Kars, Ardahan, Iğdır Tanıtım Günleri - Son Dakika
Ekonomi

Kars, Ardahan, Iğdır Tanıtım Günleri

Kars, Ardahan, Iğdır Tanıtım Günleri

Kalkınma Bakanı Yılmaz: "Bir yörenin gelişmesi, kalkınması sadece kamu sektörü ile gerçekleşmiyor.

16.10.2014 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Bir yörenin gelişmesi, kalkınması sadece kamu sektörü ile gerçekleşmiyor. Kamu sektörünün yaptığı yatırımlara mutlaka özel yatırımları da koymamız lazım" dedi.

Kars, Ardahan, Iğdır Tanıtım Günleri etkinliğinin açılışı TBMM Başkanı Çiçek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve bu illerin milletvekillerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 21. yüzyılda Seyyid Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin mesajına daha fazla ihtiyaçlarının olduğunu, inançlarına, etnik yapısına, dinine bakmadan insanı insan olarak kucaklamak, barış ve huzur içinde bir arada yaşamak için bu öğretilere her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Yılmaz, bölgenin ekonomik açıdan uzun süredir sıkıntılar yaşayan bir bölge olduğunu ama bu durumu kırmak gerektiğini söyledi.

Bu yörelerin daha fazla kalkınması ve gelişmesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, hükümet olarak ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirtti.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin bu bölgenin kaderini etkileyecek projelerden birisi olduğunu, çeşitli alanlara yatırım yaptıklarını belirten Yılmaz, "Bir yörenin gelişmesi, kalkınması sadece kamu sektörü ile gerçekleşmiyor. Kamu sektörünün yaptığı yatırımlara mutlaka özel yatırımları da koymamız lazım. Türkiye genelinde toplam yatırımlarımızın beşte birini biraz aşan kısmı kamu yatırımı ama yüzde 80'ine yakını özel sektör yatırımı. Özel sektör yatırımını doğu, güneydoğu ve Doğu Karadeniz'de artırmamız lazım. Bunun yolu da şu, 'altyapıya yatırım, insana yatırım ve huzur ortamı', bir de bölgedeki potansiyellerin iyi analiz edilerek iyi tanıtılması. Bugünlerin de buna vesile olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Yılmaz, yörenin çok göç verdiğini, bunun dezavantajının yanı sıra bir de avantajının olduğuna dikkati çekerek, göç eden ve kendini yetiştiren çok fazla insan olduğunu belirtti. Yılmaz, bu yetişmiş insanların ilgisinin bölgeye çekilmesi gerektiğini söyledi.

Stantları ziyaret eden Yılmaz, Kars'a özgü geleneksel yiyecekleri tattı.

Bakan Yılmaz, açılış sebebiyle gösteri yapan halk oyunları ekibine katılarak halay çekti.

-"Keşke bu yörelere şöyle alıcı gözle gidip bir baksalar"

Serhat Kalkınma Ajansı standında gazetecilere açıklamalarda bulunan Yılmaz,  Ajansın 4 il için kurulduğunu, burada projelere hibe destekleri verdiklerini kaydetti.

Yılmaz, ajans kanalıyla yatırımcılara yardımcı olduklarının altını çizerek, "Bu yörelerimizde en fazla ihtiyacımız olan şey özel sektörün ilgisi. Turizm konaklama tesisleri, tarım sanayi ticaret her alanda... Bir taraftan çok güçlü teşvikler uyguluyoruz. Altyapıyı geliştiriyoruz. Bu yörelerimizde büyük ölçekli demiryolu projelerimiz var. Üniversitelere muazzam yatırımlar yapıyoruz. Ama bütün bunları tamamlayacak özel sektörün üretken alanlara yapacağı yatırımlar, istihdam oluşturacak yatırımlar" diye konuştu.

Yatırımcılara çağrıda bulunan Yılmaz, batıdaki bir çok yatırımcının bu bölgeleri tanımadığını ve analiz etmediğini söyledi. Buraların ciddi potansiyeli, uluslararası bağlantıları olan yöreler olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Keşke bu yörelere şöyle alıcı gözle gidip bir baksalar, analiz etseler eminim çok karlı yatırım fikirlerini bulacaklar. Ama maalesef büyük ölçekli şirketlerimiz biraz pasif kalıyor. Onları bölgemizi tanımaya tanıdıktan sonra da yatırım yapmaya davet ediyoruz" ifadesini kullandı.

Bölgenin geleneksel yiyeceklerini deneyen Yılmaz, "Kaz eti ve bulgur pilavını tavsiye ederim" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kars, Ardahan, Iğdır Tanıtım Günleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement