Kazan'da Uygur Türkleri İçin Gıyabi Cenaze Namazı - Son Dakika
Güncel

Kazan'da Uygur Türkleri İçin Gıyabi Cenaze Namazı

Kazan\'da Uygur Türkleri İçin Gıyabi Cenaze Namazı

Ankara'nın Kazan İlçesi'nde Doğu Türkistan'da Çin polisi tarafından öldürülen 28 Uygur Türkü için gıyabi cenaze namazı kılındı.

01.07.2015 14:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara'nın Kazan İlçesi'nde Doğu Türkistan'da Çin polisi tarafından öldürülen 28 Uygur Türkü için gıyabi cenaze namazı kılındı. Kılınan cenaze namazına Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Sakarya Milletvekili Ali İnce Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Doğu Türkistan'dan Türkiye'ye sığınan Kaşkarlı ailesi ve yüzlerce vatandaş katıldı.

Dün İftarın ardından Doğu Türkistan'dan ailesiyle Türkiye'ye yerleşen Mir Kamil Kaşkarlı, Çinlilerin Uygur Türklerine uyguladığı asimilasyon ve dini baskılarını anlattı. Mir Kamil'in 8 yaşındaki oğlu Mücahit'in okuduğu 'Gökbayrak'tan Albayrak'a selam olsun' adlı şiiri dinleyenlerden büyük alkış aldı. Akşam namazının ardından saf tutan kalabalık, Doğu Türkistan'da Çinliler tarafından öldürülen 28 Uygur Türkü için gıyabi cenaze namazı kıldı. Cenaze namazının ardından Satı Kadın Müzesi içersinde açılan ve Çinlilerin Uygur Türkleri'ne uyguladığı dini ve etnik asimilasyonu konu alan resim sergisi gezildi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ve beraberindekiler, daha sonra Ak Parti Kazan İlçe Teşkilatını ziyaret etti. Soylu ve beraberindekiler daha sonra esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Soylu yaptığı açıklamada, "Doğu Türkistan'da gerçekleştirilen ve resmi verilere göre 28, yerel verilere göre de 35 kişinin katledildiği, büyük üzüntüye sebebiyet veren ve oruç tutma yasağının da uygulandığı bizim parçamız, canımız olan insanların başına gelen bu hadise ile ilgili hem değerlendirmelerimizi ortaya koyduk, hem de bir gıyabi cenaze namazı kıldık. Tabii bugün Türkiye'deki özgürlüğümüzü, bağımsızlığımızı, hürriyetimizi bu yaşanan olayları gördükçe, duydukça, hissettikçe bugün çok daha iyi anlayabiliyoruz ve ona sahipliğimiz her geçen gün yükseliyor" dedi.

Özellikle Doğu Türkistan'da gerçekleşen bu zalimliğe, temel hak ve hürriyetlerinden yoksun bırakılanlara dünyanın sessiz kaldığını belirten Soylu, "Türkiye'nin, dünyanın neresinde olursa olsun mağdur ve mazlumların yanında olduğunu bir kez daha belirtmek istiyoruz. Şu önemlidir ki Türkiye'nin gücü, kuvveti ve kudreti ne kadar iyi olursa Dünya'daki adalet ve hakkaniyet çizgisi de o kadar doğru bir zemin üzerinde olacaktır" dedi.

Belediye Başkanı Lokman Ertürk ise dünyanın çeşitli yerlerinde bugün iftarını yapamayan milyonlarca Müslüman olduğunu belirtirken, "Özellikle Çin Hükümeti'nin, Doğu Türkistan'daki soydaşlarımıza, Ramazan ayı sebebiyle uyguladıkları aşırı baskısı ve zulüm karşısında Kazan olarak bugün bir tepki gösterdik ve bu zülme kazan kaldırdık. Dünyanın gözleri önünde Müslüman ve Türklere karşı sergilenen vahşeti kınamış oduk. Bir fok balığı için dünyayı ayağa kaldıran Batı medeniyeti, herkesin gözü önünde zulme uğrayan Müslüman kardeşlerimize karşı neden sessiz kaldıklarını anlamış değiliz. Ramazan-ı Şerif'in Türk ve Müslüman ümmetinin kurtuluşuna vesile olacağını yürekten inanıyor ve dua ediyoruz" dedi. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kazan'da Uygur Türkleri İçin Gıyabi Cenaze Namazı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • zeyna: Onca insani kadin erkek yasli cocuk katlediyorlar sadece cenaze namazimi kilicaksiniz tüh sizin kalıbınıza gitsene türkiye kardeslerinin yardımına korkaksınız korkak bide pkk ye terör dersiniz en azından kardeşleri için canini hiçe sayıyor 1 0 Yanıtla
  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement