Kayseri'de Fabrikanın Çevreyi Kirlettiği İddiası - Son Dakika
Güncel

Kayseri'de Fabrikanın Çevreyi Kirlettiği İddiası

Kayseri'de bir yerel gazetenin, "Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin ortağı olduğu" taşyünü fabrikasının çevreyi kirlettiği iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

08.12.2016 17:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri'de bir yerel gazetenin, "Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin ortağı olduğu" taşyünü fabrikasının çevreyi kirlettiği iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrika binasında gazetecilere açıklama yapan Ravaber firması yetkilisi Harun Hasyüncü, ürünlerinde kadmiyum, kurşun, cıva gibi ağır metal bulunmadığını,17 Temmuz 2004'te aldıkları belgeyle ispatladıklarını söyledi.

Taşyünü üretiminde dünyanın sayılı firmaları arasında yer aldıklarını belirten Hasyüncü, "Taşyünü, ağırlıklı olarak inşaat ve sanayi tesislerinde yalıtım amaçlı kullanılmaktadır ve doğal yalıtım malzemesi olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra firmamız, dünyada topraksız tarımda kullanılan taşyünü üreten 3 firmadan biridir. Belgesi alınan bu ürünlerde herhangi bir kimyasal olmayıp, topraksız tarımda toprak yerine kullanılmaktadır. Üretim girdisinde ve çıktısında ağır metal bulunan veya zehirli kükürt barındıran bir malzeme, akredite kurumlar tarafından 'tarımda kullanılabilir' sertifikası alabilir mi? Bunu bu iddiaları yazanlara soruyorum." dedi.

Firmalarının Avrupa'da da aynı alanda faaliyet gösterdiğini ifade eden Hasyüncü, şu değerlendirmede bulundu:

"Ravaber, Kayseri'de bünyesine ilk yabancı yatırımcıyı alan firma. Aynı ortaklık yapısında Avrupa'da taşyünü üretimi için karar almıştır. Belçika merkezli 46 ülkede 400'e yakın şirketi olan bir firma sizce zehirli kükürt ve ağır metal üretim prosesine girer mi? Hadi Türkiye'de yaptı, Avrupa'da böyle bir riske girer mi? Türkiye'de bu alanda üretimde ağır metal ve zehirli kükürt olmaması bize özgü bir şey değildir. Hiçbir taşyünü üretiminde ağır metal ve zehirli kükürt çıkmaz. İstenilse de bu maddeleri içerisine koyamazsınız. İftira ediyorlar bari biraz araştırarak bu işi yapın. Fabrikalarımızın kapıları herkese açık. Buradan herkese de 'Hodri meydan' diyoruz, eğer içeride herhangi bir ağır metal ve zehirli kükürt atığına rastlarsanız firmamızın her türlü ağır yükümlülük altına gireceğini unutmayınız. Bu iftiraların ticari değil de siyasi uzantılarının olduğu kanaatindeyiz. Bu konunun peşini bırakmayıp hukuki süreçte sonuna kadar gideceğiz."

Kartek firması yetkilisi Aytekin Aydemir de yüzlerce kişiye iş veren iki ayrı firmanın sadece taş ocağında ortaklıklarının söz konusu olduğunu belirtti.

Haberi yapan gazetenin kullandığı taş ocağı sahası fotoğrafları üzerinde oynama yapıldığını savunan Aydemir, şöyle devam etti:

" Google'den aldıkları ve gazeteye bastıkları fotoğrafın üzerinde tarih var ve uygulama sürekli kendisini güncelleyen bir uygulamadır. Görüntülerden de anlaşılacağı gibi kükürt ve atık madde olarak gösterilen alan fotomontaj. Bu kadar ahmakça bir hata yapılamaz. Çünkü fotoğrafın üzerinde tarih var. Kullanılan tüm fotoğraflarla algı yaratıyor. Bu firma, bazalt taşını işleyerek hiçbir atığını zayi etmiyor. Her aşamasından bir ürün üretiliyor. Bu fabrikada Kayseri değimiyle çöplük bile araya verilmiyor."

Fabrikanın, zehirli atıkla çevreyi kirlettiğini öne süren haberin yer aldığı gazetenin dağıtımı mahkeme kararıyla durdurulmuş, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, gazeteyi ziyaretinde mahkeme kararını eleştirmişti.

"Asla zehirli bir atık çıkmamaktadır"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de "hissedarı olduğu şirketin zehir atık ürettiği" şeklindeki iddialara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Bu tesiste herhangi bir kimyasal işlem olmadığı için zehirli atık çıkmamaktadır. Zehirli kükürt ise asla yoktur. Üretim çıktılarından briket yapılmaktadır. Asla zehirli bir atık çıkmamaktadır. Yüzde 100 geri dönüşümlü bir tesistir... Babamdan miras kalan yüzde 3,3'lük bir hissem var. ve şayet zehirli bir atık ile çevre kirletilmiş ise buradan ilan ediyorum ki, yüzde 3,3 olan hissemi CHP'nin gösterdiği yere bağışlayacağım." ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kayseri'de Fabrikanın Çevreyi Kirlettiği İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement