Kazdağları'na Res Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Kazdağları'na Res Tepkisi

Kazdağları\'na Res Tepkisi

ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi'nde Kazdağları'nın Dalaksuyu Mevkii'ne özel bir şirket tarafından kurulmak istenen rüzgar enerji santralinin doğa katliamına neden olacağını ileri süren çevreciler, eylem yaparak tepkilerini dile getirdi.

10.10.2016 19:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi'nde Kazdağları'nın Dalaksuyu Mevkii'ne özel bir şirket tarafından kurulmak istenen rüzgar enerji santralinin doğa katliamına neden olacağını ileri süren çevreciler, eylem yaparak tepkilerini dile getirdi.

Kazdağları'nın 1500 metre yüksekliğindeki Dalak Suyu ve Tavşan Oyna Mevkii arasına kurulması planlanan RES için bir süre önce rüzgar ölçüm cihazı dikildi. Tribünler için ağaç katliamı yapılacağından endişe eden çevreciler, ölçüm cihazı dikilirken bile 2 dönüm alanda onlarca köknar ve kayın ağacının kesilmesine tepki gösterdi. İDA Dayanışma derneği öncülüğünde RES'in kurulmak istendiği Dalaksuyu Mevkii'ne giden 50 kadar çevreci, "Kazdağları'nı savun. Yaşamı savun" yazılı pankart açtı. Çevreciler RES'e karşı olmadıklarını yerine karşı olduklarını belirterek, "Burada hayaka geçirilecek RES, Kazdağları'nın kalbine vurulacak hançer olur" dedi.

Eyleme destek veren Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Murat Türkeş, endemik bir ağaç türü olan Kazdağı köknarının ve kayın ormanlarının kucaklaştığı bir yere tribün ormanı kurmanın bir facia olduğunu söyledi. Ayrıca RES kurulmak istenen alanın devlet tarafından uygun olmadığının tescillendiğine de dikkati çeken Prof.Dr. Türkeş, bu bölge, karaçam meşceresi ve Kazdağı köknarının koruma alanı olduğunu söyledi. Biyolog Ünsal Önder de Kazdağları'ndaki en verimli orman alanınan RES kurulmak istenmesinin çılgınlık olduğunu belirtip, "Bu yanlıştan dönülmeli" dedi.

Çanakkale Çevre Platformu eski sözcüsü, Ziraat Mühendisi Hicri Nalbant da kurulmak istenen RES'e tepkisini dile getirdiği konuşmasının ardından eyleme katılan doğaseverlerle birlikte hepbir ağızdan Nazım Hikmet Ran'ın "Karlı Kayın Ormanında" isimli şiirinden yapılan ve aynı ismi taşıyan şarkıyı hepbir ağızdan söyledi. Grup açıklamanın ardından sessizce dağıldı.

- Bayramiççanakkale

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kazdağları'na Res Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement