Kazada Hayatını Kaybetti Dört Kişiye Hayat Verdi - Son Dakika
Yaşam

Kazada Hayatını Kaybetti Dört Kişiye Hayat Verdi

Kazada Hayatını Kaybetti Dört Kişiye Hayat Verdi

Kocaeli'nin Derince ilçesinde, trafik kazasında yaralanıp tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Musa Topuz'un organları 4 kişiye hayat verdi.

23.12.2013 15:46  Güncelleme: 15:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli'nin Derince ilçesinde, trafik kazasında yaralanıp tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden 19 yaşındaki Musa Topuz'un organları 4 kişiye hayat verdi.

Kaza, Kocaeli'nin Derince ilçesinde, 30 Kasım gecesi saat 03: 00 sıralarında meydana geldi. Muhammed Ensar Aydemir (19) idaresindeki 41 PN 552 plakalı araç, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu bariyerlere çarptı. Kazada, 3 aylık evli olan sürücü Aydemir hayatını kaybetti. Araçta bulunan Yavuz Selim Gül, Mevlüt Ballı, Mesut Şimşek ve Musa Topuz isimli şahıslar ağır yaralandı. Kazadan 1 gün sonra yaralılardan Yavuz Selim Gül de vefat etti.

Hastanede tedavisi devam eden Topuz'un da beyin ölümü gerçekleşti. Hastane yönetimi tarafından, Topuz ailesine verilen acı haberin ardından acılı aile çocuklarının organlarını bağışlamaya karar verdi. Sırrıpaşa Mahallesi Özgür sokağındaki evlerinde ikamet eden Hacı Ahmet Topuz ile Fadime Topuz çiftinin iki çocuğundan biri olan 19 yaşındaki Musa Topuz'un kalp, karaciğer ve iki böbreği, Derince Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde gerçekleşen başarılı bir operasyonla alındı. Musa Topuz'dan alınan kalp, karaciğer ve iki böbrek, bölge hastanelerinde uygun organ nakli bekleyen hastalara nakledildi.

Konuyla alakalı açıklama yapan Derince Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Sema Öncül, şöyle konuştu: "Yoğun bakımda yatan hastalarımızın, normal rutin muayeneleri her gün yapılıyor. Hastaların nörolojik muayeneleri sırasında, bazı hastaların beyin ölümü ile ilgili şüphelerimiz oluyor. Bu süreçte bir takım ileri testler uygulanıyor. Hastanın beyin ölümü ile ilgili bir şüphe olduğunda, beyin ölümü komisyonuna haber veriliyor. Nöroloji, kardiyoloji, anestezi uzman ve beyin cerrahından oluşan ekip kontrollerde bulunuyor. Sonra beyin ölümü kararı veriliyor. Beyin ölümü saati belirleniyor. Bundan sonra aile ile görüşülüyor. Aileye bundan sonra sadece organ bağışından bahsedebileceğimiz, yoksa hastanın tıbbi ve kanunen öldüğünü hasta yakınıyla paylaşıyoruz."

Hasta yakını nakli kabul ederse, organ nakli ile ilgili sürecin başladığını anlatan Öncül, şunları söyledi: "Burada beyin ölümü gerçekleşen genç arkadaşımızın da, ailesini bilgilendirdik. Bir süre bekledikten sonra organ bağışı hakkında konuşup bilgi aktardık. Aile organ bağışını kabul etti. Hemen İstanbul Bölge Doku ve Organ Koordinatörlüğü ile görüştük. Çok hızlı bir şekilde aynı gece, alıcılar belirlendi. İlgili hastanelerden gelen ekipler, organları hastanemiz ameliyathanesinden uygun şekilde aldı. Hastamızın kalp, karaciğer ile iki böbreği alındı. Kalbi, Kartal Koşu Yolu Hastanesine, karaciğeri, Şişli Memorial Hastanesine, böbrekler, Göztepe Medical Park Hastanesi'ne gönderildi. Toplam 4 hasta bu organlardan yararlanmış oldu. Bu yıl hastanemizde iki beyin ölümü gerçekleşti. Her ikisinin de organlarını başarıyla naklettik. Örnek davranış gösteren aileye teşekkür ediyoruz." - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Kazada Hayatını Kaybetti Dört Kişiye Hayat Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement