Kars'taki Stk'lardan Papa'nın 'Soykırım' Açıklamasına Tepki - Son Dakika
Güncel

Kars'taki Stk'lardan Papa'nın 'Soykırım' Açıklamasına Tepki

Kars\'taki Stk\'lardan Papa\'nın \'Soykırım\' Açıklamasına Tepki

Katoliklerin ruhani lideri Papa Françis, 1915 olaylarında ölenleri anmak için Vatikan’da düzenlediği ayinde 20. Yüzyılın ilk "soykırım" kurbanlarının Ermeni toplumu olduğunu açıklamasına Kars’taki STK’lardan tepki geldi.

13.04.2015 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Katoliklerin ruhani lideri Papa Françis, 1915 olaylarında ölenleri anmak için Vatikan'da düzenlediği ayinde 20. Yüzyılın ilk "soykırım" kurbanlarının Ermeni toplumu olduğunu açıklamasına Kars'taki STK'lardan tepki geldi.

1915 yılında Ermeniler tarafından içeriye doldurularak ateş verip yakılan Ulu Cami önünde toplanan Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Papa Françis'i Kars'a davet etti.

Kars Ulu Cami'de önünde toplanan STK'lar, Papa Françis'in açıklamalarına tepki gösterdi. Vali Günay Özdemir'de STK'lara destek vermek için Ulu Cami'ye geldi. Burada açıklama yapan Ulu Cami Koruma Derneği Başkanı Yasin Aşkın Yıldırım, gerçekleri görüp, doğru anlatması için Papa Françiş'e çağrıda bulundu.

Ulu Cami Koruma Derneği Başkanı Yasin Aşkın, "Camimizde 19. Yüzyıllarda şehit düşen, yaklaşık 280 kişinin anısına Mevlidi Şerif vereceğiz. Ayın 25'inde bizim hem basın kuruluşlarını, hem STK'ları ve halkımızı bu davete çağırıyoruz. İnşallah yoğunlukla bu davete katılırlar. Papa Françis'in bizi suçlayıcı, Türk milletini suçlayıcı açıklamalarına biz katılmıyoruz. Canlı ispatlarımız var. Burada 19. Yüzyılda şehit edilen ecdadımızın yağ izleri mevcut. Bunlar canlı ispattır. Kendisini bizzat 25'inde, Nisan'ın 25'inde yapacağımız Mevlidi Şerif'e davet ediyoruz. Gerçeği görebilmesi için canlı şahitlerimiz var. Burada anıt olarak yazdığımız, dışarıda yazılı hitabeler var. Kendilerini bunları görüp, incelettirmesini ve gerçeği tam anlamıyla anlayıp, idrak etmesini istiyoruz. Davetimize inşallah icabet eder, zamanın belediye Başkanı Arif Taşçı, burada ölenlerin kemiklerini, şehit olanların kemiklerini Karadağ Mezarlığı'na bir kısmını defnettirdi. Bir kısmının da bulunduğumuz bahçeye defnetmiştir. Onları da açığa çıkarıp, gün yüzüne çıkarmak için hareket edeceğiz. Dünya Kamuoyuna mesajımız burada canlı olarak duruyor. Lütfen gelip incelemelerini yapıp, gerçeği aydınlatmasını istiyoruz" dedi.

"RABBİM PAPA'YA HİDAYET NASİP ETSİN"

STK'lara destek vererek Ulu Cami'ye gelen Kars Valisi Günay Özdemir, "Evet 25 Nisan'da yüzyıl önce 25'Nisan'da burada 300'e yakın Kars'ımızın eşrafı, önde gelen insanları camide kutsal mekanlarda yakılarak şehit edilmiş. ve bu yüzüncü yılı münasebetiyle de buradaki STK'larımız, Kars'taki bütün STK'lar, Kars halkıyla beraber burada şehitlerine mevlit okutuyorlar. Bizde valilik olarak bu tür halkımızın ve STK'ların yapmış olduğu faaliyetlere destekliyoruz. Gerçekten kutsal mekanların yakılması, hiçbir dinde yeri yoktur. ve hiçbir dinde suçsuz insanların öldürülmesi yoktur. Onun için halkımızın ve STK'ların bu davetini bizde aynı şekilde destekliyoruz. Gelsinler, görsünler ve bizim buradaki mevlitlerimize, dini törenlerimize katılsınlar. Biz hiç kimsenin kötülüğü istemiyoruz. Bizim amacımız bütün insanlığın barış ve huzur içerisinde olması, Rabbim herkese ve bu konuda da özellikle Papa'ya da hidayet nasip etsin diyorum" diye konuştu.

"ULU CAMİİ'DE İMAM OLAN DEDEM KARACAALİ'DE DİRİ DİRİ YANDI"

Dedesinin1915'te Ulu Cami'de imam olduğunu ifade eden Necati Karacaali, Ermenilerin Ulu Cami'de Müslümanları vahşice yaktığını söyledi.

Ermenilerin katliamlarının canlı şahidi Necati Karacaali, "Dedem burada imam Karacaali, soy ismimizde oradan geliyor. Bir camuş koyuyorlar içeriye Ermeniler, camuşa benzin döküp ateş veriyorlar. Üstelikte kurşunluyorlar. Hem camuş kırıyor, hem kendileri kurşunluyorlar. Burada şehit oluyor 4 kardeş. 4'ü de imam, Bir Batmanlı hoca varmış kayıtlar onda gitmiş. Evleri de burası, burada evleri bile yakmışlar. Kendi evlerimizi dedelerimizin" şeklinde konuştu.

25 Nisan 2015 tarihinde Ulu Cami'de Ermeniler tarafından yakılarak öldürülen Müslümanlar için mevlit okutulacak. STK'ların okutacağı mevlite Papa Françis de davet edildi. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kars'taki Stk'lardan Papa'nın 'Soykırım' Açıklamasına Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement