Kayseri'de Türk Tespih Sanatı Paneli - Son Dakika
Güncel

Kayseri'de Türk Tespih Sanatı Paneli

Kayseri\'de Türk Tespih Sanatı Paneli

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Kültür Sanat Komisyonu tarafından düzenlenen 'Türk Tespih Sanatı' konulu panel yapıldı.

20.11.2014 16:58  Güncelleme: 10:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Kültür Sanat Komisyonu tarafından düzenlenen 'Türk Tespih Sanatı' konulu panel yapıldı. Panelde konuşan ERÜ Rektörü Prof.Dr. Fahrettin Keleştemur, 'İleri teknoloji üretebilirsiniz ama kültürel değerlerinize yeteri kadar sahip değilseniz, o teknolojiyi yönlendirmekte sıkıntılarınız olur. Bugün insanlığın, karşı karşıya olduğu problemler gibiö dedi.

ERÜ Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele, Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şirin Yılmaz Özkarslı, ERÜ Fen- Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atabey Kılıç, ERÜ Öğretim Üyesi Dr. Kemal Hakan Tekin, Yunanistan Kolomboloi Müzesi Müdürü Rallow Gromitsari, Kolomboloi Müzesi Yöneticisi Eleni Evangelinou, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Prof.Dr. Fahrettin Keleştemur, tespihle ilgili dünyada, Yunanistan ve Amerika'da olmak üzere, sadece 2 müze olduğunu söyledi. Tespihin çok boyutlu bir iş olduğunu belirten Prof.Dr. Keleştemur, 'Çünkü, hapishaneden tutun, ibadethaneye kadar her yerde çekiliyor tespihler. Her tespihin farklı özelliği var. Birini üzüntülü olduğunuz zaman çekmeniz gerekiyorken, birisini sevinçli olduğunuz zaman çekmeniz gerekiyor. Ritüelleri var tabi tespih çekmenin. İşte, gençler nasıl tespih çekerler Din adamları nasıl, hapishanelerde nasıl çekilir Bunların da, ayrı ayrı özelliği var. Yani tespih başlı başına bir kültür ve bizim toplumumuzda, çok derin izleri olan, çok uzun yıllara dayanan bir kültür. Dolayısıyla, bunları gün yüzüne çıkarmak lazım. Özellikle, kendi kültürel değerlerimizi, tabi evrensel boyutu da var ama kendi kültürel değerlerimiz içerisinde çok önemli bir yeri varö diye konuştu.

"TEKNOLOJİ KADAR KÜLTÜR DE ÖNEMLİ"

Üniversite olarak, teknolojiyle olduğu kadar, kültürel değerlerle de ilgilendiklerini ifade eden Prof. Dr. Keleştemur, şöyle konuştu

'Yaşanan objektif bir dünya var. Bilim, felsefe, ileri teknoloji var. Bunlarla uğraşacağız ama sosyo-kültürel olaylar, özellikle kendi kültürümüzün dünya kültüründeki yeri nedir Bütün bunları da, açığa çıkarmakta üniversitemizin amaçlarından biridir. Tespih sergisini ve bu paneli de o açıdan ele almak lazım. İleri teknoloji üretebilirsiniz ama kültürel değerlerinize yeteri kadar sahip değilseniz, o teknolojiyi yönlendirmekte sıkıntılarınız olur. Bugün insanlığın, karşı karşıya olduğu problemler gibi. Bundan sonra da, bu tür faaliyetlerimiz devam edecek. Tespih ve tespihle ilgili olan bu tür sergileri mutlaka geleneksel olarak devam ettireceğiz. Düşündüğümüz bir başka projede, hem kültürümüzle, hem de insanlık tarihiyle ilgili olan kalemle ilgili olarak da bir sergi açmayı düşünüyoruz. Çünkü kalem de çok eski tarihlere kadar uzanıyor. Yazmak, okumakta kaleme dayanıyor. Bu sergide ve panelde, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

Hacettepe Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şirin Yılmaz Özkarslı ise, tespihlerin şifa kaynağı olduğunu söyledi. Özkarslı, 'Akik, tansiyonu dengeler. Kehribar, troid hastalığına iyi gelir. Tespih, şifadır. Tespih, sükunettir. Allah'a yakınlıktır. Allah'a yalvarmak ve yakarmaktır" dedi.

Konuşmaların ardından, panele katılan konuşmacılara plaket takdim edildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kayseri'de Türk Tespih Sanatı Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı
    23:38 Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı

    Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde iki grup arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Üniversite öğrencilerinin de karıştığı kavgada yaralanan 4 kişi hastanelere kaldırıldı. Polis ekipleri, güvenlik önlemi alarak 10 şüpheliyi gözaltına aldı. İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, olay yerinde incelemede bulundu.

  • Kuşadası'nda dev gemi iskeleye çarptı
    23:36 Kuşadası'nda dev gemi iskeleye çarptı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde limana yanaşmaya çalışan dev kruvaziyer gemi duramayınca iskeleye çarptı. Çarpmanın etkisiyle iskelede ve gemide maddi hasar oluştuğu öğrenildi. Geminin çarpma anı cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi
    23:29 TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) organizasyonuyla, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de bulunan ıslahevinde kalan çocuklara dünya klasikleri ve Türk sanatçıların bestelerinden oluşan bir konser verildi. Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Flüt Sanatçısı Doç. Dr. Lelya Bayramoğulları'nın sunduğu konser, TİKA tarafından gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlendi. Bayramoğulları, etkinlikte Tacik eseri de icra ederek büyük beğeni topladı. Konser, çocuklar arasında unutulmaz bir deneyim olarak değerlendirildi.

  • İzmir'de yol verme kavgası kanlı bitti
    23:24 İzmir'de yol verme kavgası kanlı bitti

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde, sanayi esnafının yol verme kavgasında taraflardan birisinin 8 kez bıçakladığı yaralıya, yanındaki diğer şahıs da tabancayla ateş etti. Mermilerin isabet etmediği yaralı, hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili polis ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

  • Erzincan'da çıkan arazi yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    23:23 Erzincan'da çıkan arazi yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Erzincan'ın Yeniköy Kilimli Köyü'nde çıkan arazi yangını, köylülerin durumu bildirmesi üzerine Erzincan Belediyesi İtfaiye ekipleri tarafından müdahale edilerek söndürüldü. Ekiplerin yaklaşık 1 saat süren çalışması sonucunda, yangın kontrol altına alınarak yerleşim alanlarına sıçraması önlenmiştir.


Advertisement