Kayıplar İçin Zazaca Tiyatro - Son Dakika
Yerel

Kayıplar İçin Zazaca Tiyatro

Kayıplar İçin Zazaca Tiyatro

Tunceli’de Areye Kay (Oyun Değirmeni) isimli tiyatro grubu, 1994 yılında kaybolan 7 kişi için yıkık evlerin arasında Zazaca tiyatro oyunu sergiledi.

04.08.2014 13:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'de Areye Kay (Oyun Değirmeni) isimli tiyatro grubu, 1994 yılında kaybolan 7 kişi için yıkık evlerin arasında Zazaca tiyatro oyunu sergiledi.

1990'lı yıllarda yaşanan çatışmalı ortamda faili meçhule giden Mirik kayıplarının akıbetine dikkat çekmek amacıyla oyunu, merkeze bağlı Sütlücü köyü Güneşli mezrasında yıkık bir evde sergileyen ekip, seyircisiz oynadığı oyunun ardından evlerin yıkıntılarına kayıpların anısına karanfil bıraktı. Oyunun ardından basın mensuplarına bilgi veren Oyun Değirmeni Tiyatro Grubu Sanat Yönetmeni Yılmazcan Şare, "Bu tiyatroyu burada yapmamızın sebebi 994 yılında Mirik mezrasında Serin ve Işık ailelerinden oluşan 9 kişilik köylü grubu maalesef alınıp götürüldü ve kaybedildi. İçlerinden sadece birin cesedi bulunabildi. Bu köylülerin içinde 2 yaşında bir kız çocuğu vardı. Dilek Serin. Dilek, Türkçe bilmiyordu. Kırmancki Zazaca biliyordu. ve bunların hala bugüne kadar akıbetleri bilinmiyor. Ne oldular, nasıl öldürüldüler, nasıl ortadan kaldırıldılar hala merak konusu ve bilinmiyor. Dilek'in bu yeryüzünde kendisini gösterebileceği bir fotoğrafı bile yok. Bu yıkıntıların, harabelerin içinde oynadığımız oyunu da önce Dilek Serin'e sonra da Mirik kayıplarının hepsine ithaf ediyoruz" dedi.

Tiyatro grubu olarak UNESCO tarafından ölmekte olan diller arasında gösterilen Zazaca'nın yaşamasına katkı sunmaya çalıştıklarını da dile getiren Yılmazcan Şare, "Zazaca, Kırmancki anadilimizde tiyatro yapan bir grubuz. Araye Kay tiyatro grubu. Türkçesi Oyun Değirmeni demek. Dilimiz UNESCO'nun da yaptığı açıklamaya bakılırsa ölmekte olan diller arasında gösteriliyor. Biz ölmekte olan anadilimiz için neler yapabiliriz diye düşündüğümüzde tiyatroyla katkı sunmayı düşündük. Kendi dilimizde tiyatro gösterileri yapıyoruz" diye konuştu.

Yılmazcan Şare, Zazaca dilinde tiyatro yapan tek grup olmalarına rağmen 14. Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nde kendilerine yer verilmemesine tepki gösterdi. Şare, "Munzur Kültür ve Doğa Festivali Dersim'in kültürüyle alakalı bir festival. Festival kapsamında Areye Kay olmazsa olmaz olmalıydı. Bizlere yer verilmemesi bizi derinden üzdü" şeklinde konuştu.

23-24 Eylül 1994 tarihinde Tunceli Merkez Gökçek köyü Mirik mezrası civarında gerçekleşen askeri operasyon ve çatışma sırasında Işık ve Serin ailelerinden kaybolan 7 kişinin akıbeti hala belirsizliğini koruyor. - TUNCELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kayıplar İçin Zazaca Tiyatro - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement