Kemal Unakıtan Bereket'e Konuştu - Son Dakika
Güncel

Kemal Unakıtan Bereket'e Konuştu

Kemal Unakıtan Bereket\'e Konuştu

Bereket "Türkiye'nin güler yüzlü idarecilere ihtiyacı var" dedi.

01.02.2013 15:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Albaraka Türk'ün üç ayda bir yayımlanan dergisi Bereket'in son sayısının konuğu Albaraka Türk'ün kurucularından ve eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan oldu. Sempatik tavırlarıyla dikkatleri üzerine çeken Unakıtan, röportajda faizsiz bankacılığın Türkiye'ye gelişi, yaşanan zorluklar ve siyasi yaşamı ile özelleştirme gibi birçok konuda konuştu.

Albaraka'nın 1998 yılından bu yana üç ayda bir yayımladığı kurumsal yayını Bereket dergisi 32'nci sayısında Albaraka'nın kurucularından ve eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile çalışma hayatı, siyaset ve Albaraka üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Güler yüzü, sempatik tavırları ve özelleştirme konularıyla dikkatleri üzerine çeken Unakıtan, röportajda samimi açıklamalarda bulundu.

"IMF 'Kemal Bey, siz söz verin kafidir' diyordu"

Bakanlık dönemiyle ilgili samimi açıklamalarda bulunan Unakıtan, "IMF'ye daha önce gidilmiş, belli sözler verilmiş ve yerine getirilmemiş. Suratı asık adamlarla muhatap oldum. Benden önce hiçbir bakan görüşme yapmamış IMF yetkilileriyle. Genel müdürler bile daire başkanlarını görüştürüyorlarmış. Bunun arkasında mahcubiyet var tabii. Bu sıkı bir mali disiplini gerektiriyor. Buna uyabilirsek Türkiye'yi kurtarır, uyamazsak şu anki Yunanistan'dan beter olurduk. O hale gelmememizde aldığımız tedbirlerin rolü büyük. İlk toplantılarda adamlarla konuşurken ne söylesem şüpheli gözlerle bakıyorlardı bana. Yaptığım esprilere bile gülmüyorlardı. Ben de ona göre şekillendim. Daha sonraki toplantılarda ne olduğumuzu görürler diye umdum. Türkiye bizim yurdumuz, onu düzeltecek olan da biziz. Onlar da bizim büyüyeceğimize inanmayıp bize acı reçeteler gösteriyorlardı. Daha sonra kendileri, 'Kemal Bey, siz söz verin kafidir' demeye başladılar. Ben de yapacağım şeye söz vereceğimi, yapamayacağım şeye söz veremeyeceğimi gösterdim onlara. Güzel sözlerle karşılaştım" dedi.

"Güler yüzlü olmamdan rahatsız olanlar vardı ama Türkiye'nin güler yüzlü idarecilere ihtiyacı var"

Söyleşi sırasında Maliye Bakanlığı görevindeyken yaşadıklarından bahseden Unakıtan şöyle konuştu: "Bakanlık görevine başlayınca ilk olarak hesapları istedim. Maliye Bakanlığı hesap yeridir. Paranın idare edildiği yerdir. Maliye Bakanlığı iyi olursa devlet iyi olur, kötü olursa devlet kötü durumda olur. Zaten Maliye Bakanı konuşurken bütün iş alemi onu dinler. Hatta yüzü gergin mi değil mi, sinirli mi değil mi, suratı asık mı değil mi?.. Bunlara bakarlar. Çünkü her türlü ifade bir şeye işarettir. Ben de bunu bildiğimden dolayı bakanlık süresince hep güler yüzlü olmaya dikkat ettim. İnanıyorum ki Türkiye'nin güler yüzlü idarecilere ihtiyacı var. Her zaman güler yüzlü olmamdan rahatsız olanlar vardı. Ama o ne dedi, bu ne dedi, diye bakarsan, ne iş yapabilir ne de prensiplerini devam ettirebilirsin. O bakımdan kulağını dedikodulara tıkayıp işine bakacaksın."

"Vicdanen rahatım ve aynı şeyleri yine olsa yine yaparım"

Bakanlığı süresince muhalefet ve medyanın kendisiyle çok uğraştığını belirten Unakıtan, "Bizim kimseye bir minnet borcumuz yoktu. Çıkar çevrelerinin hoşuna gidecek işler yapmadık. Popülist işler yapsaydık bizi de göklere çıkarırlardı eminim. Biz geçici başarılar ve geçici alkışlar peşinde olmadık. Onun için icap ettiği yerde icap ettiği şekilde kararlar aldık. Bu kararları alırken bazılarının ayağına basmış, bazılarını rahatsız etmiş olabiliriz. Ama inanın ki bu işler memleketin faydasına ve hayrına olan işlerdi. Yaptığım bir işten dolayı da bir pişmanlığım yok. Vicdanen çok rahatım ve aynı şeyleri yine olsa yine yaparım" dedi.

"Millet sadece manav ve bakkal dükkânı açabiliyordu. Her şey devlete aitti ve kimse devletle rekabet edemiyordu."

Unakıtan sözlerine şöyle devam etti: "Özelleştirme Türkiye'nin çok geri kaldığı bir sistemdi. Özelleştirmeyi, Demir Perde gerisi ülkeler bile uygulamıştı. Kalkınma için piyasaların liberalleştirilmesi lazım. O yüzden bu özelleştirmeleri yapmak gerekli. Devleti de iktisadi faaliyetlerden çekmek lazım. Çünkü devletle kimse rekabet edemez. Eskiden her şey devlete aitti. Şeker fabrikaları, kağıt fabrikaları, demir-çelik fabrikaları, çimento ve bunun gibi birçok sektörde faaliyet gösteren fabrikalar devlete aitti. Millet bir manav veya bakkal dükkanı açıyor, o kadar. Şimdi ben hava meydanına gidiyordum, sorduğumda her şey devlete aitti. Komünist devlet gibiydik adeta. Bunların başına devlet memuru oturtmuşlar. Kendilerine çalışmıyor, zarar da etseler maaşlarını aynen alıyorlar. Sen şimdi orada bir verimlilik alabilir misin? Mümkün değil. Ülkeyi kalkındırmamak için ipler bağlanmış adeta. İşte o ipleri çözmek, özelleştirmeyi yapmak demektir. Bu özelleştirmelerin devam etmesi lazım."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kemal Unakıtan Bereket'e Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yapay Zeka, Oftalmoloji Sınavında Doktorları Geride Bıraktı
    11:10 Yapay Zeka, Oftalmoloji Sınavında Doktorları Geride Bıraktı

    Cambridge Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada, yapay zeka modelleri ve doktorlar arasında oftalmoloji sınavı düzenlendi. GPT-4 yapay zeka modeli, 87 sorudan 60'ını doğru yanıtlayarak diğer rakiplerini geride bıraktı. Ancak, araştırmacılar yapay zekanın hala tam olarak yeterli olmadığını belirtti.

  • Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti
    11:09 Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti

    Yünsa, Türkiye Muhasebe Standardı 29 (TMS 29) dahil geçen yıl 544,2 milyon TL net kar elde etti. Şirket, 2023 yılında kuvvetli satış kanalı portföyü, etkin fiyatlama politikaları ve yüksek marka bilinilirliği ile güçlü bir performans sergiledi. Yünsa'nın 2023 yılı brüt karı, TMS 29 uygulanmış sonuçlara göre 635,8 milyon TL'ye ulaşırken, brüt kar marjı ise bir önceki döneme göre 1 puan artışla yüzde 29 oldu. Şirketin 2023 yılında yarattığı faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) enflasyon muhasebesi standartları uygulandıktan sonra, 522,1 milyon TL'ye ulaşırken, FAVÖK marjı ise 2022 yılına göre 2 puan artarak yüzde 24'e geldi. Yünsa'nın sürdürülebilirlik anlayışıyla gerçekleştirdiği yatırımlar da dikkat çekti. Şirket, atık pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen özel elyaf karışımlı kumaş kullanım oranını artırdı ve 10 milyondan fazla pet şişenin kumaşa dönüştürülmesini sağladı.

  • Meta AI, Llama 3 ile büyük bir güncelleme sundu
    11:09 Meta AI, Llama 3 ile büyük bir güncelleme sundu

    Meta, yapay zeka asistanı Meta AI için Llama 3 tabanlı bir güncelleme yayınladı. Bu güncelleme ile Meta AI, daha fazla ülkede kullanılabilecek ve Instagram, Facebook gibi sosyal medya platformlarına adapte olabilecek. Ayrıca Llama 3 güncellemesiyle birlikte Meta AI, Google ve Bing destekli arama sonuçları gösterebilecek, görüntü oluşturma süresi kısaldı ve görüntüleri gerçek zamanlı olarak GIF'e dönüştürebiliyor. Şirket ayrıca Meta AI'ı platformlarına entegre etmeyi ve Meta Quest VR gözlüklerinde kullanılabilir hale getirmeyi hedefliyor.

  • Hatay'da sulama kanalına devrilen traktörün sürücüsü yaralandı
    11:08 Hatay'da sulama kanalına devrilen traktörün sürücüsü yaralandı

    Hatay'ın Kumlu-Kırıkhan istikametinde bulunan Kazkeli mevkiinde, traktörün sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybederek sulama kanalına devrildi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ve sağlık ekipleri, yaralı sürücüyü güvenli bir şekilde kurtardı. Yaralı, yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

  • Yüksekova'da çığ nedeniyle kapanan köy yolunu açma çalışmaları devam ediyor
    11:08 Yüksekova'da çığ nedeniyle kapanan köy yolunu açma çalışmaları devam ediyor

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, daha önce meydana gelen çığ nedeniyle kapanan Bostancı köyü yolunu açmak için karla mücadele ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Kar kalınlığının yer yer 5 metreyi bulduğu yolda zorlu şartlarda ilerleyen ekipler, kepçenin yetersiz kaldığı noktalarda ekskavatör kullanıyor. Görevliler, kısa sürede yolu açmayı hedefliyor.

  • Gaziantep Ticaret Odası, depremzede çocuklar için kutlama programı düzenledi
    11:07 Gaziantep Ticaret Odası, depremzede çocuklar için kutlama programı düzenledi

    Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Sosyal ve Toplumsal Faaliyet Kulübü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki depremzede çocuklar için kutlama programı düzenledi.

  • Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi
    11:06 Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi

    Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistiklerinin toplanması ve tarımsal envanterin oluşturulması amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, ilin tarım ürünlerinin ekiliş ve verim tahmin çalışmaları hakkında bilgi verildi ve veri girişlerinin belirlenen usul ve esaslara göre yapılması planlandı.

  • İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi
    11:06 İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi

    İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi.


Advertisement