Kazdağları'nın Zirvesinde 5 Asırlık Türkmen Geleneği - Son Dakika
Güncel

Kazdağları'nın Zirvesinde 5 Asırlık Türkmen Geleneği

Kazdağları\'nın Zirvesinde 5 Asırlık Türkmen Geleneği

Balıkesir’in Edremit ilçesinde yaşayan Türkmenler, 5 asırdır Kazdağları’nın zirvesinde buluşup Sarıkız’ı anıyor.

20.08.2014 17:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaşayan Türkmenler, 5 asırdır Kazdağları'nın zirvesinde buluşup Sarıkız'ı anıyor.

Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından verilen özel izinle 1726 metre yüksekliğindeki Sarıkız zirvesine her yıl 15-24 Ağustos tarihlerinde çıkarak çadır kuran yöre halkı, burada efsanevi Sarıkız'ın yatırında dualar edip, namaz kılıp, kurban kesiyor. Şerbet ve lokmada ikram edilirken, semah da dönülüyor. Yeni evlenen gençler çocuk sahibi olabilmek için burada dua ediyor. Dostlar, akrabalar buluşuyor. Evlenme çağına gelmiş gençler hayatlarını birleştirecek eşlerini de burada seçiyor.

Bu yıl Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından bölgede oturduğuna dair ikametgah ibra edenlerin Sarıkız'a çıkmasına izin verilirken, dışarıdan gelenlere ise alan kılavuzu eşliğinde müsaade ediliyor.

SARIKIZ EFSANESİ

Efsaneye göre, Sarıkız, fakir babasıyla birlikte Edremit'in Güre köyünde yaşar. Sarıkız ile evlenmek isteyen gençler, yüz bulamayınca onun hakkında dedikodular yayar. Yöre halkı, babadan kızını öldürmesini ya da köyden kovmasını ister. Kızını Kazdağları'nın bir tepesine bırakıp köye dönen baba, birkaç hafta geçince "Gidip bir bakayım, hiç olmazsa belki ölüsünü bulur, ona mezar yaparım" diyerek dağa çıkar. Ancak, kızını, bıraktığı vahşi ormanda kaz güderken bulur. Burada abdest almak istediği suyun tuzlu olduğunu fark eden baba, çevrede deniz bulunmamasına rağmen, suyu uzanıp denizden doldurduğunu söyleyen kızının ermiş olduğuna inanır ve onunla birlikte dağlarda yaşamaya başlar. Yıllar sonra ölen babasını Kazdağları'nın en yüksek tepesi olan ve halen Baba Dağı olarak anılan tepeye gömen Sarıkız da bir müddet sonra ölür. Baba Dağı'nın yakınındaki Sarıkız Tepesi'ne gömülen genç kız adına türbe yapılır. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kazdağları'nın Zirvesinde 5 Asırlık Türkmen Geleneği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement