Kayseri'de Elma Üreticisine Sahte Çek - Son Dakika
Ekonomi

Kayseri'de Elma Üreticisine Sahte Çek

Kayseri\'de Elma Üreticisine Sahte Çek

Kayseri'de elma üreticileri: kendilerini firma yetkilisi gibi göstererek, ihraç için elma talep edenlerin sahte çekleri nedeniyle zor durumda kaldı.

05.10.2013 11:21  Güncelleme: 17:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri'de elma üreticileri, kendilerini firma yetkilisi gibi göstererek, yurtdışına ihraç etmek için elma talep eden kişilerin sahte çekleri nedeniyle zor durumda kaldı. Yeşilhisar Ziraat Odası Başkanı Hamza İkiz, dolandırıcıların çiftçinin alın terine göz diktiğin belirterek, üreticileri sahte çeklere karşı uyardı.

Kayseri'de elması ile ünlü Yeşilhisar olmak üzere üretim bölgelerinde çiftçi, pazar sorunu yaşıyor. Elmaların kilosu ortalama 60 kuruştan alıcı bulduğunu dile getiren üreticiler, esnafın ise elmayı tezgahta ortalama 1 lira 30 kuruştan sattığını belirtiyor. Pazarlama sorunu yüzünden kazanamadıklarından yakınan üreticilerin başı bu kez de sahte alıcılarla dertte.

Yeşilhisar Ziraat Odası Başkanı Hamza İkiz, elma üreticilerinin sıkıntısının yıllardır devam ettiğini ve sağlıklı bir çözüm bulunamadığını söyledi. Pazarlama sorunu yaşayan bu nedenle elmaları değerinde satamayarak zarar eden üreticilerin başının bu kez de sahte alıcılar ve sahte çek sorunu ile dertte olduğunu belirten İkiz, bu yöndeki şikayetlerin de arttığını kaydetti. Son günlerde özellikle Yeşilhisar Bölgesi'nde bazı kişilerin kendilerini firma yetkilisi gibi tanıtarak, çiftçilerden yurt dışına ve özelliklede Ortadoğu ülkelerine ihraç etmek için elma talep ettiklerini belirten İkiz, bu kişilerin aldıkları elma karşılığında sahte çek verdiklerini ve vatandaşları mağdur ettiklerini anlattı.

İkiz, sahte çek yolu ile üreticinin dolandırıldığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son olarak bölgemizdeki bir üreticimizin, 100 ton elma karşılığında aldığı çek sahte çıktı. Kendisini firma yetkilisi olarak tanıtan bir kişi, üreticimize Ortadoğu'ya elma ihraç eden bir firma olduklarını belirtmiş ve bunun üzerine elma talep etmiş. Karşılığında da üreticiye çek vermiş. Ancak çeki bankaya götüren ve parasını tahsil etmek isteyen üreticiye, banka görevlileri çekin sahte olduğunu söylemiş. Yaşadığı olayın ardında çiftçimiz geldi, derdini bize anlattı. Yaptığımız araştırmalar sonucunda da dolandırıcının çalıştığını belirttiği ilgili firmanın Hatay'da bir süre faaliyet gösterdiği ancak daha sonra iflas ettiği ortaya çıktı. Üzücü bir durum. Ne yazık ki, dolandırıcılar çiftçimizin alın terini kötü emellerine alet ediyorlar."

FAZLA FİYAT OYUNU

Sahte çek sıkıntısı nedeniyle sık sık üreticileri uyardıklarını dile getiren İkiz, dolandırıcıların, çiftçileri piyasanın üzerinde yani fazla fiyat teklif ederek, kandırmaya çalıştığını kaydetti. İkiz, "Bir kez daha uyarıyoruz. Sahtekarlar fazla fiyat vererek, üreticilerimizi kandırmak için her yolu deniyor. Piyasa ortalamasının üzerinde fiyatı gören bazı üreticilerde balıklama olaya atlıyor. Örneğin piyasa 60 kuruş üzerinden seyrediyorsa, bu işgüzarlar 80 kuruş fiyat veriyor. Zaten zarar eden çiftçi de daha fazla kazanayım düşüncesiyle hareket ediyor ve aldanıyor. Üreticilerimiz uyanık olsunlar. Araştırmadan satış yapmasınlar. Belki fiyat düşük olabilir ama mümkünse peşin para üzerinden satış yapsınlar ve her önlerine gelenle de alışveriş yapmasınlar" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kayseri'de Elma Üreticisine Sahte Çek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement