Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ünay Çakı Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ünay Çakı Açıklaması

Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ünay Çakı Açıklaması

Hayvancılıkta 35 ile yüzde 80 hibe desteğinin 4 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ünay Çakı, ''Kayseri'nin, tarım ve hayvancılık desteklerinin dışında bırakılmasını, bölgemiz açısından büyük bir eksiklik olarak kabul ediyoruz'' dedi.

09.06.2014 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hayvancılıkta 35 ile yüzde 80 hibe desteğinin 4 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ünay Çakı, "Kayseri'nin, tarım ve hayvancılık desteklerinin dışında bırakılmasını, bölgemiz açısından büyük bir eksiklik olarak kabul ediyoruz" dedi.

Ünay Çakı yaptığı açıklamada, "DAP- Doğu Anadolu Projesinde desteklenen İllerimiz: Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Elazığ, Erzurum ,Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van. GAP- Güneydoğu Anadolu Projesinde desteklenen İllerimiz: Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak. KOP- Konya Ovası Projesinde desteklenen İllerimiz: Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray. DOKAP- Doğu Karadeniz Projesinde desteklenen İllerimiz: Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane. IPARD Projesinde desteklenen Amasya, Afyonkarahisar, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Yozgat illerimizde hayvancılıkta 35 ile yüzde 80 hibe desteği damızlık, koç, boğa ve teke alımında yüzde 80, yeni kurulacak hayvancılık işletmelerinde yüzde 50 hibe desteği verilecek uygulama 2018 yılına kadar devam edecek" ifadelerini kullandı.

Bakanlar Kurulu'nun 4 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararına göre, 35 ilde büyükbaş için en az 10 baş anaç, en çok 49 baş anaç kapasiteli, küçükbaş için en az 100 baş anaç, en çok 200 baş anaç kapasiteli yeni ahır ve ağıl yapımı, tadilatı ve kapasitelere uygun damızlık erkek materyal (boğa, koç, teke) alımına hibe desteği verileceğini, karara göre, yeni inşaat ve tadilat için yüzde 50, damızlık boğa, koç ve teke alımı için ise yüzde 80 hibe desteği sağlanacağını, hibe desteğin 2014-2018 döneminde uygulanacağını kaydeden Çakı, şunları bildirdi:

"2 Bin üyesi bulunan Kayseri İli Damızlık Sığır yetiştiricileri Birliği olarak; 44 bin işletmeye 50 teknik personelle hizmet vermekte ve bünyesindeki 230 bin büyükbaş hayvanı bulunan büyük bir sürünün hizmetlerini vermekteyiz. Küpeleme, kayıt hizmetleri yanı sıra Kayseri genelinde 1200 işletmeden 80 merkezimiz aracılığı ile soğuk süt zinciri halkası ile günde 130 ton süt toplamaktayız.

Kayseri genelinde Kayseri Ovası, Develi Ovası Projesi, Kovalı Barajı, Akköy Barajı, Sarımsaklı Barajı, Bahçecik Barajı, Gümüşören Barajı kapalı ve açık sulama sistemleri ile tarıma gereken destek verilirken, hayvancılığa beklenen desteğin verilmeyişi Kayseri'de öz kaynakları ile hayvancılığı geliştirmeye çalışan tüm girişimcileri üzmüştür.

Hükümetimizin Tarım ve Hayvancılığa verdiği bu desteklemeleri takdirle karşılıyoruz. Ancak Kayseri olarak İl Merkezinde Sanayi sektörü gelişirken, köylerden göçü önleyecek olan tarım ve hayvancılık desteklemelerinde Kayserimizin dışarıda bırakılması, Bölgemiz açısından büyük bir eksiklik olarak kabul ediyoruz. Bu hatanın acilen telafi edilmesi için bütün siyasi parti yetkililerini, STK temsilcilerini ve ORAN Kalkınma Ajansı yetkililerini göreve davet ediyorum." - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ünay Çakı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement