Kazada Ölen Sürücünün Anne-Babasına Tazminat Ödenecek - Son Dakika
Güncel

Kazada Ölen Sürücünün Anne-Babasına Tazminat Ödenecek

İzmir'de 6 yıl önce babasına ait otomobille kaza yapıp kendisi ve 1 arkadaşının ölümüne, 3 kişinin de yaralanmasına neden sürücü Asil Özel'in babası Hasan Özel ve annesi Demet Özel, sigorta şirketine karşı açtıkları 45 bin liralık 'Destekten yoksun kalma' davasını kazandı.

26.06.2014 13:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de 6 yıl önce babasına ait otomobille kaza yapıp kendisi ve 1 arkadaşının ölümüne, 3 kişinin de yaralanmasına neden sürücü Asil Özel'in babası Hasan Özel ve annesi Demet Özel, sigorta şirketine karşı açtıkları 45 bin liralık 'Destekten yoksun kalma' davasını kazandı. Mahkeme, anne ve babaya tazminatın ödenmesine karar verdi. Ailenin avukatı Ahmet Seyit Akyüz, bu davanın aynı durumda olanlar için emsal oluşturacağını söyledi.

Balçova'da 2008 yılında meydana gelen trafik kazasında bir AVM'de çalışan Asil Özel yönetimindeki 35 R 2896 plakalı otomobil, Mithatpaşa Caddesi'ndeki bir alışveriş merkezi önündeki demir bariyerlere, daha sonra da ağaçlara çarptı. Kazada, sürücü 22 yaşındaki Asil Özel ve 20 yaşındaki Sevgi Aslan öldü, 28 yaşındaki Fahri Azman ile Alper Azman ve 29 yaşındaki Beyhan Çelik yaralandı.

Soruşturmayı yapan Cumhuriyet savcısı, ölen Asil Özel hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verip dava açmadı. Avukat Ahmet Seyit Akyüz, Hasan-Demet Özel çiftinin oğulları Asil Özel'in babasına ait otomobille yaptığı trafik kazasında öldüğünü, aracın trafik sigortası bulunduğunu, bu vefat nedeniyle anne babanın oğullarının desteğini yitirdiklerini belirterek, sigorta şirketine karşı İzmir 7'nci Asliye Ticaret Mahkemesi'nde ilk önce 5'er bin liradan toplam 10 bin lira tazminat talebinde bulundu. Sigorta şirkeninin avuktaları, sürücünün asli kusurlu olduğunu belirtip davanın reddini istedi. Avukat Akyüz, dilekçesinde, şöyle dedi:

"Şirketin, 2 bin 918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince motorlu taşıtın işletmesinden kaynaklanan rizikoları üstlündeği açıktır. Ayrıca Yargıtay'ın içtihadı da işleten veya sürücü kusurlu dahi olsa sigorta şirketinin destekten yoksun kalan kişilerin zararlarından sorumlu olduğu yönündedir. Davalı şirket bu durumu bilmesine ve ayrıca kanunun sağladığı zorunlu sigorta sayesinde büyük bir gelir elde etmesine rağmen kötü niyetli olarak sorumluluktan kaçmaktadır. Davacı annenin bir geliri yoktur. Baba ise emekli aylığı ile geçinmektedir. Her iki davacının da herhangi bir yan geliri bulunmamaktadır. Davacılar oğullarının ölümü nedeniyle uğradıkları manevi yıkımın yanında maddi olarak da büyük zarara uğramışlardır."

Dava sürecinde alınan bilirkişi raporunda, anne babanın 'Destek zararları'nın bulunduğunun belirtilmesi üzerine, Avukat Akyüz talep edilen tazminat miktarını baba için 19 bin 190, anne için 25 bin 850 lira olmak üzere toplam 45 bin 44 liraya yükseltti. Sigorta şirketinin avukatı Ramazan Edemen ise, kazaya davacı Özel çiftinin oğullarının tam kusurlu olarak sebibeyet verdiğini, üçüncü kişi konumunda olmayan sürücünün yaptığı kaza sonucunda davacıların tazminat talep etme haklarının bulunmadığını ve taleplerinin sigorta teminatı dışında kaldığını savundu.

Hakim Yakup Erkal, zorunlu mali sorumluluk sigortasının, motorlu bir aracın karayolunda işletilmesi sırasında o aracı işletenin, zarara uğrayan üçüncü kişilere karşı olan sorumluluğunu teminat altına alan bir sigorta türü olduğunu, tehlike sorumlusunun yakınlararının zararlaranının kusura bakılmaksızın poliçe kapsamında olduğunu ve bu konudaki Yargıtay içtihatlarının bulunduğunu hatırlatarak, davacıların sigorta şirketinden destekten yoksun kalma tazminatı isteyebileceklerine hükmetti. Davacıların talep edebileceği destekten yoksun kalma tazminat miktarının bilirkişi görüşüyle belirlendiğini kaydeden hakim Erkal, sigorta şirketinin Özel çiftine talep ettikleri 45 bin 44 liralık tazminatı ödemesine karar verdi.

Avukat Akyüz, mahkemenin verdiği kararın emsal olduğunu, bu durumda mağdur olan herkesin dava açabileceğini söyledi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kazada Ölen Sürücünün Anne-Babasına Tazminat Ödenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur
    23:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşunun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşun olduğunu belirterek, "Bundan sonraki hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi...

  • Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu
    23:24 Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu

    Kastamonu'nun Kuzeykent Mahallesi'nde yatsı namazı için camiye giden vatandaşlar, inşaat alanında bir erkek cesedi buldu. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin İsmail Konukçu'ya ait olduğu ve baş bölgesinden darbe aldığı tespit edildi. İsmail Konukçu'nun intihar ettiği şüphesi üzerinde duruluyor.

  • Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
    23:23 Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

    Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Cemal Sönmez (62) idaresindeki motosiklet ile Kadir K. (29) yönetimindeki kamyonet çarpıştı. Motosiklet sürücüsü olay yerinde hayatını kaybederken, kamyonet sürücüsü gözaltına alındı.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi
    23:11 Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi

    Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Müslüman diplomatlar ve siyasetçiler ile Tüm Gürcistan Müslümanlar İdaresi yetkililerine iftar verdi. Programda konuşan Kobakhidze, ülkesinde yaşayan Müslümanların, Gürcistan'ın gelişmesi ve kalkınmasına önemli katkı sağladıklarını ifade etti. Gürcistan'daki tüm Müslümanların kardeşlik ve barış içinde yaşadıklarını kaydeden Kobakhidze, devletin Müslüman toplumuna sağladığı desteklerin artacağını belirtti.


Advertisement