Katar'da Ekonominin 'Siyasete' Etkisi - Son Dakika
Güncel

Katar'da Ekonominin 'Siyasete' Etkisi

Uzmanlar, Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani'nin bazı bakanlıklarda değişikliğe gitmesinin arkasındaki nedenin, "Petrol fiyatının düşmesi sonucunda gelirlerde yaşanan azalma ve bölgedeki olaylar" olduğuna işaret ediyor.

29.01.2016 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uzmanlar, Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani'nin bazı bakanlıklarda değişikliğe gitmesinin arkasındaki nedenin, "Petrol fiyatının düşmesi sonucunda gelirlerde yaşanan azalma ve bölgedeki olaylar" olduğuna işaret ediyor.

El-Cezire Araştırmalar Merkezi Körfez Araştırmalar Bölümü Başkanı Dr. Cemal Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Al Sani'nin bazı bakanlıklarda yaptığı değişikliklerin teknik ve görev değişikliği olmak üzere iki yönlü olduğunu belirtti.

Katar'ın küresel ekonomik krizin yanı sıra petrol fiyatının düşmesinden de etkilendiğini ifade eden Abdullah, 8 bakanlığın birleştirilerek 4'e indirilmesiyle devlet bütçesindeki harcamalarda tasarrufa gidildiği görüşünü dile getirdi.

Askeri geçmişe sahip ve krizin başlangıcından bu yana Suriye dosyasını takip eden eski Dışişleri Bakanı Halit bin Muhammet el-Atiyye'nin Savunma Bakanlığına, ara buluculuk görevleriyle bilinen eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammet bin Abdurrahman Al Sani'nin (35) Dışişleri Bakanlığına getirildiğini hatırlatan Abdullah, söz konusu görev değişikliğiyle bölgedeki gelişmelere ayak uydurulmak istendiğini savundu.

Suriye meselesi Savunma Bakanlığı üzerinden takip edilecek

Bu aşamadan sonra Suriye meselesinin Atiyye üzerinden Savunma Bakanlığına devredileceğinin anlaşıldığına dikkati çeken Abdullah, Katar'ın yeni Dışişleri Bakanı Abdurrahman vasıtasıyla gelecek dönemlerde dış imajını düzeltmeye ve güçlü ilişkiler kurmaya çalışacağını dile getirdi.

Uluslararası ilişkiler uzmanı Velid el-Haddad da Katar'da bazı bakanlıklarda gerçekleştirilen değişikliklerin yeni bir siyasi stratejinin sonucu olduğuna değinerek, "En önemli değişiklik, mevcut konjonktürde önem arz eden Dışişleri Bakanlığına genç Abdurrahman'ın getirilmesidir" dedi.

Abdurrahman'ın önünde iki önemli görevinin bulunduğunu aktaran Haddad, "Birincisi Suudi Arabistan ve müttefiki Mısır güdümünde güçlü diplomatik ilişkiler kurmak, ikincisi ise geçen yılın aralık ayında Irak'ta kaçırılan Katarlıların serbest bırakılması için gerekli girişimlerde bulunmak" şeklinde konuştu.

Katar Eş-Şark gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Cabir el-Harami ise bazı bakanlıklarda yapılan değişikliklerin Katar'ın halihazırda müdahil olduğu Suriye ve Filistin gibi dosyaları etkilemeyeceğini belirterek, söz konusu değişikliklerin Katar'ın İran da dahil komşu ülkelerle ilişkilerinde değişikliğe gitmesine neden olmayacağını ifade etti.

Katar resmi haber ajansı QNA'nın haberine göre, Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani'nin, Bakanlar Kurulu'nun yeniden yapılanmasına ilişkin kararına binaen, Halid bin Muhammed el-Atiyye Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı, Muhammed bin Abdurrahman Al Sani Dışişleri Bakanı, Salah bin Ganim el-Ali Kültür ve Spor Bakanı, İsa bin Said el-Cefali en-Nuaymi Sosyal İşler, Çalışma ve Kalkınma Bakanı, Casim bin Seyf es-Suleyti Ulaştırma ve İletişim Bakanı, Muhammed bin Abdullah er-Rumeyhi Çevre ve Şehircilik Bakanı, Hanan Muhammed el-Kevari ise Sağlık Bakanlığı görevlerine getirilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Katar'da Ekonominin 'Siyasete' Etkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement