Kars'ın Geleceği Hayvancılıkta - Son Dakika
Yerel

Kars'ın Geleceği Hayvancılıkta

Kars\'ın Geleceği Hayvancılıkta

AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars’ın ana geçim kaynağının tarıma dayalı hayvancılık olduğunu belirtti.

20.02.2014 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars'ın ana geçim kaynağının tarıma dayalı hayvancılık olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars'ta tarım ve hayvancılığın başat sektör olarak alınması gerektiğini ve yatırım ve planların buna göre yapılması gerektiğini, aksi takdirde bütün uğraşların fantaziden öteye gitmeyeceğini söyledi.

Prof. Dr. Kılıç, "Tarım ve hayvancılığı başat sektör olarak almazsanız ve bütün yatırımlarınızı ve planlamalarınızı buna göre yapmazsanız diğer bütün uğraşlarınız açıkçası çok fantezi uğraşlar olarak kalır. Dolayısıyla, Kars'ta tarım ve hayvancılıkta, insanımızın yaşam standardını ve refahını yükseltmek üzere son on-on iki yılda AK Parti'yle beraber ülkemizde huzur, refah ortamının oluşması, üretimin artması, bunun da insan yaşantısını ve standartlarını yükseltmeye yönelik olarak adaletli bir şekilde ve planlı bir şekilde kullanılmasıyla beraber, aslında Türkiye'de hemen hemen bütün illerimiz gerek merkezi hükümetlerden gerekse yerel yönetimlerden ciddi şekilde yatırımlar almakta ve insan refahının yükseltilmesine katkı sunulmaktadır" dedi.

Doğuyla batının arasında hep olagelmiş ve gün geçtikçe de açılan yaşam standartları farkları var. Bunun da bir an önce kapanması gerektiğine dikkat çeken Kılıç, "Kars gibi çok da fazla çıkışı olmayan illerde buradaki öncelikleri çok iyi belirlemek ve planlamalarınızı ona göre yapmak zorundasınız. Biz ne yapıyoruz Kars'la alakalı? Dedik ki Kars tarıma dayalı hayvancılık şehri. Hayvan varlığı açısından baktığınız zaman, hayvansal değer açısından baktığınız zaman, Kars, Türkiye'de 5 ila 8'inci sırada gidip gelen, oysa bitkisel üretim açısından baktığınız takdirde Türkiye'de 73 ile 75'inci sıralarda gidip gelen bir şehir. Yani, 5'inci sıradaki hayvan varlığınızı 75'inci sıradaki bitkisel üretiminizle karşılamaya çalışıyorsunuz. Bunun sürdürülebilir bir hayvancılık noktasında mümkün olmayan bir uğraş olduğu açık. Zaten, bunun böyle olduğunu Kars'ta, daha önceki yıllardan da, özellikle kuraklık yıllarından sonra -üç beş yıl- insanlarımızın tam kendini toparlamaya başladığı bir anda bir kuraklıkla beraber tekrar eski konumlarına geri döndüklerini, fakirleştikleri, yoksullaştıkları, yaşam standartlarının düştüğünü bilmekteyiz. O zaman yapmamız gereken şey ortada. Kars'ta tarım ve hayvancılıkta, hayvancılığın ana girdisini, yüzde 70'ini oluşturan yem noktasında ciddi destek ve katkı vermek gerekiyor. Sulanabilir arazilerimizin tamamını sulayabilmek, mümkün olduğu kadar sularımızdaki baraj sayılarımızı artırmak, oradaki arazi toplulaştırmalarını bir an önce bitirmek ve yem bitkisinin üretimini ve desteğini artırmak ve Kars'ta, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde Türkiye'nin hiçbir yerinde olmadığı kadar mera varlığına sahip, otlu mera oranına sahip bir il olması hesabıyla burada küçükbaş hayvancılığı, ciddi bir şekilde mera hayvancılığını yeniden desteklemek, eski sayılarına ulaştırmak gibi bir sorumluluk içerisindeyiz. Biz de bunun gereğini yapıyoruz. Özellikle, son on yıldır başlamış olan ama iki üç yılda hız kazanmış olan, bizim de bölgenin ihtiyaçlarını çok iyi belirlememiz ve bunu merkezi yönetime sürekli ulaştırmamız sayesinde, tarım ve hayvancılık konusundaki bütün girişimlerimizi beraber, bu manada bayağı mesafeler aldık. Ne yaptık? Baraj sayılarımızı artırıyoruz. Kars'a göre oldukça çaplı, her biri 50'ye yakın köyün arazisini sulayacak barajlarımız yapılmaya başlandı" diye konuştu.

AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Daha sonra özetle şunları söyledi: "Kars Barajı, Selim Barajı'nı AK Parti geldi, bitirdi. Karakurt Barajı'nın planlaması bitmek üzere. Kağızman, sulaması hazır, Arpaçay'daki Koçköy'ün sulaması hazır. Selim Ovası'nın sulaması Kalkınma İdaresi aracılığıyla hazır. Yani, bu manada bütün üzerimize düşeni, arazilerimizden daha yüksek verim ve hayvancılığın asıl girdisi olan yemi karşılamak üzere, planlamalarımız hızla devam ediyor. Saymak istediğiniz zaman, emin olun, sadece bakın, Kars'a tarım ve hayvancılıkta AK Partİ döneminde yapılanlar sayfalar ve saatler alabilecek şeyler ama ben bu başlıkları kısaca geçtim. Kars'ta birisine mikrofon uzatıyorlar, diyorlar ki: "Bir şikayetiniz var mı Kars'la alakalı?" "Yok Allah'a şükür." diyor. Israr ediyorlar, "Var mı bir şikayetiniz?" "Yok ama Ruslara kinimiz var." diyor. "Nedir, Ruslarla alıp veremediğiniz ne var?" diyor, "Yahu, yetmiş, seksen yıl önce buralarda bir şeyler yaptılar ama bir gelip bakmadılar ki bunlar eskimiş mi, bunların yenilenmeye ihtiyacı var mı diye." diyor. Ama AK Parti'yle beraber Kars hatırlanır olmuştur. Unutulmayacağına inandığımız için AK Parti'yle beraber yürümeye devam edecektir." - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kars'ın Geleceği Hayvancılıkta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement