Kekik İhracatında Kalıntı Tehlikesi - Son Dakika
Ege

Kekik İhracatında Kalıntı Tehlikesi

Kekik İhracatında Kalıntı Tehlikesi

Türkiye'nin Üretim, Kalite ve Aroma Açısından Liderliğini Hiçbir Ülkeye Kaptırmadığı Kekik, Tarımsal İlaç Kalıntıları Yüzünden Gümrükten Geri Döndürülmeye Başlandı.

17.03.2010 01:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye’nin üretim, kalite ve aroma açısından liderliğini hiçbir ülkeye kaptırmadığı kekik, tarımsal ilaç kalıntıları yüzünden gümrükten geri döndürülmeye başlandı.

DÜNYA kekik ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayan Türkiye, doğadan toplamanın yanısıra konvansiyonel üretime yönelince ihracatta tarımsal ilaç kalıntısı riskiyle karşı karşıya kaldı.

Denizli ürünü

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde sadece ihracata yönelik faaliyet gösteren ve yıllık 6 bin ton üretim kapasitesine sahip olan Kalite Baharat’ın Genel Müdürü Seher İzmirli, büyük bölümünü Denizli’den tedarik ettikleri kekiklerin bazı Avrupa ülkelerinden geri döndürüldüğünü söyledi. Kekik üretiminin tarlalara inmesiyle birlikte bilinçsiz tarım ilacı kullanımının da yaygınlaştığı uyarısında bulunan İzmirli, “Dünyada aroma ve kalite anlamında ilk akla gelen Türk kekiği iken üreticilerin ve firmaların daha dikkatli olması gerekiyor. Tarımsal ilaç kullanan üretici, kullanmayan üreticinin kekiğini de rüzgar ve yağmurla taşınan ilaç kalıntıları yüzünden olumsuz etkiliyor. Bu da dünyaya yayılan Türk kekiğinin imajını bozuyor” diye konuştu.

Ekolojik tarım

Ürünlerini Unilever ve Nestle gibi dünya çapındaki firmaların tedarikçilerine ihraç ettiklerini anlatan Genel müdür Seher İzmirli, kekikte tarımsal ilaç kullanımına gerek olmadığını vurguladı.

FİRMALAR YANILTIYOR

Avrupa Baharat Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, pestisit (tarımsal ilaç) sorununun tüm tarım ürünlerinde yaşandığına dikkat çekti. Tarakçıoğlu, anason, rezene ve kimyon gibi yağlıtohumlarda pestisit sorunu ile sık sık karşılaşıldığını anlattı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ege Kekik İhracatında Kalıntı Tehlikesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement