Kazakistan'ın Gümrük Birliği Ülkeleriyle Ticareti 24 Milyar Doları Aştı - Son Dakika
Ekonomi

Kazakistan'ın Gümrük Birliği Ülkeleriyle Ticareti 24 Milyar Doları Aştı

Kazakistan\'ın Gümrük Birliği Ülkeleriyle Ticareti 24 Milyar Doları Aştı

Kazakistan'ın gümrük birliğinde olduğu Rusya ve Belarus'la dış ticareti 2013 yılında 24,2 milyar dolara ulaştı.

17.04.2014 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazakistan'ın gümrük birliği anlaşması yaptığı Rusya ve Belarus'la dış ticareti 2013 yılında 24,2 milyar dolar oldu.

Kazakistan İstatistik Ajansı verilerine göre Kazakistan'ın, gümrük birliğine girilmeden önce 12,7 milyar dolar civarında olan Rusya ve Belarus ile dış ticareti geçen yıl 24 milyar doların üzerine çıktı.

Rusya ve Belarus'tan 2013 yılında 18,3 milyar dolar ithalat yapan Kazakistan bu ülkelere ihracatı ise 5,9 milyar dolarda kaldı.

Kazakistan'ın gümrük birliği ülkelerine ihracatının yüzde 40, 9'u madeni ürünlerden, yüzde 24,2'ü metal ve ürünlerinden, yüzde 13,7'si kimyasal ürünlerden, yüzde 10,4'ü makina ekipmanlarından, yüzde 8,1'i de hayvansal ve bitkisel ürünlerden oluştu. Kazakistan'ın, gümrük birliğine girdiği 2010 yılından bu yana Rusya ve Belarus'a ihracatı yüzde 63 arttı. Aynı dönemde bu iki ülkeden yapılan ithalatta ise yüzde 98 artış kaydedildi.

Kazakistan Başbakanı Karim Massimov gümrük birliği üyelerinin hükümet başkanları ile Moskova'da bir araya gelmişti. Massimov, söz konusu toplantıda Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında Avrasya Ekonomik Birliği'ni hayata geçirecek anlaşma üzerindeki tartışmalı konuları ele aldıklarını açıklamıştı.

Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında Avrasya Ekonomik Birliği'ni hayata geçirecek anlaşmanın Mayıs ayında imzalanacağı ifade ediliyor.

Diğer yandan Kazakistan'ın, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) üyeliği için yürütülen görüşmelerdeyse ileri aşamalara gelindiği belirtiliyor. - Astana

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kazakistan'ın Gümrük Birliği Ülkeleriyle Ticareti 24 Milyar Doları Aştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement