Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik Açıklaması

2015 yılını değerlendiren ve "Ben hayatımda bu kadar tempolu bir yıl yaşamadım" diyen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 2016 yılında da devasa projelerin olduğunu ve tanıtımının yapılacağını söyledi.

01.01.2016 14:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2015 yılını değerlendiren ve "Ben hayatımda bu kadar tempolu bir yıl yaşamadım" diyen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 2016 yılında da devasa projelerin olduğunu ve tanıtımının yapılacağını söyledi.

"Tüm hemşerilerime önümüzdeki yılın huzur, mutluluk ve sağlık dolu geçmesini diliyorum" diyen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, geçen yılı değerlendirerek, "2015 yılı bizim için oldukça yoğun, tempolu ve hareketli geçti. Ben bu kadar yıllık hayatımda bu kadar işi beraber gördüğümüz, bu kadar yoğun tempolu bir yıl yaşamadım.

Kocasinan belediyesi ile başlayan bir süreç ve Haseki başkanın milletvekilliği süreci ile Büyükşehir belediyesinin meclis seçimi oldu. Üst üste 2 seçim, ardından Ramazan ve bu arada başlayan çok yoğun tempolu bitirilmesi gereken projeler, ihaleler ve bunların biran önce tamamlanması. Bu süreç Allah'tan tempomuza uygun bir süreçti. Bizim zaten yaşam felsefemiz böyle yüksek standartlı hareket anlamında bir tempolu olmaktı. Bu arada da bizim olmazsa olmazımız bir başka iş daha vardı. Belediyeler, duran stabil işler değil, hareketlilik ve önümüzdeki senelerde planlanmasını gerektiren yapı da olan müesseseler. Önümüzdeki yıllar neler yapılması gerektiğiyle de ilgili çalışmalar yapılması gerekiyordu. Bir taraftan başlanan işleri bitirmek, projesi yapılmış işlerin ihalesini yapmak.

Bugün bütün şehir yasası ile birlikte tüm 16 ilçenin tamamı bizim hizmet alanımızın içerisine girince tamamında başlanan projeler var. İhalesi yapılacak işler var. İhalesini yaptığımız inşaatları takip etmeye başladık. Bunların da biran önce işleme alınmasını takip ettik. Tamamı yapılması gereken işler" dedi.

Başkan Çelik, "Buraya geldiğiniz de 1 sene için gelmiyorsunuz" ifadesinde bulunarak şunları söyledi:

"Önünüzde bir hizmet döneminiz var. Bu dönem içerisinde önümüzdeki yılları da planlamak gerekiyor. Bir taraftan da bu planlama sürecine başladık. Bunun için ilk basın mensupları ile başladığımız yuvarlak masa toplantıları vardı. Yuvarlak masa toplantıları kurumsal bir projeydi. Biz sonuçları çok beğendiğimiz için başlattık. Şehrin yönetiminde söz sahibi olan tüm yönetim gruplarını toplayalım, görüşlerini alalım. Önümüzdeki yıllarda Kayseri için ne isterler. Önümüzdeki yıllarda nüfus ile ilgili kaygılar ne olur, turizmde ve sağlıkta neler yapılırsa Kayseri'yi bir üst lige çıkarırız, bunun kaygısıyla gazeteciler ile başladık, meclis üyelerimizle, mimar ve mühendisler ile, iş dünyasının yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, bireysel meslek odaları, spor camiası, milletvekillerimiz, bölge müdürlerimiz gibi bunların her birini ayrı ayrı görüşlerini alıyoruz. Çok şükür iyi neticeler almaya başladık. Bizim görmediğimiz bazı şeyleri bize gösteriyorlar. İstediğimiz de buydu. Bir tarafta bunları yaparken bir tarafta da ilçeleri de yerinde görmek gerekiyordu. Biz burada toplantılarımızı yapıyoruz ama Develi'nin ihtiyacı nedir? Akkışla'da ne yaparsak işsizlik azalır? Bunları ancak oraların önde gidenleri ve yöneticileri bilir diye bir seride öyle bir çalışma yaptık. 1-2 ilçemiz kaldı. Onları da bitirmek üzereyiz.

Tüm yaptığımız bu işleri daha sonra kendi içimizde yapacağımız toplantıyla hem yaptığımız yuvarlak masa toplantısını hem de ilçelerden aldığımız çıktıları kendi kadromuzun projeleri ile bir araya getirip kısa, orta ve uzun vadede planlayacağız ve 2016 yılına da planlı bir şekilde gireceğiz. Eğer hayatınızı iyi planlayabilirseniz veriminiz 2-3 kat artıyor.

Yuvarlak masa toplantılarında yapılmış işleri değil, yapılacak olan işleri görüştüğümüz için hep o yönde ilerledik. Mesela en son ticaret, sanayi, borsa başkanları ve 4 tane organize sanayi bölgemizin başında duran arkadaşlar ile toplantı yaptık. Ortak kanaatimiz, OSB'leri daha fazla büyütmeyelim. Eğer yapılacaksa yeni OSB'ler üretin. 1. OSB'yi daha fazla büyütüp hantal hale, yönetilmez hale getirmeyin. Çünkü orada çalışan 70 bin kişiyi şehrin değişik yerlerinden buraya taşımak zorunda kalıyorsunuz. Öyle olacağına kadar şehrin doğusuna bir başka OSB planlayın. Önümüzde ki 20 yılda yeni sanayi alanları ihtisas edilmesi gerekiyorsa mevcudu büyütüp yönetilmez hale getirmektense bir başkasını yapın. Bunlar yuvarlak masa toplantılarından çıkan sonuçlardan biriydi.

Biz OSB konusunda istihdam yaratan, şehrin ekonomisine değer katan, yeni ekonomik unsurları Kayseri'ye sunan her kim olursa önünü açalım diye bir şey var. Kayseri belediyeciliğinde zaten esnaf siteleri, sanayi bölgeleri kültür haline geldi. Önlerini açma konusunda. Biz önümüzdeki 20 yılda ne yaparız da iz bırakırız diye düşündüğümüzde farklı ve yenilikçi ürünler üretebilecek neler olur diye baktığımızda karşımıza 3 sektör çıktı. Birincisi et ve et ürünleri ile ilgili bir ihtisas organize sanayi bölgesi, ikincisi enerji sektörü, üçüncü konu ise savunma sanayi ve havacılık konusudur. Kayseri sanayisinin ilk temellerinde bir tarafta Sümer bez fabrikası bir tarafta da uçak fabrikasıdır. 60-70 sene önce bizim savunma sanayi tesisimiz varken günümüzde halen onun bir adım önüne geçmemişiz. O konuda da biraz ön açarsak sanayimiz gelişir diye düşündük. Onun için bu 3 konuda ihtisas OSB kurulsun diye planlama yaptık. Bunları sayın Başbakanımız buraya geldiğinde aktardık. 'Sadece izin istiyoruz, devletten başka bir şey istemiyoruz. Siz izin verin biz 10 milyon metrekarelik alanda Güneş enerji OSB'si kuralım. Yatırımcılarda gelsin, yatırımlarını yapsınlar' dedik. Başbakanımız da 'Tamam' dedi. Et ve et ürünleri konusunu oldukça takdir etti. Havacılık sanayisi çalışmamızı da takdir etti."

Raylı sistemin bazı güzergahlarının yer altına alınması ile ilgili olarak ise Başkan Çelik, "Hiç izinlerin verilmediği dönemde Haseki başkan, raylı sistemi belediyenin öz kaynakları ile yaptı. O zamandan beri hizmet veren raylı sistemi en azından şehir içinde ki raylı sistemin bir kısmının yer altına alınması ile beraber trafiğin rahatlayacağını Sayın Başbakanımıza söyledik. Bunda da inşallah destek olacaklarını söylediler. Bu bizim belediye imkanı ile yapabileceğimiz bir şey değil. Kamu kaynakları ile yapılabilecek çalışmalar. Bu uzun vadeli bir iş. Öncelikle bizim ulaşım master planımızın bitmesi lazım. Şimdi ona hazırlanıyoruz. Bu plandan çıkacak verilere göre hangi bölümün yer altına alınması doğru olur, önce o çalışılacak. Şuan başlıyoruz desek 3-4 seneden bu işe başlamamız mümkün değil" diye konuştu.

2 BÜYÜK YEŞİL ALAN ÇALIŞMASI OLACAK

Kayseri'nin yeşil alan konusunda en şanslı şehirlerden biri olduğunun altını çizen Başkan Mustafa Çelik, "Şanslı derken tabiatın verdiği imkanlardan bahsetmiyorum. Tabi ki Allah'ın verdiği imkanlar en önemli imkanlar ama 20 senedir iktidarda olan yöneticilerin yaptığı çalışmalar ile kişi başına düşen yeşil alan miktarı Türkiye ortalamasının üstünde. Orman bölge müdürlüğümüz ile birlikte hem baraj çevresinde hem de Erciyes civarında ciddi ağaçlandırma çalışmalarımız devam ediyor. Bu arada da 2 tane büyük yeşil alan park çalışmamız var. Bu konu da Milli Savunma Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Protokol aşamasına yaklaştık" ifadesinde bulundu.

KARTAL KAVŞAĞI'NA 3 KATLI KÖPRÜLÜ KAVŞAK YAPILACAK

Kayseri'nin ulaşımı ile ilgili olarak devasa projeler hazırladıklarını açıklayan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, son olarak şunları söyledi:

"Ulaşım ve yol ile ilgili önemli projelerimiz geliyor. Kartal kavşağına da 3 katlı bir köprülü kavşak yapılacak. Bugünlerde proje ihalesine çıkıyoruz. Ondan sonra inşallah yaz ile beraber oranında ihalesini yapar, inşaatına başlarız. Ulaşımda da devasa projeler var. Projelerin tamamını Ocak ayının sonunda toplayıp hepsinin lansmanını ve duyurusunu yapacağız.

Şehrin genelinde parça parça mezarlıklarımız var ama büyük bir şehir mezarlığı diyebileceğimiz bir yerin daha planlanması gerekiyor. Onun arayışı içerisindeyiz. Büyük bir şehir mezarlığı daha planlayacağız. Mevut şehir mezarlığımızı belki de Kayseri'nin en güzel yeşil alanı haline getireceğiz. İnsanlar geçmişinin kabristanına geldiği zaman bu yakıştı Kayseri'ye diyeceği bir mezarlık peyzaj çalışması başlattık. Cenaze namazlarının orada kılınması için çok farklı butik bir mescit yapacağız.

Bakanımızdan beklenti çok büyük. Elitaş bakanımızda hem alaylı hem de mektepli. İşin içerisinden gelmiş biri. Sanayiciliğin en ince noktalarını bilen birisi. Ben çok katkısı olacağı kanaatindeyim." - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement