Kazankaya Kanyonu'nda Foto Safari - Son Dakika
Güncel

Kazankaya Kanyonu'nda Foto Safari

Kazankaya Kanyonu\'nda Foto Safari

Yozgat-çorum arasında uzanan, içerisinden çekerek ırmağının geçtiği 12 kilometre uzunluğundaki Kazankaya Kanyonu'nda il yöneticileri ve yerel basın mensupları yaklaşık 4,5 saat yürüdü, kanyonun doğal güzelliklerini fotoğraf ve kamera çekimleri ile ebedileştirdi.

24.06.2014 10:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yozgat-çorum arasında uzanan, içerisinden çekerek ırmağının geçtiği 12 kilometre uzunluğundaki Kazankaya Kanyonu'nda il yöneticileri ve yerel basın mensupları yaklaşık 4,5 saat yürüdü, kanyonun doğal güzelliklerini fotoğraf ve kamera çekimleri ile ebedileştirdi.

Yozgat'ın Aydıncık ilçesi Kazankaya köyü ile Çorum'un Ortaköy ilçesi İncesu köyü arasında uzanan bin 363 metreye kadar çıkan yüksek kayalar arasında akan Çekerek Irmağı ile hayat bulan Kazankaya Kanyonu, il yöneticileri ile birlikte yerel basın mensuplarını ağırladı. 12 kilometre uzunluğundaki kanyonun belirli bölümüne kadar yapılan düz gezinti yolunun ardından dağları tırmanıp, ırmak sularından geçmek durumunda kalan 30 kişiden oluşan gezi ekibi, kanyonun doğal güzelliklerini çektikleri fotoğraf ve görüntülerle ebedileştirdi.

Kazankaya Kanyonu'nun Çorum İncesu Köyü girişinde yapılan sosyal tesislerin sonrasında kanyon içerisine doğru döşenen yürüyüş parkurunu il sınırına kadar uzatma çalışmaları devam ediyor. Yozgat Kazankaya Köyü girişinde yapılan konaklama tesislerinin ardından kanyonun il sınırına kadar rahatlıkla gidilebilmesi amacıyla yapılabilecek çalışmalara yönelik önerileri almak isteyen Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, daha önce kaymakamlar ve bazı bürokratlarla gerçekleştirdiği kanyon içi gezi programına, bu kez yerel basın mensuplarını dahil etti. Vali Yazıcı, Yozgat İl Jandarma Alay Komutanı Albay Recep Yalçınkaya, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, İl Emniyet Müdürü Saim Akpınar ile Yozgat'ta görev yapan ulusal ve yerel basın mensuplarının katıldığı yürüyüş İncesu'dan başlayıp, Kazankaya'da tamamlandı.

Yaklaşık 4,5 saat süren yolculuk esnasında 30 kişiden oluşan gezi ekibi, sarp kayaları tırmanıp, kanyon içerisinden geçen Çekerek Irmağı sularından yürüyerek geçti, ırmağın bazı kesimlerinde iğreti olarak kurulan köprüleri kullandı. Kanyon içerisinde yer alan bereket ve bolluğu simgeleyen 3 metre 16 santim uzunluğundaki kaya üzerine işlenmiş Kybele kabartması hakkında rehber tarafından bilgi verildi. Av Tanrıçası olarak da adlandırılan kabarta kayanın arka kısmının kaçak defineciler tarafından kazıldığı gözlemlendi.Kanyon içerisinde bulunan tarihi surlardan yola çıkılarak, bölgenin Hititler döneminde yerleşim alanı olarak kullanıldığı, kanyonun iç kısımlarının ise avlak olduğu belirtildi.

TURİZME KAZANDIRILACAK

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, kanyonun ülke turizmine kazandırılması için proje hazırlığı içerisinde olduklarını belirterek, doğal güzelliğin herkes tarafından görülmesi için yapılacak çalışma öncesi kanyonu yerinde incelediklerini kaydetti. Yozgat'ın doğal bir güzelliği olan kanyonu, dağcılık ve doğa yürüyüşü için düzenlemeden önce uzmanların yanı sıra toplumun farklı kesimlerinin görüşlerine de başvurduklarını belirten Yazıcı, bu kapsamda Yozgat basını ile de doğa yürüyüşü düzenlediklerini vurguladı. Kartal, su samuru, akbaba gibi bölgeye has hayvanların varlığının kanyona ayrı bir güzellik kattığını hatırlatan Vali Yazıcı, kanyonun bitki türleri açısından da oldukça zengin olduğunu dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:

"Kazankaya Kanyonu'nda gerekli altyapı çalışmalarını yapmak istiyoruz. Ziyaretçilere doğal güzelliklerin yanında konaklamadan-çocuk oyun parkına, piknik alanından-spor alanlarına kadar çeşitli sosyal yaşam alanları sağlamak istiyoruz. İlin ve yörenin markalaşması yolunda yürütülen çalışmalara pozitif katkısı olacaktır. Proje sonucunda altyapı eksiklikleri giderilecek ve Kazankaya Kanyonu, dışarıdan ziyarete gelecek yerli ve yabancı turistler için alternatif bir turistik mekan olacaktır".

Daha önce, Kazankaya Kanyonu için Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından Turizm Altyapısı'nı Geliştirme Mali Destek Programı Kapsamı'nda Aydıncık Kaymakamlığı ve İl Özel İdaresi tarafından proje hazırlandığını, bu doğrultuda sosyal tesisler yapıldığını hatırlatan Yazıcı, "Şimdi de kanyon içerisine yapacağımız yürüyüş yolunu, kanyonun doğal güzelliğini bozmadan, doğal ortamını koruyarak Kazankaya köyü girişine kadar ulaştırmak istiyoruz. 12 kilometrelik bu parkurlara yön ve bilgilendirme levhaları da koyarak kanyonu doğa turizmine kazandıracağız" diyerek açıklamasını tamamladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kazankaya Kanyonu'nda Foto Safari - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement