Katalonya'da Seçimlere Doğru - Son Dakika
Güncel

Katalonya'da Seçimlere Doğru

Eski İspanya Başbakanı Felipe Gonzalez gelecek eylül ayında yapılacak seçimlerde ayrılık yanlısı koalisyon taraftarlarına oy vermenin Katalan bölgesi için "ölüm yolunun başlangıcı" olacağını söyledi.

30.08.2015 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski İspanya Başbakanı Felipe Gonzalez gelecek eylül ayında yapılacak seçimlerde ayrılık yanlısı koalisyon taraftarlarına oy vermenin Katalan bölgesi için "ölüm yolunun başlangıcı" olacağını söyledi.

Katalonya'da 27 Eylül'de yapılacak özerk yönetim seçimleri öncesinde eski İspanya Başbakanı Felipe Gonzalez, Katalanlara çağrıda bulunarak bağımsızlık yanlısı koalisyon "Junts pel Si" ye oy verilmesi halinde bunun "Katalonya için bir ölüm yolunun başlangıcı olacaktır" dedi.

1982-1996 yılları arasında İspanya'da Başbakanlık yapan sosyalist çizgideki siyasetci Gonzalez, bugün El Pais gazetesinde yayımlanan makalesinde Katalonya'daki bağımsızlık krizinin artık çok ciddi sonuçlar doğuracak düzeye geldiğini iddia etti.

Yazısında Katalonya'da halen iktidarda olan Convergencia ile ana muhalefetteki Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partilerinin bağımsızlık girişimlerine devam etmek için 27 Eylül'deki özerk yönetim seçimlerinde kurduğu "Junts pel Si" koalisyonunu hedef alan Gonzalez, "Birlikte yaşamı bozan, Katalonya Başkanı Artur Mas'ın teşvik ettiği ve (İspanya ile bağları koparma) fikrini amaç edinen macera hepimizin geleceğini etkileyecek. İspanya, Katalonyasız İspanya olmayı bırakacak. Katalonya da şu anda ki özelliğini kaybedip, izole ve bölünmüş olacak" yorumunda bulundu.

Gonzalez yazısında seçim için, "Yasallığı koparan, kimsenin yasaların çerçevesinde müzakere etmek istemeyeceği, Katalonya için bir ölüm yolunun başlangıcına doğru gidiyorsunuz" yorumunda bulundu.

Gonzalez ayrıca Katalonya'nın olası bir tek taraflı bağımsızlığında olacakların Katalan milliyetçisi siyasi partiler tarafından Katalanlara anlatılmadığı eleştirisinde bulunarak, "Katalan toplumu arasında dramatik bir kırılma yaşanacak; Katalonya'nın özerk yönetimini ve özerklik statüsünü garanti eden Anayasa'yı hiçe sayarak İspanya'nın geri kalanı ile ilişkiler kopacak. Aragonlulara, Valencialılara, Balear Adalılara ya da güney Fransızlara vatandaşlık teklifleri götürülmeye başlanacak; Avrupa ile Katalonya arasındaki bağlar kopacak; AB ülkeleri kendi ulusal güvenliklerini de tehlikeye sokacak bir girişime asla destek vermeyecektir. Fransız devletinin, bu yeni irredantist akımı memnun etmek için topraklarının bir kısmını Katalonya'ya bırakacağını bir hayal edin?;  Katalonya ile Latin Amerika arasındaki ilişkiler kopacak" uyarısında bulundu.

Eski İspanya Başbakanı, "Nasıl olur da Katalonya'yı 21. yüzyılın bir Arnavutluk'u haline dönüştürmek istenebilir?" diye sorduğu yazısında, diktatör Franco rejimi sonrasında İspanya ve Katalonya'nın kazanımlarının, yitirilmesi tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu iddia etti.

Gonzalez çözüme yönelik analizinde ise Katalonya'daki çözümün karşılıklı anlayış, yasallık ve tekrardan müzakere masasına oturmak olarak şeklinde özetlerken yazısını, "İspanya'daki eşitliği bozmadan, farklılıkları ve birlikte yaşamayı garanti eden, karşılıklı anlaşmayla yapılacak reformlara ihtiyaç var. 27 Eylül'deki seçimlerden ne sonuç çıkarsa çıksın İspanya'nın parçalanacağına inanmıyorum. Bu olmayacaktır. Karşı karşıya gelirsek hepimiz kaybederiz. Sadece anlayış sağlanırsa ileri gidip, sorunlarımızı çözebiliriz" diyerek sonlandırdı.

Öte yandan yazının yayımlandığı El Pais gazetesi ise Felipe Gonzalez'in makalesine atıfta bulunarak, Katalanların 27 Eylül'de oy kullanmadan önce başbakanın bu uyarılarını ciddi olarak düşünmesine vurgu yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Katalonya'da Seçimlere Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement