Kayseri Kabak Çekirdeğinde de Söz Sahibi Olacak - Son Dakika
Yerel

Kayseri Kabak Çekirdeğinde de Söz Sahibi Olacak

Kayseri Kabak Çekirdeğinde de Söz Sahibi Olacak

Kayseri’nin Tomarza ilçesinde açılan Kabak Çekirdeği Borsası’nın açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, "Yumurtada olduğu gibi kabak çekirdeğinde de kayseri söz sahibi olacak" dedi.

17.09.2014 17:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri'nin Tomarza ilçesinde açılan Kabak Çekirdeği Borsası'nın açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, "Yumurtada olduğu gibi kabak çekirdeğinde de kayseri söz sahibi olacak" dedi.

Tomarza ilçesinde düzenlenen Kabak Çekirdeği Borsası'nın açılışına Kaymakam Hüseyin Altın, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Ünlü ile birlikte bölgedeki çiftçiler katıldı.

Törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kaycan, Tomarza'da her yıl üretim miktarının arttığına dikkat çekerek, "Önemli olan ürettiğiniz ürünü pazarlamaktır. Pazarlama sorunu da kurulan borsa ile çözülecek" dedi. Kayacan, birliğin kurulması, borsanın kurulması ve görüşmelerinde birebir çalıştığını belirterek, "Artık kabak çekirdeğinin birim fiyatını bu borsa belirleyecek. Tomarza belirleyecek ve bu çok önemli. Alabalık ve elma konusunda da borsa çalışmalarımız var. Bir şehirde bazı ürünlerin marka olması gerekiyor. Bunun için de sizin söz sahibi olmanız lazım" diye konuştu.

Kabak Çekirdeği Borsası Birliği Başkanı Metin Doğan Karalar ise, "Çerezlik kabak 2013 yılı TÜİK verilerine göre ülke genelinde 515 bin 808 dekar alanda ekiliyor. Buradan 35 bin 586 tonluk bir ürün elde ediliyor. bu üretimin 415 bin 034 dekar ve 25 bin 996 ton ile yüzde 82'sini Kayseri, Kayseri üretiminin yüzde 52'sini ve Türkiye üretiminin yüzde 25'ini ilçemiz Tomarza gerçekleştiriyor.

İlçemiz bu özelliklerden dolayı son yıllarda yetiştiriciliğinde hızlı bir artış göstermiştir. İlçemizde 2002 yılında 1200 dekar olan ekili alan, 2013 yılı verilerine göre 138 bin 659 dekar olarak gerçekleşmiştir. Ortalama dekardan 35 kilo ürün alınarak 4 bin 853 ton üretim sağlanmaktadır" dedi.

Konuşmaların ardından, kurulan dükkanlar ve borsa hizmete açıldı. - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kayseri Kabak Çekirdeğinde de Söz Sahibi Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement