Kayısıda Don Zararı Oranı Yüzde 90'ı Geçti - Son Dakika
Ekonomi

Kayısıda Don Zararı Oranı Yüzde 90'ı Geçti

Kayısıda Don Zararı Oranı Yüzde 90\'ı Geçti

Kayısı Araştırma İstasyonu, kayısıdaki don zararının yüzde 90 ile 95 arasında olduğunu duyurdu.

09.04.2014 19:09  Güncelleme: 09:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayısı Araştırma İstasyonu, kayısıdaki don zararının yüzde 90 ile 95 arasında olduğunu duyurdu.

Kayısı Araştırma İstasyonu tarafından 29-30-31 Mart 2014 tarihlerinde Malatya il genelinde meydana gelen zirai don zararı ile ilgili olarak hazırlanan "Zirai Don Zararı Raporu" açıklandı.

Raporda, "Malatya il genelinde 29-30-31 Mart 2014 tarihlerinde İlçelere göre değişmekle birlikte orta ve yer yer kuvvetli don olayı meydana gelmiştir. Rakıma göre farklı fenolojik evrelerde bulunan kayısı ve diğer meyve türlerinde meydana gelen bu durum "zirai don" oluşmasına neden olmuştur.

AFET NİTELİĞİNDE

İl genelinde afet niteliğinde değerlendirilebilecek düzeyde meyve ağaçlarında olumsuz etkiler meydana getirmiştir. Don hadisesinden önce ortalama mevsim sıcaklıklarının geçmiş yıllara göre daha yüksek seyretmesinin etkisiyle kayısı ağaçları fenolojik olarak 700-1100 metre rakımda küçük meyve, 1100-1500 metre rakımdaki alanlarda kısmen çiçek kısmen de taç yaprakları dökülüp kılıftan çıkma evresindedir. Rakımı bin 500 metrenin üzerindeki alanlarda ise çiçeklenme, çiçeklenme başlangıcı ve kısmen tomurcuk safhasındadır. Diğer meyve türlerinde, elmada tomurcuk evresinde; kiraz/vişnede kısmen çiçeklenme ve tomurcuk evresinde iken cevizde dişi organların olgunlaşmaya başladığı safhadadır" şeklindeki bilgilere yer verildi. 

MEYVELERİN TAMAMI YANDI!

Raporun sonuç bölümünde ise şu bilgiler yer aldı:

"İlimiz genelinde bütün ilçe ve farklı fenolojik evrede ve rakımda bulunan meyve ağaçlarında 5-6-7.04.2014 tarihlerinde lokal bazlı yapılan ön hasar tespit çalışması sonucunda İlimiz genelinde ortalama Kayısıda yüzde 90-95, Cevizde yüzde 90-95, Elma'da yüzde 75, Kiraz-Vişne de yüzde 90, bir İlçemizde yoğun yetiştiriciliği yapılan Nar'da yüzde 100, Arapgir İlçemizde ise bağda yüzde 10 civarında hasar meydan geldiği tespit edilmiştir. Söz konusu ön hasar tespit çalışması olup kesin hasar tespit çalışması Mayıs sonu itibariyle yapılabilecektir." - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kayısıda Don Zararı Oranı Yüzde 90'ı Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement