Kayısı Üreticilerine "Şarka Hastalığı" Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Kayısı Üreticilerine "Şarka Hastalığı" Uyarısı

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Diğdem Oksal, Şarka hastalığının tüm sert çekirdekli meyve ağaçlarında zarara yol açabildiğini belirterek, "Bu hastalık eğer Malatya'ya girerse kayısı üretiminin tamamen sonu demektir, yani Malatya ekonomisinin çöküşü demektir.

02.03.2015 13:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Diğdem Oksal, Şarka hastalığının tüm sert çekirdekli meyve ağaçlarında zarara yol açabildiğini belirterek, "Bu hastalık eğer Malatya'ya girerse kayısı üretiminin tamamen sonu demektir, yani Malatya ekonomisinin çöküşü demektir. Dolayısıyla biz bu hastalığa çok dikkat etmeliyiz" dedi.

Oksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şarka hastalığının başta kayısı olmak üzere erik, şeftali, kiraz, badem gibi tüm sert çekirdekli meyve ağaçlarında önemli zararlara yol açan çok önemli bir virüs hastalığı olduğunu söyledi.

Hastalığın ilk olarak 1918 yılında Bulgaristan'da eriklerde ortaya çıktığını ve daha sonra tüm dünyaya yayıldığını ifade eden Oksal, "Amerika ve Kanada dahil olmak üzere dünyada hemen hemen bütün ülkelerde, sert çekirdekli meyve üretimi yapılan tüm ülkelerde son derece yaygın olarak bulunmaktadır. Ülkemizde ilk olarak 1969 yılında tespit edilmiş ve şu an tüm Türkiye'de Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgesinde mevcuttur. Ülkemizde sadece Şanlıurfa, Malatya ve Elazığ illerinde bulunmamaktadır, varlığı tespit edilmemiştir" diye konuştu.

Şarka virüsünün uzak yerle vejetatif üretim materyaliyle, kısa mesafelere ise yaprak bitleri ve polenlerle taşındığını belirten Oksal, virüs hakkında şu bilgileri verdi:

"Virüsün bilinen 6 ırkı, 2 izolatı var. Değişmekle birlikte genelikle yapraklarda açık yeşil ve sarı halka, lekeler, deformasyon, meyvede deformasyon dediğimiz şekil bozuklukları şeklinde görülmektedir, çekirdekte aynı şekilde görülmektedir. Ayrıca enfekteli ağaçlarda hasattan 2-3 hafta önce meyve döküldüğü görülmektedir. Sadece meyve dökümü şeklinde değil, aynı zamanda elde edilen meyvelerin de kurutmalık, reçellik ve sofralık olarak besin değerini düşürmekte, bu şekilde de zarara neden olmaktadır."

Bulaşması halinde çok hızlı bir şekilde yayılabileceği için hasta bitkilerin mutlaka imha edilmesi gerektiğini belirten Oksal, mücadele yönteminin sadece bu olduğunu dile getirdi.

Sadece koruyucu önlemler alabileceklerine dikkati çeken Oksal, "Sertifikalı fide, fidan kullanabiliriz, yaprak bitleriyle mücadele edebiliriz. Dayanıklı çeşit kullanabilir ya da tüm bu önlemlere rağmen hastalık yine girdiyse eğer, hastalıklı bitkiyi kesip yok etmeliyiz" dedi.

Şarka hastalığının bazı ülkelerin kayısı üretimine verdiği zararlara değinen Oksal, Türkiye'deki durumun tespiti amacıyla "Ülkesel Şarka Projesi"nin yürütüldüğünü söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Oksal, şunları kaydetti:

"Bu hastalık eğer Malatya'ya girerse kayısı üretiminin tamamen sonu demektir, yani Malatya ekonomisinin çöküşü demektir. Dolayısıyla biz bu hastalığa çok dikkat etmeliyiz. Özellikle üreticilerimiz bahçelerini sık sık kontrol etmeli, fide ve fidan üreticilerinin özel olarak dikkat etmesi ve en ufak bir şüphede bu fide ve fidanları imha etmeleri veya en yakın kuruluşa başvurmaları gerekmektedir. Hastalığın girmemesini sağlamak ve yayılmasını önlemek bizim tek kurtuluşumuz."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kayısı Üreticilerine 'Şarka Hastalığı' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement