Kastamonu'da Turizm Konulu Toplantı Gerçekleştirildi - Son Dakika
Yerel

Kastamonu'da Turizm Konulu Toplantı Gerçekleştirildi

Kastamonu\'da Turizm Konulu Toplantı Gerçekleştirildi

Turizmin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi (TURGEP) Başkanı Zühtü Aslan, Kastamonu’da turizm adına çok fazla konunun konuşulduğunu fakat laf yerine artık icraat beklediklerini söyledi.

04.08.2015 21:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Turizmin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi (TURGEP) Başkanı Zühtü Aslan, Kastamonu'da turizm adına çok fazla konunun konuşulduğunu fakat laf yerine artık icraat beklediklerini söyledi.

Aslan, Gün Otel'de düzenlenen Kastamonu Turizm ve Otelciler Derneği'nin Ağustos ayı toplantısına katıldı. Toplantıda, Kastamonu'nun turizmini değerlendiren Turizmin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi (TURGEP) Başkanı ve Kastamonu Turizm Otelciler Dernek Üyesi Zühtü Aslan, 2013 yılında Kastamonu'da TURGEP'i kurduklarını belirterek, taleplerin az olması nedeniyle derneğin Cide'ye taşındıktan sonra yarı aktif duruma geldiklerini kaydetti.

Kastamonu'da 16 tane kayıtlı rehberin bulunduğunu söyleyen Zühtü Aslan, "568 saatlik kurs düzenleyerek 16 kişiye turizm rehberi belgesi verdik. İlerleyen zamanda kursa gelen kişi sayısı 7-8 kişiye kadar düştü. Kastamonu'da belgeli olarak turist rehberi açısından talepleri karşılayamıyoruz. Bir kursa ihtiyaç var. Valilik, İl Kültür Müdürlüğü veya Halk Eğitim Merkezi nezdinde kurs açılması gerekir. Kurslara emekli olmuş veya emekliliği yaklaşmış öğretmenlerimizin ve gençlerimizin katılmasını bekliyoruz. Rehberlik kursunu başarıyla bitirenlere belge verilecek. Kastamonu'da ciddi manada rehberlik açığı bulunuyor. Bu yüzden rehberlik, Kastamonu'da ciddi manada istihdam kapısı olabilir. Bu konu üzerinde durulmasını istiyoruz" dedi.

Turizmin 3 ayaklı bir sektör olduğuna değinen Aslan, birisinde oluşabilecek eksikliğin diğerini de etkileyeceğini ifade ederek, "Turizm tanıtımla başlar. Tanıtım olunca tesis, tesis olunca da yetişmiş insana ihtiyaç doğar. Bir tanesinde oluşabilecek eksikle turizm topallaşır. Topal turizm de yürümez. Kastamonu'nun geneline bakılırsa Kastamonu'da her mevsim turizm yapılabilecek bir alan var. Kastamonu'da 4 mevsim turizm yapmadıktan sonra 2-3 aylık turizmle kimse geçimini temin edemez. 17 bin Evliya'dan bahsediyoruz. Belgeye dayanan bilgi yok, söz birliği yok. Bu işi de İl Kültür Müdürlüğü veya Valilik üstlenmeli. Elimizde doküman, bilgi, belge var. Bizlerde elimizden gelen katkıyı sunarız" diye konuştu.

900 yıldır ziyaretçilere açık olan Aşıklı Sultan Türbesi'nin restorasyonunun ardından ziyaretçilere gösterilen ayak kısmının kapatıldığına dikkat çeken Zühtü Aslan, "Aşıklı Sultan Türbesi, restore edildi. Burada açık olan ayak kısmı, toprağa gömülüp gömülmeyeceği hususunda net bir karar yok. Sadece ziyaretçilere açık olan ayak kısmı kapatıldı. Buda ciddi manada turist sayısında gerilemeye neden oldu. Çünkü ayak kısmını görmek için şehrimize gelenler, bu ayağı göremedikleri için artık gelmiyor. Bu konunun biran önce açıklığa kavuşturulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Aşıklı Sultan'ın ayağı toprağa mı gömülecek ziyaretçilere mi izlettirilecek belli değil" diyen Aslan, şunları söyledi: "Diğer bir olay ise, Kastamonu'nun inanç turizminden en önemlilerinden birisi olan Hepkebirler Mahallesi'dir. Sahabe türbesi, minarenin dibinde iki tane sacın altındadır. Bir sahabe türbesi, o şekilde restore edilip o halde bırakılmaz. Ayıptır. Bir sahabenin türbesinin o şekilde restore edilip bırakılması Kastamonu'nun inanç turizmine ihanettir. Bunun da düzeltilmesini talep ediyoruz"

"BÜROKRASİ VE SİYASİLERLE, GENİŞ KATILIMLI BİR TOPLANTI YAPACAĞIZ"

Kastamonu'nun önde gelen bürokrasisi, siyasileri, sivil toplum kuruluşları ve mülki idare amirleriyle geniş katılımlı bir toplantı yapmayı planladıklarını açıklayan Kastamonu Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Mustafa Gün ise, Kastamonu turizminde yapılması gerekenler ve noksanları hakkında görüş alışverişi yapmanın olumlu geçeceğini umduklarını kaydetti.

Dernek olarak ellerini taşın altına koymaktan hiç bir zaman çekinmeyeceklerini ve bu güne kadarda çekinmediklerini söyleyen Gün, "Bize düşen görevleri yerine getirmeye her zaman hazırız" ifadelerin kullandı.

Kastamonu'da turizmin canlandırılması için her platformda istişareler gerçekleştirdiklerini ve Kastamonu'ya nasıl turist çekileceği konusunda somut adımların atılmasını için el birliği ile çalışılması gerektiğini belirten Gün, şunları söyledi: "Önümüzde ki günlerde geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirmek istiyoruz. Yapacağımız toplantı ile inşallah Kastamonu turizmi için kalıcı ve somut adımlar atarak özlenen turizm potansiyelini şehrimize kavuştururuz" - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kastamonu'da Turizm Konulu Toplantı Gerçekleştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement