olmanın şefkat ile kudreti birleştirmek anlamına geldiğine işaret eden Davutoğlu, "Meşru güç kullanma yetkisi, sadece halktan yetki alanlardadır. Ama hesap verir her demokratik güç kullanan. Biz hesap makamındayız, korkmuyoruz, çekinmiyoruz. İşte ben buradayım, her türlü hesabı vermeye hazırım. Ama milletten hesap sormak isteyenlere de hesap sormaya muktediriz" ifadesini kullandı.

"Kamu düzeni inşa edilecek"

Davutoğlu, eylem planı içerisinde ikinci önemli ayak olarak kamu düzeninin inşa edileceğini bildirdi. Davutoğlu, kamu düzenini kim tehdit ederse, hangi gerekçeyle olursa olsun mutlak surette durdurulacağını ve engelleneceğini vurguladı.

"Dikkat edin, 'kamu düzeni' diyorum. 12 Eylül, 'devlet otoritesi' diyordu. Çünkü kamu hepimiziz, hep beraber biziz. Sıradan bir devlet gücünden bahsetmiyorum, hepimizin özgürlüğünü, güvenliğini, hayatını, onurunu teminat altına alan bir kamu düzeninden bahsediyorum. Birinin kurup diğerinin dikte ettiği bir düzen değil" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"12 Eylül gibi ya da bunların öz yönetim iddiaları altında olduğu gibi kendisi dışındaki hiç kimseye hayat hakkı tanımayan birtakım modern feodal düzenler değil. Bunlara karşı biz, kamu düzeni diyoruz. Herkesin eşit olarak pay sahibi olduğu kamu düzeni. Eşit vatandaşlık ilkesi etrafında kullanılan bir düzen. Burada kesinlikle teröristle halk ayrılacak. Halka şefkat, teröriste kudret ile muamele edilecek. Birilerinin Stalinist mantık içinde tek tipçi bir anlayışla buradaki halkı kendisine köle etmeye çalışmasına da asla izin vermeyiz."

"Kapsamlı bir demokratik reform süreci"

Plan içerisindeki üçüncü temel maddenin, kapsamlı bir demokratik reform süreci olduğunu açıklayan Davutoğlu, başta yeni anayasa olmak üzere Türkiye'nin bütün vesayet kurallarının değiştirilmesi çağrısında bulundu.

Seçimden sonra siyasi parti liderleriyle bir görüşme yaptığını, HDP Eş Genel Başkanından da bir talebinin olduğunu ve "Gelir kaçak çay içer gider" şeklinde bir cevap aldığını anlatan Davutoğlu, şu ifadelere yer verdi:

"Ben ki bu millet adına Gazze'de bombalar altında istiskale izin vermemişim. Mavi Marmara bombalandığında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde, o konseyin en güçlü aktörlerine karşı, zalim terör devleti diyerek İsrail'e sesimi yükseltmişim. Ben ki mazlum milletler söz konusu olduğunda izole edilmiş Myanmar halkına gidip 'esselamu aleyküm' demişim. Kendi ülkemde, Ankara'da istiskal edilmeme izin verir miyim? Arkamda yüzde 85'lik katılımla, yüzde 97,5'lik temsille, yüzde 49,5 oyu bana halk vermiş, bunlar beni istiskal edecekler. Yüzümdeki tebessümü yanlış anlamasınlar. Her zaman kullandığım pozitif dili yanlış yorumlamasınlar. Biz, izzeti mahviyetle birlikte gerçekleştirmiş bir geleneğin çocuklarıyız. Halk karşısında bir hiç olacak kadar mahviyetle davranırız, zalim karşısında en güçlü izzet ile muamele etmesini de biliriz."

Davutoğlu, açıkladığı eylem planı içerisinde dördüncü temel maddenin, "sosyal seferberlik" olduğunu bildirdi. Terör saldırıları ve yürüyen operasyonlar çerçevesinde çok ciddi sosyal yaraların oluştuğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle dedi:

"Bakanlar Kurulu olarak tam bir sosyal seferberlik ilan ediyoruz. Bütün yaralar sarılacak. Biz ki Somali'nin, Gazze'nin, Myanmar'ın yaralarını sarmışız, 2,5 milyon Suriyelinin yarasını sarmışız. Allah'ın izniyle bu milletin ola ki yerinden göç etmek durumunda kalmış her bir ferdinin yarasını sarar, gözyaşlarını dindirir, bağrımıza basar, geleceğe onları en iyi şekilde hazırlarız. Biz ki bütün diğer mazlum milletleri mağdur etmemişiz, namerde muhtaç etmemişiz. Sur'dan, Cizre'den, Silopi'den çıkan vatandaşlarımızı bu zalimlerin eline bırakır mıyız? İlk andan itibaren gerekli hazırlıkları yapmıştık. Şimdi de çok kapsamlı bir iş bölümüyle, Aile Sosyal Destek Programı'nı bölgeden başlatıyoruz. Her bir aileye gerekirse bu anlamda destek programı uygulayacağız. Yine her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağız. Sur'dan, Cizre'den, Silopi'den çıkıp otellerde ya da evlerde kalmak durumunda olanlara, her ay düzenli kira yardımı yapılıyor ve yapılacak. Onlar huzur içinde uyumadıkça, Ankara'da bize huzur haramdır. Her türlü ihtiyaçları karşılanacak. Yakılıp yıkılan okulları imar edeceğiz. Hastenelerimizi, sağlık tesislerimizi en iyi şekilde tekrar imar edeceğiz. Sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte çok ciddi bir sosyal seferlik ilan ediyoruz."

Ekonomik kalkınma hamlesi

Başbakan Davutoğlu, beşinci olarak da, "ekonomik kalkınma hamlesi"nin gerçekleştirileceğini bildirdi. 13 yıl içinde ayağa kaldırılan bölge ekonomisinin daha da güçlendirileceğini belirten Davutoğlu, "Kimse merak etmesin, Diyarbakır Çarşısı, Mardin ya da Silopi, neresi olursa olsun bütün vatandaşlarımızın terörden kayıplarını telafi edeceğiz. Onlar yangın çıkardılar, biz yangın yerinde bir gülistan inşa edeceğiz inşallah" dedi.

Davutoğlu, şu görüşlere yer verdi:

"İş adamlarımızla gece 03.00'e kadar süren toplantıda ihtiyaçlarını tek tek dinledim. Bana iletilen her talep yerine mutlaka getirilecek. Bu çerçevede Doğu ve Güneydoğu'da işveren ve sigortalıların ödeme güçlüğü nedeniyle oluşan prim borçları, hiçbir gecikme zammı ödenmeksizin ertelenecek. Esnaf ve sanatkarların Halkbank kredi ödemeleri ertelenecek. Çiftçilerimizin herhangi bir ödemesi varsa ertelenecek. Çiftçilerimize ve esnafımıza faizsiz kredi sağlanacak. İstihdam artışını sağlayacak şekilde yepyeni bir hamle başlatacağız. Huzur olmazsa ekonomi olmaz. Yeni bir ekonomik kalkınma hamlesi başlatıyoruz. 2016-2018 arasında sadece GAP bölgesine 26,5 milyar Türk lirası yatırım yapacağız. Onlar yıkmaya biz yapmaya geliyoruz. Onlar tahrip etmeye biz inşa etmeye geliyoruz."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Kardeşlik Buluşmaları Mardin Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.


Advertisement