Kars'ta Havalar Soğudu, Erişte Hazırlıkları Başladı - Son Dakika
Güncel

Kars'ta Havalar Soğudu, Erişte Hazırlıkları Başladı

Kars\'ta Havalar Soğudu, Erişte Hazırlıkları Başladı

Erişteyi imece usulü yapan kadınlar, pişirilmesi kolay, yapımı da bir o kadar zor olan eriştenin Osmanlı döneminden kalma olduğunu söyledi.

26.09.2014 11:22  Güncelleme: 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erişteyi imece usulü yapan kadınlar, pişirilmesi kolay, yapımı da bir o kadar zor olan eriştenin Osmanlı döneminden kalma olduğunu söyledi. Açtıkları hamuru makine ya da bıçakla incecik keserek çamaşır ipinde yaklaşık üç saat kuruttuklarını belirten 70 yaşındaki Akgül Aydın, erişte yapımı hakkında şunları kaydetti

Hamuru ilk önce tuzuyla suyuyla kıvama gelinceye kadar elde yoğuruyoruz. Ardından naylonların içinde etrafına bez sararak yayıp çevirerek eziyoruz. Daha sonra parçalar halinde leğenlere akşamdan koyuyoruz. Sabah erkenden kalkıp kesime hazırlıyoruz. Tabii burada yardımlaşma önemli. Bir arkadaşımız merdane ile açıyor, sonra oklavalarla inceltiliyor. Sonra da makarna gibi makinede çekiliyor. Çekilen erişteleri diğer arkadaşlarımız alıp iplere diziyor. Bu işlemler sonrası ipe sarılarak kurutuluyor. Kuruduktan sonra erişte fırınlanarak sofralara hazır hale getiriliyor. Dört kadın bir günde yaklaşık 50 kilo erişte yapabiliyor.

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kars'ta Havalar Soğudu, Erişte Hazırlıkları Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement