Karınca Ordusu İstiklal Yolu'nda" - Son Dakika
Yerel

Karınca Ordusu İstiklal Yolu'nda"

Kurtuluş Savaşı'nda cephane taşınan en önemli yollardan biri olan "İstiklal Yolu'nun" önemini genç nesillere anlatmak amacıyla hazırlanan "Karınca Ordusu İstiklal Yolu'nda Projesi" tanıtıldı.

04.11.2015 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kurtuluş Savaşı'nda cephane taşınan en önemli yollardan biri olan "İstiklal Yolu'nun" önemini genç nesillere anlatmak amacıyla hazırlanan "Karınca Ordusu İstiklal Yolu'nda Projesi" tanıtıldı.

Projenin yürütücüsü Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tunç Boran, 100. Yıl Kültür Merkezi'nde düzenlenen programın açılışında yaptığı konuşmada, projenin İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından finanse edildiğini kaydetti.

Projenin, İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneğince yürütüleceğini söyleyen Boran, "Bildiğiniz üzere İnebolu, Kastamonu, Çankırı, Ankara yolu, milli mücadelemizin en önemli lojistik yoludur. İnebolu Limanı'ndan alınan cephaneler, bu yoldan cepheye taşınmıştır" dedi.

Yola ilk olarak Amerikalıların isim verdiğini dile getiren Tunç Boran, şunları söyledi:

"Bugün biz bu yola 'İstiklal Yolu' adını veriyoruz. Cephaneler kadınlarımızın kullandığı kağnılarla, bu zorlu ve meşakkatli yol ile cepheye ulaştırılmıştır. 1919-1923 yılları arasında bu yolda nice kahramanlıklara, acılara şahit olunduğu muhakkaktır. Ancak yazılmayan, kaydedilmeyen bu hatıralar, zamanın sisleri arasında kaybolmuştur. Bu yola ilk kez isim verme, ad koyma meselesi bir yabancı yazara aittir. 1952 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde basılan ve Amerikalı kadın yazar Ann Bridge'e ait 'Dark Moment' adlı kitapta bu yola, 'Devrim Yolu' deniyor. Amerikalı kadın yazar, bu yolla ilgili çarpıcı tasvirlerde bulunuyor. Kadınlarımızın azmini adeta resmediyor."

"Kurtuluş Savaşımız erkeklerin yanında kadınlarımızın azim ve kararlığı ile kazanılmıştır" diyen Yrd. Doç. Dr. Boran, dünya tarihinde ilk kez tüm sivillerin, savaşın içerisinde önemli roller üstlendiğini vurguladı.

Tunç Boran, proje çerçevesinde Çankırı'daki okullarda 40 konferans verileceğini dile getirerek, bunun yanında İstiklal Yolu hakkında bir belgesel ve çizgi-roman hazırlanacağını da bildirdi.

Yolla ilgili farkındalığı artırmak istediklerini dile getiren Boran, "Genç nesillere yolun önemini anlatmak istiyoruz. İstiklal Yolu ile ilgili görsel zenginlik oluşturmak istiyoruz" diye konuştu.

İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği Başkanı İsmail Çam da projenin içeriği hakkında bilgi verdi.

Toplantıya, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Vali Yardımcısı Fatih Yılmaz, Ilgaz Belediye Başkanı Arif Çayır, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Gürbüz ile daire amirleri ve öğretmenler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Karınca Ordusu İstiklal Yolu'nda' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement