Kaynakların Çeşitliliği ve Rekabet Yenilenebilir Enerjiye Talebi Artırıyor - Son Dakika
Ekonomi

Kaynakların Çeşitliliği ve Rekabet Yenilenebilir Enerjiye Talebi Artırıyor

Denetim ve danışmanlık şirketi EY, 2015 yılına ilişkin Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi (RECAI) sonuçlarını açıkladı.

13.04.2015 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denetim ve danışmanlık şirketi EY, 2015 yılına ilişkin Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi (RECAI) sonuçlarını açıkladı.

EY tarafından yapılan açıklamaya göre, 2014 yılında küresel çapta 300 milyar dolarlık yatırım yapılan yenilenebilir enerji sektörüne ilgi sürüyor. Endeks sonuçlarına göre, enerji çeşitliliğine odaklanma, hükümetler ve yatırımcılar üzerinde artan rekabet baskısı, yenilenebilir enerjinin çekiciliğini artırırken yeni yatırım lokasyonlarını da öne çıkarıyor.

Endeks sıralamasında 2015'te ilk dörtte sırasıyla Çin, ABD, Almanya ve Japonya yer aldı. 2014 yılının listesinde 19. sırada bulunan Türkiye, bu yıl bir basamak yükselerek 18. sıraya çıktı.

Rapor, daha fazla yabancı yatırım çeken ve geleneksel yatırım lokasyonlarına alternatif yeni rekabet yaratan pazarların bariz örnekleri olarak Hindistan ve Sahra Altı Afrika ülkelerine dikkati çekiyor. Hindistan'da hükümetin yenilenebilir enerji konusundaki yüksek hedefleri ve yatırım iklimini geliştirmek amacıyla yatırım ve projelerde hızlanması ülkenin RECAI'de beşinci sıraya yükselmesini sağladı. Enerji dönüşümü yasasında yaptığı ilerlemeyle 2030 yenilenebilir enerji hedefini açıklaması Fransa'yı Endeks'te yedinci sıraya yükseltti.

Benzer şekilde, Polonya'da mevzuata eklenen detayların rekabetçi ihaleler için yasal çerçeveye netlik getirmesi ve İsveç Hükümeti'nin nükleer enerjiden yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçme konusundaki kararlılığı pazara olan ilginin kuvvetli olduğunu gösteriyor. Bu arada İngiltere'nin yaptığı farklı rejim anlaşmalarının yenilenebilir enerjiye yönelik yeni yatırımları canlandırmaya yetip yetmeyeceği konusundaki belirsizlikler ülkeyi Endeks'te 8. sıraya düşürürken, güneş enerjisi tarifelerinin düşeceğine ilişkin haberler İtalya'nın 16. sıraya inmesine yol açtı.

"Yenilenebilir enerji, birçok ülke için önemini giderek artırıyor"

Meksika, cesur enerji reformlarının yanı sıra ülkenin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşma yolunda ayrıntılı bir yol haritası ortaya koyması ve enerji dönüşümü yasasında ilerleme kaydetmesi üzerine sıralamadaki yükselişini sürdürdü.

Aynı zamanda, proje geliştiriciler için daha çok şeffaflık sağlayan hükümet ve yenilenebilir enerjiye yönelik artan desteğinin göstergesi olan yeni Şebekeye Satış Tarifesi (FIT) ve ihale sistemi sayesinde Mısır iki yıldan sonra ilk kez Endeks'e 39. sıradan yeniden katıldı.

Hükümetlerin yanı sıra özel sektörün de rekabet yaratma ve yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımları sürüyor. Özel sektörün daha aktif olması ve büyük ölçekli projelerdeki gelişmeler, aralarında Kenya, Cezayir, Şili ve Filipinler'in de olduğu bazı ülkelerin sıralamada yükselmesine yardımcı oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen EY Türkiye Enerji Sektörü Lideri Ethem Kutucular, petrol fiyatlarındaki süregelen kırılganlık ve coğrafi zorlukların, enerji güvenliğini sağlamada enerji çeşitliliğinin önemini ortaya koyduğunu belirterek, "Yenilenebilir enerji, birçok ülke için önemini giderek artırıyor. Bu da çekicilik endeksimizde bazı pazarların tırmanışını sağlıyor" dedi.

Enerji geliştiricilerin ve yatırımcıların yüksek hızla büyüyen pazarlardan pay almak için yaratıcı ve rekabetçi olmaları gerektiğine dikkati çeken Kutucular, şunları kaydetti:

"Ülkeler tek kaynak yaklaşımından uzaklaşarak yenilenebilir enerjinin enerji stratejilerine nasıl ekleneceğini, daha doğrusu nasıl egemen olacağını araştırıyorlar. Daha gelişmiş pazarlardaki düşük faiz ortamı, yatırımcıları denizaşırı pazarlara ve yeni sektörlere yönelmeye zorluyor. Devletler yatırımcılara uzun vadeli politika ve düzenlemelerle tutarlılık sağladığı sürece, küresel yenilenebilir enerji endüstrisi bu akımdan asıl yararlanan taraf olmayı sürdürecektir."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kaynakların Çeşitliliği ve Rekabet Yenilenebilir Enerjiye Talebi Artırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement