Kazakistan'da Yapılan Devlet Başkanlığı Seçimi - Son Dakika
Güncel

Kazakistan'da Yapılan Devlet Başkanlığı Seçimi

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, dün yapılan ve oyların yüzde 97,7'sini alarak bir kez daha kazandığı devlet başkanlığı seçiminin ardından, ülkesinin iç ve dış politikasında köklü değişiklikler gerekmediğini, ekonomide de geçen yıl başlatılan "Nurlu Yol" programını uygulayarak reformlara hız vereceklerini açıkladı.

27.04.2015 15:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, dün yapılan ve oyların yüzde 97,7'sini alarak bir kez daha kazandığı devlet başkanlığı seçiminin ardından, ülkesinin iç ve dış politikasında köklü değişiklikler gerekmediğini, ekonomide de geçen yıl başlatılan "Nurlu Yol" programını uygulayarak reformlara hız vereceklerini açıkladı.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, devlet sarayı Akorda'da basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Nazarbayev, yüzde 97,7 gibi yüksek bir oranla seçimi kazanmasının uluslararası gözlemcilerce eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine, seçime katılımın fazla olduğunu ve "halkın kendisini tercih etmesi karşısında bir şey yapamayacağını" söyledi.

Kazakistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana devlet başkanı olan 75 yaşındaki Kazak lider, ülkesinin geçen sürede olağanüstü bir dönüşüme sahne olduğunu dile getirdi. Nazarbayev, yaptıkları icraatlar ve dönüşümle kişi başı gelirin 400 dolardan 13 bin dolara çıktığını dile getirdi.

Seçimden sonra ülkesinin iç ve dış politikasında köklü değişiklikler gerekmediğini ifade eden Nazarbayev, 2014 yılının kasım ayında başlattıkları yeni ekonomi programı "Nurlu Yol"u sonuna kadar uygulayacaklarını, kamu hizmetinde kurumsal reformları hızlandıracaklarını bildirdi. Hukukun üstünlüğünü gözeteceklerini belirten Nazarbayev, kurumsal reformların ağır olacağını ama mutlaka uygulanacağını söyledi.

Nazarbayev, kamu kuruluşlarında çalışan personelde liyakata önem vereceklerini, kayırmacılığın önüne geçmek istediklerini kaydetti.

Nazarbayev, geçen yıl şubat ayında yaklaşık yüzde 20'lik devalüasyon yapılan ülkede, son dönemde Ukrayna krizinin yol açtığı bölgesel türbülans, rubledeki düşüş, petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü seyir etkenlerine maruz kalan ekonomi hakkında da konuştu. Geçen yılın ikinci yarısından itibaren artan ikinci dalga devalüasyon söylentileri sorulan Nazarbayev, Rus rublesindeki düşüşe bağlı yerel para birimi tenge üzerinde baskı hissedilmesine karşın devalüasyona gitmek için bir neden olmadığını belirtti.

Nazarbayev, Kazakistan'ın Rusya ile ticaretinde rubledeki düşüşten kaynaklı iç pazarında yaşanan sorunlara da değindi. Kazak vatandaşlarının ucuz olması nedeniyle Rusya'dan son altı ayda 60 bin otomobil aldığını aktaran Nazarbayev, Kazakistan'ın kendi yerli üreticilerini de gözetecek bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu, karşılıklı olarak regülasyonlara gidilmesi gerektiğini söyledi.

Kazakistan, Rusya ve Belarus'un 1 Ocak 2015'te yürürlüğe giren Avrasya Ekonomik Birliği anlaşmasıyla aşamalı olarak kendi aralarında mal, hizmet ve iş gücünde serbest dolaşıma geçtiğini hatırlatan Nazarbayev, sınırların açılmasıyla ticaretin serbestleşmesi yanında kendi yerli üreticilerini de korumak zorunda olduklarını vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kazakistan'da Yapılan Devlet Başkanlığı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement