Katliam Fotoğrafını Yayınlayan Kosavalı Işid Mensubuna Ülkesinden Tepki - Son Dakika
Güncel

Katliam Fotoğrafını Yayınlayan Kosavalı Işid Mensubuna Ülkesinden Tepki

Önce Suriye, ardından Irak'a geçerek IŞİD'e katılan Kosovalı Lavdrim Muhaceri'nin, bir kişinin başını keserken çekilen fotoğraflarını sosyal medya üzerinde yayınlamasına tepkiler sürüyor Kosova Dışişleri Bakan Yardımcısı Selimi: ''Sosyal medya üzerinden sürdürülen tüm bu hikaye, tam manasıyla bir propoganda''

01.08.2014 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kosova'dan, yaklaşık 1.5 yıl önce Suriye'ye, ardından Irak'a geçerek IŞİD'e katılan Lavdrim Muhaceri isimli gencin, bir kişinin başını keserken çekilen fotoğraflarını sosyal medya hesabı üzerinden yayınlamasına ülkesi Kosova'da tepkiler sürüyor.

Kosova Dışişleri Bakan Yardımcısı Petrit Selimi, AA'ya yaptığı açıklamada, 1990'lı yıllardan günümüze kadar Kosovalıların "radikal aşırıcı" olarak gösterilmek istendiğini belirterek, "Sosyal medya üzerinden sürdürülen tüm bu hikaye, tam manasıyla bir propoganda" dedi.

Selimi, Kosova'daki yetkili kurumların Ortadoğu'daki gelişmeleri dikkatle takip ettiğini ve devletin güvenlik mekanizmalarının aşırıcı grupları engellemek adına çalışmalar yürüttüğünü ifade ederek, "Kosova'nın aşırıcılık ile sorunu yok. Kosova'nın sorunu, tüm diğer Avrupa ülkelerinin de yaşadığı sosyal ve diğer medya üzerinden yapılan cihad çağrılarıdır. Bu, tüm Avrupa'nın fiili sorunudur" diye konuştu.

"Kosova'nın yüzü ak" diyen Selimi, IŞİD, Irak ve organ ticaretinin Kosova için iyi olmadığını sözlerine ekledi.

Kosova'nın ilk başörtülü milletvekili olan Labinote Demi Murtezi de Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Muhaceri'nin eyleminin, tüm Arnavutlar'ın onurunu derinden yaraladığını belirterek, "Tüm Müslüman ve Müslüman olmayan Arnavutlar, hoşgörüleri, insani yönleri ve temiz bilinçleri ile tanınır. Son nefesimize kadar da bu şekilde kalmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Priştineli sosyolog İsmail Hasani ise sosyal paylaşım sitelerinde yayımlanan fotoğrafların sadece Kosova için değil, tüm insanlık için bir vahşet olduğunu söyledi.

Kosovalı gençlerin Suriye ve Irak'a gitmelerini engellemek adına devletin hiçbir önlem almadığını ileri süren Hasani, devletine zarar veren bu kimseler hakkında Interpol aracılığıyla yakalama emri çıkarılabileceği, Kosova vatandaşlıklarının iptal edilebileceği önerisinde bulundu.

Bu arad daha önce de Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga ve İçişleri Bakanı Bayram Recepi de fotoğrafların yayınlanmasının ardından tepki göstererek, Kosovalı bazı siyasilerle acil toplantı yapmıştı. Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Yahyaga'nın ülkedeki güvenlik kurumlarının derhal harekete geçmeleri, Muhaceri hakkında tutuklama emri çıkarılması ve ailesinin sorguya alınması talebinde bulunduğu kaydedilmişti.

Öte yandan, Kosova hükümeti de kısa bir süre önce Kosova vatandaşlarının ülke dışındaki savaşlara katılmalarını yasaklayacak bir kanun çıkarma girişiminde de bulunmuş, ancak hazırlanan tasarı meclisten geçemeyince yürürlüğe girememişti.

-Olay

Kosova vatandaşı Muhaceri, Facebook hesabından genç bir erkeğin başını kestiği esnada çekilen fotoğraflarını bir not eşliğinden yayınladı. Muhaceri, notunda diğer Arnavutlar'ı da Suriye ve Irak'ta savaşmaya çağırırken, özellikle Suriye'deki durumun çok tehlikeli olduğuna ve katliam yapmaktan başka bir seçeneğin olmadığına dikkat çekti.

Muhaceri, "Suriye'deki insanlar çok ama çok tehlikeli. Bu nedenle, bunu yapmaktan başka bir seçeneğim yoktu" ifadesini kullandı.

IŞİD bünyesinden Irak'ta savaştığını da açıklayan Muhaceri, ülkesi Kosova'da istenmeyen adam olsa da bir gün yeniden Kosova'ya döneceğini sözlerine ekledi. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Katliam Fotoğrafını Yayınlayan Kosavalı Işid Mensubuna Ülkesinden Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement