Kazdağı Göknarının Kuruma Nedeni Araştırılıyor - Son Dakika
Güncel

Kazdağı Göknarının Kuruma Nedeni Araştırılıyor

Kazdağı Göknarının Kuruma Nedeni Araştırılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kazdağı Göknarının asit yağmurları nedeniyle kuruduğu yönündeki iddiaları araştırmak üzere bölgeye hava kalitesi ölçüm aracı gönderdi.

08.01.2015 09:48  Güncelleme: 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi sınırları içinde kalan Kazdağları'nın endemik bitki türü ve sembolü Kazdağı Göknarı ve kestane ağaçlarının kuruduğu ve buna asit yağmurlarının neden olabileceği yönündeki iddiaların ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgeye hava kalitesi ölçüm aracı gönderdi.

Kazdağları'nın Kuzey yamaçlarının bulunduğu Bayramiç İlçesi'ne bağlı Çırpılar Köyü yakınlarında Ardıçbaşı ile Yedi Kardeşler Mevkii'nde göknar ve kestane ağaçlarında bu yılbaşında kuruma görülmeye başlandı. Ağaçların kuruduğunu gören köylüler endişeye kapılıp, durumu ilgililere ve basına bildirdi. Konuyla ilgiil ulusal ve yerel basında yer alan haberlerde Kazdağları'ndaki göknar ile kestane ağaçlarının kuruduğu, buna da asit yağmurlarının neden olabileceği iddia edildi.

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, TBMM'ye konuyla ilgili araştırma önergesi verdi. Harekete geçen, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, göknar ve kestane ağaçlarının kuruduğunu doğruladı. Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgeye bir hava kalitesi ölçüm aracı gönderdi. Bir ay süreyle Kazdağları'nın Çırpılar Köyü Mevkisi'nde sabitlenen araç, hava kalitesi ölçümü yaptı. Bir kaç gün daha ölçümlerine devam edecek olan aracın daha sonra bölgeden ayrılacağı ve yapılan ölçümlerin analiz sonuçları ilerleyen günlerde açıklanacağı bildirildi. Kazdağları'ndaki göknar ve kestane ağaçlarının kuruma nedeni de belirlenmiş olacak. Ayrıca, köylülerin iddia ettiği gibi, kurumaya Çan İlçesi'ndeki termik santralin neden olup olmadığı da kesinlik kazanacak.

Çırpılar Köyü'nde yaşayan Mehmet Özenç, kuzey esen rüzgarlarla Çan Termik Santrali'nin bacasından çıkan gazların Kazdağları'na kadar uzandığını ileri sürerek, "Kurumanın nedeninin de bu olduğunu düşünüyorum. Çünkü, bu kuruma kuzeyden esen rüzgarlarının estiği yönde meydana geliyor. Başka bölgelerde olmuyor" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kazdağı Göknarının Kuruma Nedeni Araştırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement