Kazan Soda Elektrik Üretim Tesisi Açılış Töreni - Son Dakika
Güncel

Kazan Soda Elektrik Üretim Tesisi Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "15 Temmuz gecesi darbecilerin uçaklarına, helikopterlerine, tanklarına, ölüm kusan silahlarına eyvallah etmeyen Türk milleti, ekonomik saldırı karşısında da dimdik duruş sergiledi.

15.01.2018 15:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "15 Temmuz gecesi darbecilerin uçaklarına, helikopterlerine, tanklarına, ölüm kusan silahlarına eyvallah etmeyen Türk milleti, ekonomik saldırı karşısında da dimdik duruş sergiledi." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sincan'da Kazan Soda Elektrik Üretim Tesisi açılış törenine katıldı.

Erdoğan, açılışı yapılan tesisin hem madencilik hem kimya hem de elektrik üretim faaliyetlerini içinde barındırdığını belirterek, "Yatırım maliyeti 1,5 milyar dolar olan bu tesisin, 2 bin 200 kişiyi istihdam ederek yılda 600 milyon dolar ihracat yapacak olması gerçekten iftihar verici bir tablodur. Tamamı yerli kaynaklarla çalışacak bu tesisten yapılacak ihracatın her kuruşu ülkemize net girdi olarak yazılacaktır." ifadesini kullandı.

Tesisin devreye girmesiyle Türkiye'nin, dünya soda külü ihtiyacının onda birini, Avrupa'nın ihtiyacının da yarısını karşılayabilir hale geldiğine dikkati çeken Erdoğan, Ciner Grubu'nun ülke dışında Amerika'da da bu alanda yatırım yaptığını söyledi.

"Trona madeninin en zengin olduğu yer"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burada camdan deterjana ve hayvan yemine kadar çok geniş kullanım yelpazesi olan stratejik bir üründen bahsediyoruz. Kahramankazan, Sincan, Beypazarı bölgesi, bu ürünün ham maddesi olan Trona madeninin en zengin olduğu yerdir." şeklinde konuştu.

Başbakanlığı döneminde 2009'da Ciner Grubu'nun Beypazarı Soda Külü tesisinin açılışını da bizzat yaptığını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Devlet olarak oraya yüzde 26 ortağız. Birlikte bu işi yaptık. Rabbim bugün de bize, çok daha büyük ve kapsamlı bir yatırım olan Kahramankazan tesisinin açılışını yapmayı nasip etti, hamdolsun. Bu büyük yatırımın önemli bir parçası da 380 megavat güce sahip elektrik santralidir. Bu santralde üretilen elektriğin 110 megavatı tesisin kendi ihtiyacı için kullanılacak, kalanı da ülke sistemine aktarılacaktır. Böylece elektrik bakımından ülkemize yük olmayan tam tersine katkıda bulunan böyle bir tesise sahip oluyoruz. Tüm bu tesislerin ülkemize, milletimize, bölgemize ve Ciner Grubumuza hayırlı, bereketli olmasını Allah'tan diliyorum. Bu tesisin inşasında emeği geçen Çinli dostlarımız başta olmak üzere herkesi tebrik ediyorum. Burada çalışacak tüm işçilerimize, özellikle de her gün Derince limanına yük taşıyacak 400 kamyon şoförümüze kazasız, belasız mesailer diliyorum."

"Darbe girişiminin hedeflerinden birisi de ekonomimizdi"

Erdoğan, 15 Temmuz hain darbe girişimine değinerek, "Bu darbe girişiminin hedeflerinden birisi de ekonomimizdi. Darbe başarılı olsa da olmasa da Türk ekonomisini yerle yeksan etmeye niyetli güçler hemen harekete geçtiler. Saldırının omurgasını her zamanki gibi döviz spekülasyonu oluşturuyordu. 15 Temmuz gecesi darbecilerin uçaklarına, helikopterlerine, tanklarına, ölüm kusan silahlarına eyvallah etmeyen Türk milleti, ekonomik saldırı karşısında da dimdik duruş sergiledi." dedi.

Ankara'da darbecilerin en çok kan döktüğü yerlerden birinin Kahramankazan olduğunu anımsatan Erdoğan, tüm şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere şifa diledi.

"İhracatta rekor tazelediğimiz bir dönemi geride bıraktık"

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Darbe gecesinden sonraki iki hafta içinde 20 milyar dolara yakın dövizi bozdurup Türk lirasına geçen, spekülatörlerin başına adeta bir yumruk gibi inen milletimiz, saldırının ekonomik ayağını da çökertmiştir. FETÖ'nün yanı sıra PKK ve DEAŞ'ın da tüm gücüyle sahaya indiği 2016 yılında her şeye rağmen yüzde 3,2 oranında bir büyüme oranına ulaşmayı başardık. Geçtiğimiz yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 7,4'lük bir büyüme oranıyla adeta yeniden şaha kalktığımızı tüm dünyaya ilan ettik.

Yatırımlarda geçtiğimiz yılın ilk üç çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30'luk bir artış yaşandı. İstihdamda yılın ilk on ayında 1,5 milyona yakın artış sağlandı. İhracatta rekor tazelediğimiz bir dönemi geride bıraktık. 2017 yılında 157 milyar dolarlık bir ihracat rakamıyla artık geleceğe çok daha ümitle bakıyoruz. Bugün yine ihracata farklı bir dinamizm katacak bu tesisleri hizmete alıyoruz. Turizmde 30 milyona yaklaşan turist ve 25 milyar dolara yaklaşan gelirle kayıplarımızı telafi etmeye başladığımız bir dönemi geride bıraktık."

Rekorları yeniden yoklamaya başlayacaklarını kaydeden Erdoğan, döviz rezervlerinin 110-120 milyar dolar arasında gidip geldiğini dile getirdi.

IMF'ye olan borcu 2013'te sıfırladıklarını, IMF'nin borç ister duruma geldiğini belirten Erdoğan, "Merkez Bankamız 27,5 milyar dolar döviz rezervine sahipti. 138 milyar dolara kadar çıktı. Malum gelişmelerden sonra bir düşüş yaşadık, şimdi de 110-120 milyar dolar döviz rezervine sahibiz. Ama hedef, biz yeniden o 138'i de yakalayacağız, 150 milyar dolara da ulaşacağız, önü açık, daha ilerilere de ulaşacağız. Çünkü Türkiye eski Türkiye değil, artık yeni Türkiye var." dedi.

Yaşanan badilere rağmen kamu borçlarının milli gelire oranının düşmeye devam ettiğini dile getiren Erdoğan, hem ana para hem de faiz ödemelerinin her geçen yıl azaldığının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu şekilde artırılan kaynakları Türkiye içinde yatırım ve teşvik olarak kullandıklarını, büyümeyi ve istihdamı desteklerini söyledi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kazan Soda Elektrik Üretim Tesisi Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement