Karpat'ın Kültür Şölenine Bir Tepkide Karataş'tan Geldi - Son Dakika
Yerel

Karpat'ın Kültür Şölenine Bir Tepkide Karataş'tan Geldi

Karpat\'ın Kültür Şölenine Bir Tepkide Karataş\'tan Geldi

Geçtiğimiz günlerde Dünya Karapapak Birliği (KARPAT)’ın Kars’ta düzenlendiği ‘Türk Dünyası Aşıklık Sanatı’ konulu sempozyum ve ‘Kültür Şöleni’ne Kars’ta tepkiler devam ediyor.

29.09.2016 08:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçtiğimiz günlerde Dünya Karapapak Birliği (KARPAT)'ın Kars'ta düzenlendiği 'Türk Dünyası Aşıklık Sanatı' konulu sempozyum ve 'Kültür Şöleni'ne Kars'ta tepkiler devam ediyor.

Genel Başkanlığını Seyfullah Türksoy'un yaptığı KARPAT'ın programına katılmayan Kars'taki iki aşıklar derneğinden birisi olan Murat Çobanoğlu Aşıklar Koruma Derneği Başkanı Mahmut Karataş, birilerinin Kars'ta zümrecilik yaptığını ve buna Karslıların destek vermediğini belirtti.

Birlerinin Kars'a darbe vurmaya çalıştığını ileri süren Murat Çobanoğlu Aşıklar Koruma Derneği Başkanı Mahmut Karataş, "Kars'ta bir festival adı altında, aşıklar sanatı adı altında, bir bir program düzenlendi. Bu üç-beş kişinin rant peşinde, menfaat çıkar gözeterek, yaptıkları bir ithal aşıklar festivali idi. Aşıklık denince Kars anayasasıdır aşıklığın, kimdir anayasası Aşık Şenlik, Murat Çobanoğlu, İlhami Demir, Şeref Taşlıova, Murat Karahanlı, Veysel Şahbazoğlu, İslam Erdener, Aşık Mehmet Hicrani, Sabri Şimşekoğlu, yani ismini sayamadığımız bir sürü üstadlarımız var Allah rahmet etsin. Bunlar Kars'ta aşıklığın anayasasıydı. Bizde onların bıraktığı temiz kültürü geleceğe taşımak adına bir dernek kurduk" dedi.

Karslıların ilgi göstermediği programa katılmadıklarını ifade eden Karataş, "Biliyorsunuz Kars'ta iki tane dernek var. Biri Aşık Şenlik Kültür Derneği, Bir de Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği var. Bizim bunlara katılmamamızın nedeni şudur. Kars'ta her yıl Aşıklar bayramı yapılıyordu. Sizde bunu çok iyi biliyorsunuz ki, 300 aşık, en az 180 aşık geliyordu Kars'a, burada bir aşıklar festivali yapıldığı zaman Kars adıyla yapılıyordu. Kars Aşıklare bayramı adı altında yapılırdı. Ne oldu bunu zümreciliğe döktüler. Kasrs'ta Azerisi, Kürdü, Terekemesi, Yerlisi, Alevisi, Çerkezi, Lazı iç içe yaşayan bir mozaiktir Kars, bir kültür abidesidir. Kars gerçekten medeniyet şehridir Kars, yani buna darbe vurmanın bir anlamı yok. Kars'ın adını karalamanın bir anlamı yok. Biz Kars'ın adını daha temiz, şeffaf, bir yerlere taşımanın peşinde olurken, birileri Kars'ın adını karalamaya çalışıyor. Birilere Kars'a darbe vuruyor" diye konuştu.

"KARPAT'ın programına Terkemeler katılmadı"

Kars'ın bir mozaik olduğunu, insanların birlik ve beraberlik içerisinde yaşadığı ve herkesin bir biriyle akraba olduğu bir şehir olduğunun hatırlatan Mahmut Karataş, "Yani şimdi burada bir gece yapıldı. Bir aşıklar gecesi yapıldı. Sanat adı altında program yapıldı. Acaba o gecede kaç tane Terekeme vardı? Kaç tane Karapapak katıldı? Eminim ki Karapapaklarda buna tepkiliydi. Terekemelerde tepkiliydi. Kars tepkiliydi. Niye tepkiliydi? Çünkü Kars'a zümrecilik gitmiyor. Kars gerçekten bir mozaik şehirdir. Kültür bakımından da Dünya'da eşi benzeri olmayan bir şehirdir Kars. Kars'ta yapılan bu çirkin geceyi, yani Kars'ın adını karalama programını biz kınıyoruz. Şiddetle kınıyoruz. Çok yazıklar olsun. Birilerinin parası olabilir, birilerinin serveti olabilir ama aşıklığın yanında onların parası pulu geçmez. Biz aşığız, biz Karslıyız, Kars'a sahip çıkmak adına elimizi taşın altına koymuşuz. Burada Kars'ta bir sürü aşıklar var. İki aşıkla olmuyor. O iki aşığında oraya katılması birisi akrabası, diğeri de aşık değil. Aşık olarak geçinen birisi katıldı oraya biz onu da kınıyoruz. Eğer bir karar alındıysa burada, burada bir topluluk varsa, burada dernekler varsa dernekler karar almış katılmıyorsa o aşık arkadaşlarında katılmasını ben istemiyordum. Ama katıldılar çokta önemli değil. Biz hiç önemsemiyoruz. Ben şiddetle kınıyorum. Kars'a zümreciliği sokmasınlar. Kars etle tırnak olmuş" şeklinde konuştu.

IÇ- - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Karpat'ın Kültür Şölenine Bir Tepkide Karataş'tan Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement