Kasım Ayında İhracat 11 Milyar 952 Milyon Dolar Oldu - Son Dakika
Güncel

Kasım Ayında İhracat 11 Milyar 952 Milyon Dolar Oldu

Kasım Ayında İhracat 11 Milyar 952 Milyon Dolar Oldu

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM), Kasım ayı ihracat rakamlarını İzmit'te Hyundai Fabrikası'nda açıkladı.

01.12.2016 14:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM), Kasım ayı ihracat rakamlarını İzmit'te Hyundai Fabrikası'nda açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kasım ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 artışla 11 milyar 952 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Ocak-Kasım dönemini kapsayan ilk 11 aylık dönemde ihracat yüzde 2.4 azalışla 128 milyar 973 milyon dolar olurken, son 12 aylık dönemde ise yüzde 3.2 düşüşle 140 milyar 724 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Hyundai'nin İzmit fabrikasındaki Kasım ayı ihracat rakamları toplantısına TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Hyundai Başkanı Mong Hyun Yoon, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zekeriya Özak ve işadamları katıldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ihracat rakamlarını açıklarken şöyle konuştu:

"TİM verilerine göre mücevher dışındaki altın ihracatı hariç tutularak yapılan hesaplamalarda, Kasım ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 artışla 11 milyar 952 milyon dolar oldu. Ocak-Kasım dönemini kapsayan ilk 11 aylık dönemde ihracat yüzde 2.4 azalışla 128 milyar 973 milyon dolar olurken, son 12 aylık dönemde ise ihracat yüzde 3.2 düşüşle 140 milyar 724 milyon dolar olarak gerçekleşti. Miktar bazında ihracat ilk 11 ayda arttı. Kasım ayında ihracat miktar bazında yüzde 5.2 artarak 9.1 milyon ton olurken, yılın ilk 11 ayında gerçekleştirilen 94.8 milyon ton ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.1 artışa işaret etti. Sektör bazında miktar olarak Kasım ayında 16 sektörde artış, 11 sektörde de azalış gözlendi. Kasım ayında ihracatını bir önceki yılın aynı ayına göre miktar olarak en çok artıran sektörler yüzde 27,8 artış ile yaş meyve ve sebze ile yüzde 24,4 artışla mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörleri oldu. İlk 11 ayda ise miktar bazında en yüksek ihracat artış yüzde 19,7 ile hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü ve yüzde 16,8 artışla çimento, cam, seramik ve toprak ürünlerinde görüldü."

OTOMOTİV GÜÇLÜ PERFORMANSINI SÜRDÜYOR

Kasım ayında en fazla ihracatı otomotiv sektörünün gerçekleştirdiğini belirten Büyükekşi şöyle devam etti:

"Türkiye'nin ilk 11 aylık ihracatının yüzde 2.4 daralmasında ihracat fiyatlarındaki düşüş, çevre ülkelerle yaşadığımız sorunlar ve dolardaki yükseliş kaynaklı parite kaybı etkili oldu. Bu dönemde, ihracat fiyatlarındaki gerileme kaynaklı düşüş 3.6 milyar dolar, çevre ülkeler kaynaklı kayıp 3.9 milyar dolar ve parite kaynaklı kayıp 1.2 milyar dolar oldu. Parite kaynaklı düşüşte doların özellikle Türk lirası ve sterline karşı önemli ölçüde değer kazanması etkili oldu. Sektörel bazda Kasım ayında en fazla ihracatı yüzde 16.9 artış ve 2 milyar 239 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Bunu 1 milyar 319 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 158 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Kasım ayında en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde yüzde 167 ile gemi ve yat sektörü elde etti. Tarım ürünlerinde ise en yüksek artışı yüzde 21 artışla zeytin ve zeytinyağı sektörü gerçekleştirdi."

KASIM AYINDA NORVEÇ'E ARTIŞ OLDU

Büyükekşi, Kasım ayında 118 ülke ve bölgeye ihracatta artış yaşanırken, 113 ülke ve bölgeye gerileme olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"En fazla ihracat yapılan ilk beş ülke arasında ihracat Almanya'ya yüzde 5,6, İtalya'ya yüzde 16,5, ABD'ye yüzde 15,7 artış kaydederken, İngiltere'ye yüzde 12,7 ve Irak'a yüzde 6,8 azalış gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında kasım ayında en yüksek ihracat artış oranlarını yüzde 656 ile Norveç, yüzde 45 ile Bulgaristan ve yüzde 44 ile Birleşik Arap Emirlikleri elde etti. Norveç'te yaşanan yüksek artışta bu ülkeye yapılan gemi ve yat ihracatındaki yükseliş etkili oldu. Rusya'ya ihracatta Kasım ayında bu yılın en düşük azalışı kaydedildi. Rusya'ya ihracat Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24 azaldı. AB ve Kuzey Amerika ile birlikte Ortadoğu'ya ihracat arttı. Ülke grubu bazında ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre AB'ye yüzde 4,9, Kuzey Amerika'ya yüzde 18,4, Ortadoğu'ya yüzde 3,6 artış gösterdi. İlk 11 aylık dönemde ise ihracat AB'ye yüzde 4,3 ve Kuzey Amerika'ya yüzde 5,3 artarken, Ortadoğu'ya yüzde 8,2, Uzakdoğu'ya yüzde 3, Afrika'ya yüzde 7,9 ve Bağımsız Devletler Topluluğu'na yüzde 24,6 azaldı. AB'nin ihracatımızdaki payı ise ilk 11 aylık dönemde yüzde 49,4 olarak gerçekleşti."

SAKARYA İHRACATTA SIÇRADI

Kasım ayında 47 ilin ihracatında artış olduğunu söyleyen Büyükekşi konuşmasını şöyle sürdürdü:

"33 ilde düşüş gözlendi. En fazla ihracat yapan beş il sıralaması ise şöyle oldu: İstanbul yüzde 0.4 artışla 4 milyar 889 milyon dolar, Bursa yüzde 16.4 artışla 1 milyar 206 milyon dolar, Kocaeli yüzde 12.2 düşüşle 824 milyon dolar, İzmir yüzde 2.4 artışla 662 milyon dolar ve Gaziantep yüzde 3.7 düşüşle 566 milyon dolar. En çok ihracat gerçekleştiren yedinci il Sakarya'nın ihracatını yüzde 137 arttırarak 372 milyon dolara çıkarması ise dikkat çekti. Türkiye ihracatta diğer ülkelerden daha iyi performans gösteriyor. Dünya Ticaret Örgütü tarafından açıklanan güncel verilere göre ocak-eylül döneminde küresel ticaret yüzde 4,1 daraldı. Aynı dönemde, Güney Kore'nin ihracatında yüzde 8,5, İngiltere'de yüzde 12,3, Rusya'da yüzde 23,4, Çin'de yüzde 8,2 ve ABD'de yüzde 5 düşüş var. Ülkemiz ise her şeye rağmen diğer ülkelere kıyasla olumlu bir performans ortaya koyuyor."

'KURUN ÖNGÖRÜLEBİLİR OLMASI ÖNEMLİ'

Mehmet Büyükekşi son dönemde gündemde olan döviz kurlarına ilişkin olarak da şunları kaydetti:

"Döviz kurunun yükselmesi ihracatımız açısından rekabetçiliğimizi artıran unsurlardan biri. Ancak asıl önemli olan mallarımızın içerik olarak katma değerinin yükselmesi. Kur konusunda bizim için en önemli şey öngörülebilirlik. Yüksek oranlarda yaşanan dalgalanmalardan üreticilerimiz ve ihracatçılarımız zarar görüyor. Bu noktada gerek Merkez Bankamızın, gerekse de hükümetimizin aldığı önlemleri destekliyoruz. İnanıyoruz ki, önümüzdeki süreçte TL üzerindeki spekülatif baskılar sona erecek."

'TÜRKİYE'YE HER ZAMAN MİNNET DUYMAKTAYIZ'

Hyundai Assan Başkanı Mong Hyun Yoon da konuşmasında şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi ben ve tüm Kore halkı Türkiye'yi kardeş ülke olarak görmekte ve 1950 yılında Kore Savaşı sırasında bizler için yaptığınız fedakarlıktan dolayı Türkiye'ye her zaman minnet duymaktayız. Hyundai Assan, 1997 yılında İzmit'te fabrika kurulduktan sonra büyümesini sürdürmüş ve bu yıl 1 milyonuncu aracını ihraç ederek büyük bir başarı elde etmiştir. Yıl sonuna kadar iç piyasa dahil ürettiğimiz araçların sayısı da 1.5 milyon adede ulaşacaktır. Hyundai Assan olarak, Avrupa dahil Yeni Zelanda, Hong Kong gibi dünya çapında 44 ülkeye ihracat yapmaktayız ve bu yıldan itibaren İran'a da ihracata başlayacağız. İleride Avustralya ve Kanada'ya kadar ihracatımızı genişletmeyi planlıyoruz. İlk ihracatımıza başladığımız 2002'de 4 bin 500 araçlık ihracatımızı 1 yılda tamamlayabilmiştik. Fakat şu anki imkanlarımızla 1 haftada bu rakama ulaşabilmekteyiz. Böyle bir büyümeyi gerçekleştirmemizde bize destek veren başta Türk hükümeti olmak üzere ilgili makamlara bir kez daha teşekkürlerimi sunarım. Bizler Türkiye'de ürettiğimiz araçların kalite ve marka değerini sürekli geliştirerek tüm dünyada Türk Malı imajını daha üst seviyelere taşıyacağız."

- Kocaeli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kasım Ayında İhracat 11 Milyar 952 Milyon Dolar Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Samsun'da 113 Kadın Çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitimi ve Makine Desteği
    16:06 Samsun'da 113 Kadın Çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitimi ve Makine Desteği

    Samsun'un 17 ilçesinde 113 kadın çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitim Projesi ile yüzde 75 devlet destekli süt sağım makinesi verildi. Proje kapsamında kadın çiftçilere süt sağım makinesi dağıtılırken, aynı zamanda eğitim de verildi. Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, kadınların hayvancılık sektöründe daha güçlü bir Türkiye için önemli bir rol oynadığını belirtti. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise projenin amacının kadın çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak olduğunu ifade etti.

  • Hamza Dağ: Aday belirlerken yapay zeka değil, insan zekası kullandık
    16:06 Hamza Dağ: Aday belirlerken yapay zeka değil, insan zekası kullandık

    Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, aday belirleme sürecinde yapay zeka yerine insan zekasını kullandıklarını belirtti. Dağ, adaylarının ilçelerde çok önde olduklarını söyledi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'ya yeni meydanlar ve yeşil alanlar kazandırıyor
    16:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'ya yeni meydanlar ve yeşil alanlar kazandırıyor

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'daki Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'ni eski ihtişamına kavuşturacak bir projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, Bursa'ya 3 yeni meydan, 9 bin metrekare yeşil alan, 12 bin 500 metrekarelik yeraltı kapalı otoparkı kazandıracaklarını söyledi. Erdoğan ayrıca, Bursa'ya yapılan diğer yatırımları da anlattı.

  • Karabük'ün Safranbolu ilçesinde kaçak kazı yapan kişi gözaltına alındı
    16:05 Karabük'ün Safranbolu ilçesinde kaçak kazı yapan kişi gözaltına alındı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, Karıt köyü yakınlarında kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine İl Jandarma Komutanlığı ekipleri operasyon düzenledi. Operasyonda 1 kişi suçüstü yakalanırken, kürek, kazma, çapa ve el dedektörü ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

  • Gebze'deki öğrenci servisi kazasıyla ilgili 7 sanığın yargılanması devam ediyor
    16:05 Gebze'deki öğrenci servisi kazasıyla ilgili 7 sanığın yargılanması devam ediyor

    Kocaeli'nin Gebze ilçesinde meydana gelen öğrenci servisi kazasında hayatını kaybeden 5 kişiyle ilgili olarak tutuklu 7 sanığın yargılanması devam ediyor. Duruşmada, servis denetiminden sorumlu öğretmenlerin ifadeleri alındı. Aileler ve öğrencilerin avukatları, düzenli denetim yapılmadığını savunarak, tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Sanıkların avukatları ise suçun sadece müvekkillerinde olmadığını iddia ederek, diğer sorumluların da yargılanmasını istedi. Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi ve tanıkların dinlenilmesi için duruşmayı erteledi.

  • Samsun'da Genç Girişimciler Buluştu
    16:04 Samsun'da Genç Girişimciler Buluştu

    Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) koordinatörlüğünde TOBB Samsun Genç Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen 'Girişimcilik Buluşmaları' etkinliği gerçekleştirildi. Genç girişimciler, başarılı girişimcilerin deneyimlerini dinleyerek ilham aldılar.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sporcuları Ümitler Kuraş Türkiye Şampiyonasında Başarı Elde Etti
    16:03 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sporcuları Ümitler Kuraş Türkiye Şampiyonasında Başarı Elde Etti

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sporcuları, Karaman'da düzenlenen Ümitler Kuraş Türkiye Şampiyonasında önemli dereceler elde etti. 55 kilogram Bilal Göktekin birinci, 55 kilogram Muhammed Tuncay ikinci, 52 kilogram Hilal Göktekin ikinci, 70 kilogram Nisanur Süren üçüncü, 52 kilogram Fatmanur Teker beşinci ve 70 kilogram kategorisinde mücadele eden Elif Çelik ise beşinci oldu. Sporcular, 1 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalyayı Diyarbakır'a getirdi. Ayrıca, 6 Kuraş sporcusu İstanbul'da düzenlenecek olan Kuraş Dünya ve Avrupa şampiyonasına katılmaya hak kazandı.

  • Konya Karapınar'da Seçim Güvenliği ve Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
    16:03 Konya Karapınar'da Seçim Güvenliği ve Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

    Karapınar Kaymakamı Şenol Öztürk, 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için 'Seçim Güvenliği ve Bilgilendirme Toplantısı' düzenledi. İlçede 128 sandıkta 36 bin 689 seçmen oy kullanacak ve seçim günü 90 emniyet, 40 jandarma personeli görev yapacak. Kaymakam Öztürk, Karapınarlıların özgürce oy kullanabilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
    16:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki temmuz ayında yılın ilk 6 ayındaki enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracaklarını söyledi. Ayrıca, küçük esnafın prim gün sayısında yaşadığı adaletsizliği giderecek adımlar atacaklarını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin en büyük muhalefet partisinin içine düştüğü tutarsızlık ve kirlenmişlik halinin utanç verici olduğunu ifade etti.

  • Kırıkkale'de pikap ve otomobil çarpışması: 5 yaralı
    16:01 Kırıkkale'de pikap ve otomobil çarpışması: 5 yaralı

    Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesinde meydana gelen trafik kazasında pikap ve otomobil çarpıştı, 5 kişi yaralandı. Kazada yaralananlar hastaneye kaldırıldı.


Advertisement