Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Altıntuğ: Mimar Sinan, Malzemeden Çalmamış - Son Dakika
Güncel

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Altıntuğ: Mimar Sinan, Malzemeden Çalmamış

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Altıntuğ: Mimar Sinan, Malzemeden Çalmamış

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Altıntuğ: Mimar Sinan, malzemeden çalmamış Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Serdar Altıntuğ, Japon bilim insanlarının araştırmalarında, Mimar Sinan'ın yaptığı eserlerin 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olduğunun ortaya çıktığını belirterek, "Dokuz şiddetindeki deprem, neredeyse kıyamet demektir.

04.10.2015 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Altıntuğ: Mimar Sinan, malzemeden çalmamış

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Serdar Altıntuğ, Japon bilim insanlarının araştırmalarında, Mimar Sinan'ın yaptığı eserlerin 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olduğunun ortaya çıktığını belirterek, "Dokuz şiddetindeki deprem, neredeyse kıyamet demektir. Günümüzde bu şiddete dayanacak yapılar, çok az yapılıyor. Demek ki Mimar Sinan, malzemeden çalmamış. Eserleri, 500 yıl sonra bile dimdik ayakta duruyor" dedi.

Mimarlar Odası Kayseri Şubesi, her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü kutlanan Dünya Mimarlar Günü nedeniyle "Kentin Ruhunda Mimar Sinan" programı düzenledi. Ünlü Mimar Sinan'ın memleketi olan Kayseri'nin Melikgazi İlçesi Ağırnas Mahallesi, Mimar Sinan Kütüphanesi'ndeki programa, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Garnizon Komutanı Hv. Plt. Tümgeneral İsmail Yalçın, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Serdar Altıntuğ, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Halil Uysal, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Eda Velibaşoğlu, davetliler ve vatandaşlar katıldı. Programda konuşan Vali Orhan Düzgün, Mimar Sinan'ın sadece Türkriye'de değil, dünyada adından söz ettirdiğini belirterek, "Zamanımızın yüzde 80'ini geçirdiğimiz evlerimiz, işyerlerimiz gibi mekanların, uzun süre ayakta kalması önemli bir konu. Sinan o konuda da insanlığa rehber olmuştur. Eserleri ve yapıtlarıyla günümüz mimarisine ışık tutan Mimar Sinan'ın daha iyi anlaşılması ve anlatılması gerektiğine inanıyorum. Mimar Sinan doğduğu topraklardan da esinlenerek eserlerini yapmıştır. Örneğin, İstanbul'daki Süleymaniye Camisi'nin silüetiyle, Ağırnas'tan Erciyes Dağı'nın silüetiyle benzeşmesi de aslında Mimar Sinan'ın bu topraklardan ne kadar esinlendiğinin göstergesidir. Her yıl Nisan ayında Mimar Sinan için anma programları düzenlenmektedir. Ancak bu yıl Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyesi, Melikgazi Belediyemiz ve Mimarlar Odası'yla görüştük ve Mimarlar Günü'nde Mimar Sinan'ın anılması için bir program düzenlenmesine karar verdik. Bundan sonraki yıllarda da bu programların gelişerek devam edeceğini ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Serdar Altıntuğ da, Mimar Sinan'ın kendini dünyaya kabul ettirmiş büyük bir usta olduğunu vurguladı. Altıntuğ, "Onu anma programlarını daha iyi noktalara getirmeliyiz. Sinan, Ağırnaslı olduğunu her fırsatta vurgulamış, değerli bir hemşehrimiz. Eserlerine baktığımız zaman, Sinan'ın nelerden etkilendiğini, esinlendiğini anlamamız da mümkün. Sinan'ın mimari anlamda en büyük özelliği, gününün şartlarında malzemeyi en iyi kullanabilen, teknolojiyi en iyi takip edebilen, yapılardaki statik hesaplamalarıyla inanılmaz problemler çözebilmiş bir insan. Japon bilim insanlarının yaptığı araştırma, Mimar Sinan'ın eserlerinin 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olduğunu ortaya çıkardılar. Dokuz şiddeti, neredeyse kıyamet demek. Ona dayanabilecek yapılar günümüzde hala çok az yapılıyor. Sinan gerçekten çok dürüst bir insan. Çünkü yaptığı yapılarda hiçbir malzemeden kaçmamış, devletle diyaloğunu bozmadan, iyi yapılar oluşturabilmiş. Günümüzdeki mimarların ve yapı üretenlerin hazırladıkları, yaptıkları binaların çok kısa süre içerisinde, 20-30 sene sonra eskidiğini, dökülmeye başladığını görüyoruz. Sinan'ın eserlerinin 500 yıldır ayakta durmasının altında Sinan'ın dürüst olması yatıyor. Yani Sinan malzemeden çalmamış ve günümüzde de eserleri dimdik ayakta duruyor" diye konuştu.

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise, Mimar Sinan'ın Kayserili ve Ağırnaslı olmasıyla gurur duyduklarını bildirdi. Büyükkılıç, "Büyük usta Baş Mimar Sinan,ömrü boyunca her yıl 5 eser yapmıştır ve bunların hepsi de birer sanat eseridir. Onun eserleri, ülkemizdeki önemli kentlere ayrı bir anlam katmaktadır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Düzgün ve beraberindekiler, Mimar Sinan Kütüphenesi'ni ve Mimar Sinan'ın doğduğu evi gezdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Altıntuğ: Mimar Sinan, Malzemeden Çalmamış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement