Kastamonu'da Mezarın Ayı Tarafından Tahrip Edildiği İddiası - Son Dakika
Yerel

Kastamonu'da Mezarın Ayı Tarafından Tahrip Edildiği İddiası

Kastamonu\'da Mezarın Ayı Tarafından Tahrip Edildiği İddiası

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu: "Ayılar koku duyuları çok gelişmiş, akıllı hayvanlardır.

13.11.2014 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Kastamonu'da cenazenin kabrinden çıkarılarak ayı tarafından parçalandığı iddiasına ilişkin, "Ayılar koku duyuları çok gelişmiş, akıllı hayvanlardır. Sarıkamış'ta da bilindiği gibi çöplükte besleniyorlar. O yüzden bir ayı mezarda beslenmeyi öğrenirse devamlı gelir" dedi.

Şekercioğlu, Kastamonu'nun Ağlı ilçesinde cenazenin kabrinden çıkarılarak ayı tarafından parçalandığı iddiası üzerine AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayının böyle şeyleri öğrenince tekrarlayabildiğini, Rusya'da da benzer bir olayın yaşandığını söyledi.

Rusya'da özellikle yaz aylarının çok sıcak geçmesi nedeniyle besin kaynakları azalan ayıların mezarlıklara indiğinin düşünüldüğüne dikkati çeken Şekercioğlu, "Ama yiyecek azlığı olması şart değil. Ayılar hepçil hayvanlar zaten doğada da ölü hayvanlarla besleniyorlar" diye konuştu.

Ayıların koku duyuları çok gelişmiş, akıllı hayvanlar olduğunu belirten Şekercioğlu, şunları kaydetti:

"Sarıkamış'ta da bilindiği gibi çöplükte besleniyorlar. O yüzden bir ayı mezarda beslenmeyi öğrenirse devamlı gelir. Mezarlığın etrafına öldürmeyecek güçte elektrikli çit çekilmeli. Arı kovanları da böyle korunabilir. Bölgede ayıları araştıran, takip eden bir ekip var mı? Ayıların kaynaklarında bir azalma var mı diye onlara sormak lazım. Örneğin uzun süredir atık bırakılan bir mezbaha ya da açık bir çöplük kapanmışsa besin sıkıntısı ondan da çekiyor olabilirler. Sarıkamış çöplüğü kapanırsa benzer sorunlar yaşayabileceğimizden endişeliyim. Çöplükteki kolay besine alışmış olanlar, Sarıkamış ilçe ve köylerinde çöp ve diğer kolay besinleri arayacaktır."

Ülkede nüfus ve binalaşmanın arttığını ifade eden Şekercioğlu, hidroelektrik santralleri, yollar, madenler ile diğer inşaat projelerinin giderek yaban hayatının yaşam alanlarına girdiğini, canlıların yaşayacağı yerlerin küçülmesiyle de insan-yaban hayatı çatışmasının giderek artacağını vurguladı. - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kastamonu'da Mezarın Ayı Tarafından Tahrip Edildiği İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement