Kazdağı Siklameni" Türk Çini Sanatında Yaşatılacak - Son Dakika
Güncel

Kazdağı Siklameni" Türk Çini Sanatında Yaşatılacak

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özel: "Türk çini sanatında olmayan motifleri, çiçekleri stilize ederek yeniden çini sanatında ölümsüzleştirdik.

09.11.2014 11:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZEHRA AYDIN - Türkiye'de sadece Kaz Dağları'nda yetişen ve nesli tükenme tehlikesi yaşayan siklamen çiçeği, Türk çini sanatında yaşatılacak.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi (FSMVÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Latife Aktan Özel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk çini sanatına yenilik katma ve kendini yenileme potansiyelinin, bu sanatın geçmişinde var olan bir olgu olduğunu söyledi.

Günümüz Türk Çini Sanatı'nın yeniliklere açık olduğunu belirten Özel, yaptığı çalışmalarda, bu alanda daha önce kullanılmamış motif ve tasarımların yanında, yeni teknikler ve uygulama olanakları ortaya çıkarmaya çalıştığını ifade etti.

Biz Türk çini sanatının geçmişten geleceğe geçmesini hedefledikleri için bu alana yenilikler getirdiklerini anlatan Özel, şunları kaydetti:

"Türk çini sanatında olmayan motifleri, çiçekleri stilize ederek yeniden çini sanatında ölümsüzleştirdik. Bunlardan biri de benim uzun süre üzerinde çalıştığım ve yok olmaya yüz tutmuş Kazdağı siklameni. İki sene o çiçeğin yaşamını izledim. Nasıl yaşıyor, nasıl büyüyor, tekrar toprağa dönüyor? Bütün o aşamalarını inceledikten sonra Türk çini sanatına Kazdağı siklamenini kazandırdım."

Geleneksel Türk çini sanatında yer almayan çiçek motiflerini stilize ederek türk çini sanatına var olanın dışında, yeni motifler kazandırdıklarını vurgulayan Özel, "Ayrıca öncesiz ve sonrasız, ölümsüz anlamına gelen bengü çiçeklerini de Türk çini sanatına kazandırdık. Yok olmaya yüz tutan Kazdağları siklamenini ayrıca yasemin, gelincik gibi çiçekleri stilize edilerek, Türk çini sanatına kazandırılma çabamız başarılı eserlere dönüştü" dedi. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kazdağı Siklameni' Türk Çini Sanatında Yaşatılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement