Kazdağları ve Madra Dağı'nın "Terminatörleri" İş Başında - Son Dakika
Güncel

Kazdağları ve Madra Dağı'nın "Terminatörleri" İş Başında

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü Edremit Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Burhaniye Orman İşletme Şefliği bünyesinde oluşturulan laboratuvarda, ormanların en büyük düşmanı olan çam kese böcekleriyle biyolojik mücadele için üretimi yapılan 8 bin 200 Calosoma Sycophanda, doğaya salındı.

05.05.2016 11:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HAKAN FİRİK - Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü Edremit Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Burhaniye Orman İşletme Şefliği bünyesinde oluşturulan laboratuvarda, ormanların en büyük düşmanı olan çam kese böcekleriyle biyolojik mücadele için üretimi yapılan 8 bin 200 Calosoma Sycophanda, doğaya salındı.

Kazdağları ile Marmara'dan Kuzey Ege'ye doğru uzanan Madra Dağı başta olmak üzere Balıkesir'deki ormanların korunması için üretimi yapılan ve "terminatör" olarak nitelendirilen Calosoma Sycophanda'dan bu yıl 9 binin üzerinde üretilip doğaya bırakılması hedefleniyor.

Burhaniye Orman İşletme Şefi Ekrem Türk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğadan Calosoma Sycophanda ile çam kese böceği toplayarak laboratuvar ortamına getirdiklerini söyledi.

Terminatör böceklerinin erginlerini doğadan topladıktan sonra laboratuvar ortamında kavrulmuş toprak içinde çam kese böcekleri tırtıllarıyla besleyerek larvalarını elde ettiklerini dile getiren Türk, şöyle konuştu:

"Bu larvaları belirli bir büyüklüğe geldikten sonra doğaya salıyoruz. Bu yıl içinde bugüne kadar 8 bin 200 böceği doğaya saldık. Balıkesir Bölge Müdürlüğümüze bağlı değişik işletmelerin, şefliklerin sorumluluk alanlarındaki ormanlara salındı. Kazdağları ve Madra Dağı başta olmak üzere Balıkesir'deki ormanlık alanlarımız çam kese zararlılarından bu böceklerle korunacak. Halen üretimimiz devam ediyor. Mayıs ortalarına doğru bu çam kese böcekleri tırtılları keselerden çıkarak toprağa indiği için bu aydan sonra üretim yavaşlıyor."

"Kimyasal mücadele yerine bu yöntemi uyguluyoruz"

Geçen yıl 12 bin Calosoma Sycophanda üretim planı olmasına rağmen yüzde 100'ün üzerine çıkarak 12 bin 500 civarında doğaya salım gerçekleştirildiğini vurgulayan Türk, bu yıl da hedeflerinin 9 binin üzerine çıkmak olduğunu anlattı.

Türk, Calosoma Sycophanda erginlerinin çam kese böceği tırtıllarıyla beslendiğini ifade ederek, "Günlük 15-20 tane yiyorlar. Ayrıca 40-50 adet de öldürüyorlar. Bu şekilde çam kese böceklerinin doğada çoğalması biyolojik mücadeleyle engelleniyor ve kimyasal mücadele yerine bu yöntemi uyguluyoruz." dedi.

Çalışmaların 14 yıldır sürdüğünü vurgulayan Burhaniye Orman İşletme Şefliği Laboratuvarı görevlisi Hasan Kaya da çam kese böcekleri ile mücadelede kullanılan Calosoma Sycophanda hakkında şu bilgileri verdi:

"Bu böceklerin üretimini laboratuvarda yapmak içim çam toprağını toplayarak yakıp laboratuvarımıza getiriyoruz ve nemlendiriyoruz. Orman İşletme Şefliği sorumluluk alanında bulunan Badavut mevkisindeki genç orman sahalarından bu terminatör böceklerini getiriyoruz. Bu böcekleri laboratuvarda içine 2 parmak toprağı koyduğumuz kaplarda eşli olarak tutuyoruz. Kabın genişliğine göre 25-50 çift koyarak Calosoma'nın günlük beslenmesi için tırtılı bırakıyoruz ve 24 saat içinde bunun yumurtalarını alıyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kazdağları ve Madra Dağı'nın 'Terminatörleri' İş Başında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.


Advertisement