Kaymakamın Ok Atma Merakı Zihkir Ustası Yaptı - Son Dakika
Güncel

Kaymakamın Ok Atma Merakı Zihkir Ustası Yaptı

Kaymakamın Ok Atma Merakı Zihkir Ustası Yaptı

Biga Kaymakamı Genel, 6 yıl önce okçuluğa başladığında, ok atma sırasında baş parmağa takılan ve zihkir denilen yüzüğü bulamayınca, manda boynuzundan yapmaya başladı Bir zihkiri 45 dakikada yapabilen Kaymakam Genel:" Manda boynuzunun uç kısmından, zihkir, etli olan kısmından bıçak kabzası yapıyorum. Her bir santimetrekaresi kıymetli olan boynuzun kalan kısmından da başka objeler yapıyorum"

27.07.2013 12:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Biga Kaymakamı Fatih Genel, ok atma sırasında başparmağa takılan ve zihkir adı verilen yüzüğü, kendisi yapıyor.

Genel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk okçuluğunda ok atma sırasında baş parmağa takılan özel yüzüğe, zihkir adı verildiğini söyledi.

Genellikle manda boynuzundan yapılan zihkire, 6 yıl önce geleneksel Osmanlı tarzı okçuluğa başladığı zaman ihtiyaç duyduğunu ifade eden Genel, bunu Türkiye'de yapan olmadığını bildirdi.

Baş parmağa zihkir takılmadan ok atmanın çok zor olduğunu dile belirten Genel, "Elimizde olmadığından zorluk çekiyordum ve ihtiyaçtan kaynaklandığı için de manda boynuzundan kendim yapmaya başladım. İlk zihkirim için 3 gün uğraştım. Şu anda süreyi 45 dakikaya düşürdüm" diye konuştu.

En iyi zihkirin manda boynuzundan yapıldığına işaret eden Genel, Türkiye'nin en büyük manda çiftliğinin   Biga'da bulunduğunu bildirdi.

Manda boynuzlarını bazen mezbahadan bazen de çiftlikten temin ettiğini ve hiç birinin zayi olmaması gerektiğini dile getiren Genel, şöyle konuştu:

"Birçok dostum bana manda boynuzu gönderiyor.  Büyük bir zevkle yaptığım çalışmalarımda, 55-60 santimetreye yakın manda boynuzunun uç kısmından zihkir, etli olan kısmından bıçak kabzası yapıyorum. Her bir santimetrekaresi kıymetli olan boynuzun kalan kısmından da başka objeler yapıyorum. Aceleci bir yapım olduğundan hızlı çalışıyorum. Kesme işlemini mengenede, detaylarını ise elde şekillendiriyorum. Zımparaladığım objeleri parlatarak tamamlıyorum. Şu ana kadar da 200'e yakın zihkir çalışmam oldu. Manda boynuzunun sert kısmından zihkir yapıp diğer kalan ince kısmından en çok ilgimi çeken at başı, at, balık, yav gibi kolye ve anahtarlık gibi kullanılabilir objeler hazırlayorum ve  onları çektiğim fotoğraf üzerinde sergiliyorum. Kendi eserimi boynuma ve parmağıma takmak ayrı bir zevk."

Genel, evinin atölyesinde yaptığı çalışmalarını, çocukları ve eşinin de kullandığını belirterek, çalışmalarıyla ilgili 25 fotoğraf sergisi açtığını sözlerine ekledi. - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kaymakamın Ok Atma Merakı Zihkir Ustası Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement