Şanlıurfa'da Kaya Mezarlar Turizme Kazandırılacak - Son Dakika
Yerel

Şanlıurfa'da Kaya Mezarlar Turizme Kazandırılacak

Şanlıurfa\'da Kaya Mezarlar Turizme Kazandırılacak

Şanlıurfa'da kentsel dönüşüm projesi kapsamında ortaya çıkarılan Roma dönemine ait kaya mezarların turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

27.08.2014 11:18  Güncelleme: 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET AKİF PARLAK - Şanlıurfa'da yürütülen kentsel dönüşüm projesi kapsamında gün ışığına çıkarılan Roma dönemine ait kaya mezarları turizme kazandırılacak.

Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin tarihi dokusunu korumak amacıyla Tılfındır ve Haleplibahçe bölgesinde gerçekleştirilen "Kızılkoyun Projesi" yaklaşık 4 yıldır sürüyor.

Bu kapsamda odunluk ve depo olarak kullanılan 387 ev ve iş yerinin yıkılmasıyla ortaya çıkarılan mağara içerisindeki kaya mezarların Roma dönemine ait olduğu belirlendi.

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Seyfettin Gencer,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kentin farklı noktalarında tarihi bulgulara rastladıklarını söyledi.

Şanlıurfa'nın bir tarih kenti olduğunu vurgulayan Gencer, ortaya çıkan mağaraların özel bir ekip tarafından önce iç kısımlarındaki beton kalıntıların kırıldığını, ardından tazyikli kumla yıkandığını anlattı.

Tarihi alanın titizlikle temizlendiğini ifade eden Gencer, "Alanın hem alt hem de üst tarafında yol yapım çalışmaları devam ediyor. İş makineleri, dökülen toprakları yayarak düzleştiriyor. Ayrıca buraya yapılacak yol Urfa taşından  olacak" dedi.

Kemik kalıntıları ve heykeller bulundu

Çalışmalarda her geçen gün yeni yapılara rastladıklarını aktaran Gencer, şöyle konuştu:

"Kızılkoyun Nekropol adı verilen bölge ikinci derece arkeolojik sit alanı kapsamında yapılan yüzey temizliği ve sondaj çalışmasının ardında turizme kazandırılacak. Bu mağaralarda Roma dönemine ait kaya mezarlar, kemik kalıntıları ve cenazelerin defin merasimine ait heykellere bulundu. Bunlar özenle alınarak Şanlıurfa Müzesi'ne teslim edildi. Çalışmayla bölge Türkiye'nin en büyük arkeolojik park alanlarından biri haline gelecek."

Gencer, Şanlıurfa'nın yıllarca inanç turizmi ile anıldığını ancak söz konusu çalışmalar neticesinde arkeolojik anlamda ön plana çıkacağına inandığını sözlerine ekledi. - Şanlıurfa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Şanlıurfa'da Kaya Mezarlar Turizme Kazandırılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement