Kazım Karabekir Paşa'nın 'Beyaz Vagonu' Kars'ta Sergileniyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Kazım Karabekir Paşa'nın 'Beyaz Vagonu' Kars'ta Sergileniyor

Kazım Karabekir Paşa\'nın \'Beyaz Vagonu\' Kars\'ta Sergileniyor

Kars Antlaşması'nın ardından Rus heyetince dönemin Kolordu Komutanı Kazım Karabekir'e hediye edilen Beyaz Vagon, Kars'ta ziyaretçilerini bekliyor.

15.09.2013 11:29  Güncelleme: 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇAĞLAR SEFERTAŞ - Rusya ile 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Kars Antlaşması'nın ardından Rus heyetince dönemin 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa'ya hediye edilen "Beyaz Vagon" Kars'ta ziyaretçilerini bekliyor.

İstasyon mahallesindeki Kars Müzesi'nin bahçesinde sergilenen 13 metre uzunluğundaki vagonun içerisinde dinlenme, yemek, kalorifer odası ile banyo yer alıyor.

Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars'ın tarihi eserleriyle ön plana çıkan bir kent olduğunu ifade ederek, kentin yıl içerisinde çok sayıda turist çektiğini söyledi.

Müze bahçesinde sergilenen vagonun ziyaretçilerin ilgisini çektiğini belirten Doğanay, "Vagon, Kars Antlaşması'nı imzalamak üzere Kars'a gelen Rus heyet tarafından Kazım Karabekir Paşa'ya hediye edilmiş. Vagonun içi tamamen ahşap malzemeyle kaplı ve çok güzel şekilde korunuyor" dedi.

Doğanay, vagona 4 basamaklı merdiven aracılığıyla çıkıldığını anlatarak, şunları kaydetti:

"İçeri girdiğiniz zaman sizi uzun bir koridor karşılıyor. 4 bölümden oluşan vagonun içinde Kazım Karabekir Paşa'ya ait dinlenme odası, yemek odası yer alıyor. Odalarda da Kazım Karabekir Paşa'ya ve ailesine ait fotoğraflar ve paşaya ait birkaç eşya yer alıyor. Vagon da ayrıca o dönemde trenlerde yoğun olarak kullanılan bir de kalorifer kazanı bulunuyor. Buradan çıkan ısı borular aracılığıyla diğer odalara yayılıyor. Kazım Karabekir Paşa bu vagonu Kars- Erzurum arasındaki seyahatlerinde kullanıyordu."

Doğanay, 15 metre ray üzerinde bulunan vagonun ilgililer tarafından ücretsiz olarak ziyaret edilebileceğini kaydetti. - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kazım Karabekir Paşa'nın 'Beyaz Vagonu' Kars'ta Sergileniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement